Побоювання політиків, урядовців і економістів стосовно того, що МВФ не надасть кошти Україні до кінця президентської кампанії, не справдилися. Так, 30 квітня Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що виконавчий комітет Міжнародного валютного фонду затвердив нову антикризову програму для нашої країни й схвалив угоду stand-by на два роки в розмірі 17,01 мільярда доларів та надання коштів ще до виборів Президента України.

В очікуванні першого траншу

У цілому ж нашій державі, за оцінками фахівців цієї поважної фінансової організації, за два наступні роки буде надано 27 мільярдів доларів. Терміново Україна отримає перший транш допомоги в обсязі 3,19 мільярда доларів, з яких на підтримку державного бюджету виділяється близько 2 мільярдів. Міністр фінансів України Олександр Шлапак підкреслив, що перший транш від МВФ у рамках кредитної програми може надійти нам 5–8 травня.

У подальшому такі транші надходитимуть за підсумками регулярних оглядів виконання програми. Так, спочатку це відбуватиметься раз на два місяці, а потім — щоквартально.

Слід наголосити: Міжнародний валютний фонд попередив уряд нашої держави, що буде змушений переглянути узгоджену програму допомоги Україні, якщо центральна влада Києва втратить контроль над східними регіонами країни. Якщо ж це станеться, то буде зменшено бюджетні надходження, адже схід України МВФ та уряд нашої держави справедливо вважають економічно важливою частиною країни. У такому випадку фонд наполягатиме на тому, що повинно відбутися необхідне додаткове зовнішнє фінансування для України.

У МВФ також вважають, що внесення поправок у програму може статися через подальше погіршення відносин між Україною та Росією. Не варто забувати, що саме до РФ поки що надходить до 25% українського експорту. Проте згодом картина може цілком змінитися в бік кількісного зменшення цієї частки.

Не залишать наодинці

Як зазначають у прес-службі МВФ, економічну програму влади за підтримки фонду скеровано на відновлення макроекономічної стабільності, зміцнення економічного управління та прозорості, а також на відновлення стабільного зростання за умови захисту соціально вразливих верств населення.

Слід нагадати, що в 2014–2015 роках Україна зобов’язана ліквідувати свої минулі заборгованості перед МВФ у розмірі 5 мільярдів доларів. Так, нещодавно фінансовий аналітик рейтингової агенції «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран зазначав, що у травні наша країна повинна повернути 653 мільйони доларів боргу, у червні — 194 мільйони доларів, у липні — ще 654 мільйони доларів. Паралельно з цим, на думку експерта, Україні доведеться розрахуватися з іноземними інвесторами за облігаціями, які було випущено раніше, — 150 мільйонів доларів у травні та 1 мільярд доларів у червні.

Як вважають у самому фонді, ці кошти можуть бути сплачені з тих же 17,01 мільярда доларів, які буде остаточно виділено нашій країні.

Однак Україну зі своїми проблемами наодинці не залишать й інші поважні міжнародні фінансові інституції. Так, окрім МВФ, кошти виділятимуть Світовий банк та інші профільні організації. Також є домовленості про грошову допомогу на так званій двосторонній основі між урядом України з одного боку та владою США, окремих країн Євросоюзу — з другого.

Так, Світовий банк надасть практично 4 мільярди доларів. Суттєвими будуть внески від ЄБРР та Європейського інвестиційного банку. Приблизно 1,6 мільярда євро — пряма бюджетна підтримка та додаткове проектне фінансування від Євросоюзу. Про останнє ще у березні цього року заявляв віце-президент Європейської комісії Оллі Рен, натякаючи на те, що ці кошти почнуть надходити в Україну лише після того, як МВФ поновить фінансування.

Питання дефолту неактуальне

За словами голови ради директорів групи Інвестиційний капітал Україна (ICU) Валерії Гонтарєвої, питання дефолту України взагалі не стоїть на порядку денному. Вона зауважує, що МВФ завжди дає гроші на виключно структурні реформи під конкретні програми і таким чином після отримання коштів найближчим часом можна буде відчувати поліпшення економічної ситуації в Україні.

Треба сказати, що деякі експерти критикували МВФ за те, що начебто саме він перед остаточним рішенням стосовно надання коштів Україні ставив завдання послабити курс національної валюти до 12—13 гривень за долар. Проте, приміром, та ж Валерія Гонтарєва вважає, що це неправда. За її словами, коли фонд затверджував цю програму, то курс фіксувався на позначках 10,2—10,5 гривні за американську одиницю.

Понад те, як вважає Олександр Шлапак, саме завдяки поновленню кредитування МВФ цілком можна буде втримати курс нацвалюти на рівні 10,5 гривні за долар до кінця року.

Таким чином, у позитиві кроків МВФ й інших фінансових інституцій щодо нашої країни сумніватися не можна. Сподіватимемося, що країна вже до середини літа значно міцніше стане на ноги.