ГРОШІ

Найбільший внесок до держскарбниці роблять громадяни

З початку року зведений бюджет поповнився 145,97 млрд грн. За словами голови Державної податкової служби Віталія Захарченка, найбільша частка в структурі надходжень до бюджетів усіх рівнів належить податку на доходи фізичних осіб. Його збір сягає 26% усіх надходжень, що контролюються податковою службою. 

 — Ситуація, коли громадяни безпосередньо наповнюють скарбницю відрахуваннями зі своїх доходів, з точки зору світової практики є природною та здоровою для будь-якої країни, — заявив керівник податкового відомства. — В Україні також податковий тиск на суб’єкти підприємництва знижуватиметься, а питома вага відрахувань з доходів громадян зростатиме.

На чверть скарбниця наповнюється податком на прибуток. Приміром, цього року страхові компанії збільшили сплату податку на прибуток на 15,5%. Вони перерахували до бюджету 407,9 млн грн, що на 54,7 млн більше, ніж торік. На переконання податківців, така статистика свідчить про певні успіхи у боротьбі з мінімізацією податків та приховуванням доходів у цій галузі. Адже ні для кого не секрет, що страхові компанії нарівні з консалтинговими та маркетинговими часто-густо були активними учасниками схем, за допомогою яких суб’єкти реального сектору економіки ухилялися від оподаткування. Нині в ДПС є інструменти та методи, які дають змогу відрізнити чесних бізнесменів від шахраїв навіть у складній для аналізу невиробничій сфері.

 Що ж до надходжень від ПДВ, то за вісім місяців вони становлять 16%. Це третій за величиною показник. Причому залишки невідшкодованих платникам сум з початку року скоротилися більш ніж на 4 млрд грн. Як повідомив Олександр Клименко, з 11,1 млрд грн заборгованих компенсацій залишилося на 7,1 млрд.

— Наразі спостерігається підвищення рівня добровільної сплати податків, — наголосив він. — Ми відповідно на це реагуємо: зменшуємо кількість перевірок, переводимо дедалі більше платників у категорію «сумлінних». Такі взаємні поступки дають змогу успішно розв’язувати застарілі проблеми з відшкодуванням ПДВ. В одному наша позиція залишається незмінною: жодне підприємство, стосовно якого є хоча б мінімальні підозри щодо ухилення від оподаткування, з бюджету не отримає ані копійки.

Зі свого боку, голова ДПС порадив платникам ПДВ, зокрема зернотрейдерам, купувати збіжжя безпосередньо у товаровиробника. Це унеможливить будь-які махінації у проміжних ланцюгах, де можуть бути сумнівні контрагенти, задіяні у злочинних схемах ухилення від сплати податків.

Цікаво й те, що на акцизні збори у бюджеті припало 12%. За 8 місяців 2011 року до загального фонду з виробленої в Україні тютюнової продукції надійшло 9,6 млрд грн, що майже на 2 млрд більше, ніж торік на цей же час. З увезених впродовж січня — серпня на митну територію України тютюнових виробів до держбюджету мобілізовано 462,8 млн грн акцизного податку, що становить майже 92% минулорічних надходжень.

Коментуючи ситуацію, О. Клименко звернув увагу на те, що навіть попри боротьбу з тютюнокурінням та поступове зростання акцизів на тютюнові вироби спостерігається позитивна динаміка надходжень. Українці хоч у чомусь віддають перевагу вітчизняному виробнику. Таких висновків податківці дійшли, проаналізувавши статистику червня — серпня нинішнього року, коли надходження з вітчизняних тютюнових виробів зросли до 4,2 млрд грн проти 3,3 млрд за цей же час торік.