Питання, пов’язані із законодавчим забезпеченням допомоги внутрішньо переміщеним особам, гарантуванням прав громадян України, що проживають в зоні проведення антитерористичної операції, функціонуванням КПВВ, пенсійним та соціальним забезпеченням переселенців та інших категорій громадян, розглянуто на розширеному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань прав людини.

«Змушений констатувати: якщо порівняти й підсумувати загальну допомогу, яку надають у різних формах гуманітарні міжнародні організації, фонди та структури, то вона перевищує те, що вкладає власна держава. Вважаю, що це неприпустимо навіть з огляду на те скрутне становище, в якому перебуває Україна. Держава мала б більше допомагати власним громадянам», — заявив, підсумовуючи роботу, голова цього парламентського комітету Григорій Немиря.

Пункт пропуску «Золоте» чекає на свою подальшу долю. Фото УНIAН

За його словами, члени комітету відвідали пішохідний перехід у Станиці Луганській та КПВВ «Золоте», який мав відкритися і був би першим автомобільним пунктом перетину на Луганщині, але так і не запрацював. Депутати мали змогу поспілкуватися з простими людьми. Їх вразило, що хоч з початку цього року набув чинності підготовлений Комітетом Верховної ради з прав людини закон щодо прав і свобод вимушених переселенців, триває практика ухвалення підзаконних актів, постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів, які, за словами Григорія Немирі, «суперечать Конституції України і містять серйозні ознаки дискримінації внутрішньо переміщених осіб порівняно з іншими громадянами країни». Зокрема це стосується пенсійних та інших соціальних виплат.

«До кінця цієї сесії Верховна Рада проведе спеціальний тематичний день щодо розгляду й ухвалення результативного голосування до законів, які стосуються захисту прав внутрішньо переміщених осіб і людей, що перебувають в зоні збройного конфлікту», — підкреслив очільник комітету.

За його словами, за результатами поїздки від імені комітету буде запропоновано зміни до бюджету-2017.

Скажімо, члени комітету вважають, що 3,2 мільярда гривень, які в цьому проекті уряд запропонував для вимушених переселенців, — недостатня сума. Порівняно, наприклад, з 2015 роком це на 100 мільйонів гривень менше.

«Також ми отримали інформацію і доведемо під час обговорення проекту нового бюджету на 2017 рік щодо належного фінансування соціальної інфраструктури на місцях. Ми говорили про це з керівництвом Станично-Луганського району: є КПВВ, а на чиєму балансі, хто сплачує витрати і чому немає на це коштів — невідомо. Сподіватимемося, що це буде враховано, коли обговорюватимуть проект бюджету», — вважає народний депутат.

Члени профільного комітету констатували: за весь особливий період жоден профільний віце-прем’єр-міністр не знайшов часу приїхати в Луганську та Донецьку області, щоб на власні очі побачити, які тут соціальна політика, рівень соціального захисту (або навпаки, його відсутність). І висловили сподівання, що посадовці почують народних обранців і нарешті відвідають зону АТО.