«Співпраця триває. Міжнародний валютний фонд — надійний партнер України в часи, коли ми потребуємо підтримки, і наша держава зі свого боку також залишатиметься партнером, що дотримується своїх зобов’язань. На жаль, наразі ми бачимо зволікання з ухваленням реформаторських законопроектів, на які громадяни, бізнес, фінансова спільнота чекають роками. Сподіваюся, парламент нового скликання надолужить це й забезпечить підґрунтя для отримання наступного траншу фінансування від МВФ», — на цьому Президент Володимир Зеленський акцентував під час зустрічі з місією МВФ в Україні на чолі з Роном ван Роденом. Місія, попри скептичні чутки, перебуває в Києві.

Глава держави наголосив, що на ухвалення рішення про розпуск Верховної Ради вплинуло кілька чинників. «Я вважаю, що ця Верховна Рада втратила можливість ухвалювати відповідальні рішення. Чергові вибори мали відбутися наприкінці жовтня. У грудні ми мали б коаліцію та новий уряд. Але громадяни й економіка не можуть стільки чекати. Без необхідних змін у нас тоді були б проблеми з МВФ», — цитує аргументи гаранта департамент прес-служби АП.

Президент повідомив, що його команда розробила новий законопроект щодо відповідальності за незаконне збагачення, який поверне антикорупційним органам важливий інструмент для притягнення корупціонерів до відповідальності. «Цього тижня ми обов’язково подамо його до парламенту, і дуже сподіваємося, що депутати його ухвалять. Але якщо цього не станеться, то це буде ще одним доказом непрацездатності цієї Верховної Ради», — констатував Володимир Зеленський.

Після остаточного формування нової владної команди місія фонду залюбки ще раз завітає до Києва. Фото з сайту president.gov.ua

Коштів  для виконання зобов’язань достатньо

Голова Національного бан­ку Яків Смолій наголосив, що продовження співпраці з МВФ украй важливе для підтримки фінансової стабільності в державі. «До кінця цього року наша країна має сплатити понад 5 мільярдів доларів США за зовнішніми й внутрішніми зобов’язаннями в іноземній валюті. Обсяг міжнародних резервів нині 19,3 мільярда доларів, і цього достатньо для виконання суверенних зобов’язань.

Співпраця з МВФ — це також доступ до іншого фінансування, запорука продовження структурних реформ, без яких неможливе довгострокове стале зростання української економіки», — наголосив він.

«Вчасне та належне обслуговування та погашення державного боргу — запорука довіри іноземних інвесторів до України, основа репутації держави на міжнародній арені», — додала міністр фінансів Оксана Маркарова.

Представники Міжнародного валютного фонду засвідчили готовність і надалі обговорювати подальшу співпрацю з Україною, щойно після парламентських виборів буде сформовано новий уряд. До цього будуть постійні консультації щодо формування нового порядку денного реформ.

«Ми не бачимо перешкод для співпраці. Готові після формування Кабінету Міністрів негайно приїхати до Києва та продовжувати переговори щодо того, як надавати нашу підтримку», — підкреслив керівник місії МВФ в Україні. Рон ван Роден зазначив, що дострокові вибори парламенту — нова можливість для пришвидшення перетворень у країні, і наголосив на важливості продовження роботи антикорупційних інституцій: НАБУ, САП та Вищого антикорупційного суду.

Оголошення дефолту навіть не розглядають

Поточна програма спів­праці України й МВФ stand-by загальним обсягом 3,9 мільярда доларів, яку було надано країні для підтримки макрофінансової стабільності в рік виборів — президентських і парламентських, — актуальна. Наступний транш кредиту Україна може отримати наприкінці літа або восени. Такий прогноз новопризначеного секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Данилюка.

«Україна влітку активно співпрацюватиме з МВФ та іншими міжнародними кредиторами, щоб за час виборів підготуватися до нової програми співпраці з фондом, яка дасть новий поштовх розвитку нашої країни. Важливо, що парламент та уряд — чинні органи, бо вони повинні виконати взяті на себе зобов’язання щодо поточної програми співпраці, насамперед повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Це не лише вимога МВФ і Світового банку, а й наших громадян», — повністю підтримує Олександр Данилюк позицію Президента.

«Бачення майбутнього розвитку України у Міжнародного валютного фонду і коман­ди Володимира Зеленського повністю збігається. Першими кроками команди буде боротьба з корупцією, судова реформа, переформатування правоохоронної системи. Раніше МВФ майже нав’язував Україні все це, але не було бажання цього робити. Нині відчувається бажання нової влади реально запроваджувати зміни, важливі для всіх українців: відсутність корупції, активний розвиток економіки», — цитує УНІАН слова Олександра Данилюка.

Секретар РНБО наголосив, що команда Президента Володимира Зеленського навіть не розглядає питання оголошення дефолту України.

«Позиція держави полягає в тому, щоб захищати інтереси громадян. Зрозуміло, що невиконання зобов’язань за борговими інструментами — дорога в нікуди. Це дорога, яка підриває довіру до держави, одразу призводитиме до негативних наслідків, які відчують люди», — підкреслив Олександр Данилюк. Він додав, що питання транзиту російського газу територією нашої держави — нині один з найбільших викликів для країни. «Нині найважливіше питання — не можливе підвищення ціни на газ для населення, а саме питання транзиту, не лише економічне, а й геополітичне. Я займатимуся саме цим питанням, бо воно найважливіше на нинішньому етапі», — зазначив секретар РНБО.

До слова, кількома днями раніше Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв про те, що про дефолт не може навіть ітися. «Україна має утримувати репутацію відповідальної країни, яка поважає й виконує свої зобов’язання, а українцям не потрібні чергові кризи, спричинені невиправданими рішеннями. Навіть розмови про ризики втрати темпів економічного зростання й невиконання фінансових зобов’язань країни не додають стабільності. За три роки ми не допустили жодної кризи. Наше завдання — добросовісно обслуговувати борги, займатися тим, щоб економіка зростала. Стратегія, яку обрав чинний уряд щодо розумного управління боргом і забезпечення сталого зростання, виправдана. А неплатежі — це глобальна криза й повернення в 1990-ті. Українцям криз уже достатньо. Від будь-яких дефолтів постраждають насамперед рядові громадяни», — констатував очільник уряду.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»