Нещодавно в Україні відзначили свято сильних, рішучих, самовідданих і мужніх людей — День рятівника. Ці люди щодня забезпечують надійний захист життя українців та національного багатства від катастроф і стихії. Вони цілодобово підтримують бойову готовність до боротьби з лихом і завжди допомагають тим, хто цього потребує.

Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку року на урядову «гарячу лінію» та веб-сайт центру надійшло 1170 звернень від громадян з питань надзвичайних ситуацій. Більшість з них були пов’язані з метеорологічними небезпечними явищами: зливами, ураганами, сильними снігопадами, градом; геологічними: зсувами, обвалами, просіданнями земної поверхні. А також з гідрологічними: паводками, підвищенням рівня грунтових вод. Було багато звернень і з приводу пожеж та вибухів.

Так, жителька села Мемрика Донецької області просила відновити електропостачання населеного пункту, де проживають понад 300 людей, якого не було протягом двох діб після буревію. Донецька обласна державна адміністрація повідомила, що для усунення наслідків стихії задіяно необхідну техніку. Людям повернули світло і тепло в оселі, що підтверджено зворотним зв’язком із заявницею.

А жінка із села Струги Новоушицького району Хмельницької області розповіла, що через повінь дороги до хутора Струзький Яр було зруйновано. Майже 20 сімей не могли дістатися до магазину й лікарні. За інформацією райдержадміністрації, дорогу протяжністю 2,5 кілометра відновили. Місцеві жителі дуже вдячні за допомогу.

Рятувальники щодня забезпечують надійний захист життя українців  та національного багатства від катастроф і стихії. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Жителька села Стара Лішня Волинської області звернулася з проханням захистити її домівку від підтоплення. Вона повідомила, що рівень води біля будинку досягав метра, були затоплені господарські будівлі та льох. А разом з нею проживають діти й сестра-інвалід. За інформацією Управління ДСНС у Волинський області, воду з місця підтоплення відкачали повністю. Державна служба з надзвичайних ситуацій поінформувала, що уряд виділив Старолішнянській сільській раді кошти для відведення води з підтопленої території та виплати матеріальної допомоги постраждалим. Згодом жінка повідомила телефоном, що в селі побудували меліоративний канал для водовідведення, а біля підтоплених будинків проклали індивідуальні канали водовідведення для захисту від підтоплення.

А заявниця із села Катеринівка Харківської області поскаржилася, що відходи від діяльності ТОВ «Лозівський молокозавод» потрапляють до місцевої річки. Вода в ній стала білою, мала неприємний запах, а біля берегів плавало багато отруєної риби. В людей ускладнилося дихання, з’явився сильний головний біль, на пластикових вікнах будинків утворився чорний осад. Державна екологічна інспекція у Харківській області повідомила, що обстеження виявило наслідки скиду виробничих стічних вод підприємства на рельєф місцевості. Роботу підприємства тимчасово зупинили. Згодом заявниця повідомила, що на місце виїжджали представники районної адміністрації, річку прочистили, ситуація поліпшилася.

Загалом за період із 16 по 23 вересня на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулися 15447 заявників. 

0800-507-309.Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua