ІНТЕГРАЦІЯ

Засідання Ради з питань співробітництва Україна — ЄС показало:  суперечностей у співпраці України з Європейським і Митним союзами немає

Люксембург підтримує укладання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі. Про це заявив Прем’єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим, який перебував у цій країні з робочим візитом для участі у засіданні Ради з питань співробітництва Україна — ЄС.

Прем’єр Люксембургу не бачить конфліктних підходів між ЄС і Митним союзом і необхідності Україні вибирати між двома митними союзами. Він переконаний, що Україна через свої історичні, економічні та інші причини зобов’язана співпрацювати з обома об’єднаннями.

Жан-Клод Юнкер також вважає, що економічні відносини мають бути безумовним пріоритетом як у відносинах між Україною та ЄС, так і у двосторонніх відносинах між Україною і Люксембургом. Тому уряд Люксембургу закликав свій бізнес збільшувати присутність в Україні. І бізнес також у цьому зацікавлений, зокрема більше знати про умови інвестування в Україну та мати відповідні гарантії на рівні держави.

У свою чергу, Микола Азаров запевнив, що вітчизняний уряд надаватиме державні гарантії на реалізацію великих інвестиційних проектів, та розповів про дерегуляцію та спрощення умов ведення бізнесу в Україні. Прем’єри домовилися провести українсько-люксембурзький бізнес-форум і прискорити підготовку угоди про уникнення подвійного оподаткування.

Коментуючи питання співпраці з МВФ, Жан-Клод Юнкер висловив думку, що у міжнародних фінансових організацій з’являється розуміння неможливості застосування стандартних рецептів у відносинах з Україною.

Україну хочуть бачити енергетичним хабом Європи. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Виключно  в державних інтересах

Тему інвестиційної співпраці Микола Азаров обговорив і зі спікером Парламенту Люксембургу Лораном Мозаром, який підтвердив готовність люксембурзьких компаній вийти на український ринок.

Крім того, у рамках робочої поїздки до Люксембургу глава українського уряду зустрівся з Високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон, Єврокомісаром з розширення і європейської політики сусідства Штефаном Фюле та віце-прем’єр-міністром — міністром закордонних справ Ірландії Еамоном Гілмором.

На прес-конференції, проведеній спільно з останніми двома політиками, Микола Азаров заявив, що Україна виконає всі необхідні умови для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.

Водночас він підкреслив, що перш за все реформи, які здійснює уряд, потрібні самій Україні. «Абсолютно все, що ми робимо, ми робимо заради інтересів країни. Я не підписався б ні під одним із пунктів, якби вони суперечили інтересам України», — наголосив Прем’єр-міністр, підкресливши, що євроінтеграція залишається нашим безумовним пріоритетом.

У свою чергу, Штефан Фюле зазначив, що Україна досягла прогресу у проведенні реформ: «Сьогодні відновилося відчуття відданості та руху у правильному напрямку у наших відносинах. Україна досягла непоганого прогресу у певних своїх напрямках». 

Водночас він закликав українську опозицію працювати конструктивно заради ухвалення необхідних Україні євроінтеграційних перетворень. «Ми закликали Миколу Азарова зробити все можливе для того, щоб створити сприятливе середовище для співпраці з питань реформ, які цікавлять Європейський Союз. Водночас я хочу закликати опозиційні сили брати конструктивну участь у роботі над порядком денним Європейського Союзу».

Штефан Фюле також переконаний, що Україна є важливим партнером Європейського Союзу в енергетичній галузі, зокрема з транспортування вуглеводнів та їх зберіганні на своїй території.  Він підкреслив, що Україна також є важливим партнером ЄС із видобутку вуглеводнів, нетрадиційних джерел, зокрема сланцевого газу.

У свою чергу, Микола Азаров зазначив, що йому сподобалась заява Штефана Фюле щодо того, що Україна може стати енергетичним хабом Європи, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Запрошення  для бізнесу

На зустрічі з представниками ділових кіл у Люксембурзі Прем’єр-міністр висловив припущення про скасування обмежувальних заходів, запроваджених Україною щодо окремих позицій імпорту, — після поліпшення ситуації з платіжним балансом. «Як тільки ми вирівняємо ситуацію з платіжним балансом, ми підемо на скасування цих заходів», — запевнив Микола Азаров.

Він підкреслив, що запровадження Україною обмежувальних заходів має тимчасовий характер, і з 20 тисяч позицій стосується лише десятків.

Микола Азаров додав, що під час 16-го засідання Ради з питань співробітництва Україна — ЄС він докладно поінформував представників Єврокомісії про причини запровадження таких обмежувальних заходів.

На його думку, саме політична стабільність в Україні обумовила її соціальний і економічний розвиток. «Політична стабільність, яка існує в Україні упродовж останніх трьох років, дала змогу досягнути фінансово-економічної стабільності», — уточнив Микола Азаров.

При цьому він закликав люксембурзький бізнес виходити на ринок України та пообіцяв, що уряд продовжить курс на спрощення умов ведення бізнесу. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»