У Карашинській об’єд­наній територіальній громаді в Корсунь-Шевченківському районі на Черкащині недавно відкрили кооператив. Цього разу — з розведення кіз, яких налічується 170. Кооператив створили в селі Глушки, де всього 120 жителів. Крім кооперативу, тут є й козина ферма.

Як розповів голова Карашинської ОТГ Анатолій Пархоменко, це вже четвертий кооператив у громаді. Крім створення робочих місць, це об’єднання може розгорнути виробництво і продаж сирів з козячого молока далеко за межами громади.

— У липні ми за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» проводили тренінг «Розвиток кооперації та сільське підприємництво на селі для ОТГ» — для посадовців об’єднаних територіальних громад Сумської, Херсонської, Кіровоградської та Черкаської областей, які цікавилися можливостями ефективного розвитку кооперації та сільського підприємництва в ОТГ, — розповів директор обласного центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону Сергій Слинько. — Саме на прикладі Карашинської ОТГ учасники цього масштабного заходу знайомилися з успішними проектами розвитку кооперації в громаді. А тепер досвід цієї громади збагатився ще на один, сподіваємося, так само успішний проект.

А ось у Степанецькій ОТГ не тільки організували власне виробництво, а й намагаються розв’язувати всі інші проблеми громади. Це одне з успішних територіальних об’єднань,  до якого входить 17 сіл Канівського району, де майже 5500 жителів. Тут працюють чотири школи, дитсадок, вісім фельдшерсько-акушерських пунктів та дві амбулаторії. Громада навіть надає субвенцію районному бюджету (2,5 мільйона гривень на рік) на утримання територіального центру.

Як розповідає голова Степанецької громади Олександр Яременко, від часу об’єднання річний бюджет громади зріс із 9,5 мільйона до 55 (а з усіма субвенціями — 85 мільйонів). З’явилися нові можливості й перспективи для розвитку. Тут діє 21 цільова програма, що дає змогу розв’язувати проблеми громади — від забезпечення житлом та якісною питною водою до охорони довкілля й культурної спадщини. Потурбувавшись про людей, місцеві депутати ухвалили  програму, яка гуманізує ставлення до безпритульних тварин. Тут активно ремонтують дитсадки і школи, дороги і свердловини, ФАПи й будинки культури (центральний будинок культури нарешті змінив «буржуйку» на повноцінне опалення). Проводять також вуличне освітлення і відкривають десятки дитячих майданчиків, за співфінансування облдерж­адміністрації планують облаштувати для дітей футбольне поле із штучним покриттям. Окрім того, готують до нового сезону пляж і вже закупили контейнери для цивілізованого збирання відходів на території всієї громади.

У кожному старостинському окрузі громади є працівник із благоустрою. Учителі, вихователі, лікарі громади кажуть, що такого оновлення приміщень і обладнання тут не було багато років. Ця громада першою створила єдиний освітній простір для школярів. До опорної інноваційної школи дітей із сіл доставляє новенький шкільний автобус, придбаний разом із Черкаською облдержадміністрацією. Цю школу з євротуалетами, де відремонтовані громадою класи устатковано сучасним навчальним приладдям (аж до мікроскопів у 1 класі), є лего-кабінет та інтерактивний тир, відвідують учні з Київської області. Першокласники завдяки виграному громадою гранту цього року почали навчатися за унікальними антисколіозними партами.

А ще громада перемогла одразу в трьох конкурсах благодійного фонду «Урожай» — громаді» і на умовах співфінансування забезпечила ремонт приміщення під будинок культури, відкрила в малесенькому селі салон краси (раніше люди їздили аж до Канева заради банальної стрижки). У салоні, до речі, встановили нові тренажери для занять спортом. А іншу частину приміщення займає відремонтований за кошти громади фельдшерсько-акушерський пункт, обладнання якого дасть фору багатьом таким закладам області. Тут планують за підтримки державної програми збудувати ще один ФАП у Степанцях і створити центр культури та дозвілля громади. Наступного року у Степанцях буде відкрито ще й ЦНАП — громада стала однією з 11 ОТГ Черкащини, які пройшли відбір програми «U-LEAD з Європою» для отримання допомоги в модернізації та створенні центрів надання адміністративних послуг.

А незабаром на території громади буде відкрито центр безпеки, триває реконструкція приміщення для розташування персоналу та автомобіля місцевої пожежної частини. Поряд розташоване комунальне підприємство «Степ-агробуд», створене Степанецькою ОТГ. На його базі відкрито лінію із виробництва брикетів, здатну забезпечити на опалювальний сезон всі комунальні заклади громади. Це дасть змогу заощадити близько 1,5 мільйона гривень бюджетних коштів, тож і в зиму Степанецька ОТГ входить повністю підготовленою.