Найбільше в Україні торговище відкрилося 18 серпня і завершиться в неділю. Національний Сорочинський ярмарок завжди єднав українців. У ці непрості часи, які переживає наша держава, консолідуюча роль ярмарку дуже важлива, а його проведення має згуртувати суспільство й показати всьому світові незламність українського духу, палке бажання нашого народу жити в мирі та злагоді.

Щорік зміцнюються відносини Національного Сорочинського ярмарку з країнами далекого та близького закордону, адже це не тільки найбільший в Україні ярмарково-виставковий захід, а й найвідоміший за її межами, це наш яскравий і колоритний місток у Європу та світ. Цього року на відкритті ярмарку побували дипломати з Білорусі, Великої Британії, В’єтнаму, Грузії, Лівії, Малайзії, Польщі та Словаччини. Так Великі Сорочинці в ці серпневі дні стали острівцем миру і єдності в Україні, а сам ярмарок — центром народної дипломатії.

Подивіться, які ми гарні! Фото автора

Усього на участь у ярмарку цього року надійшло понад тисяча заявок від підприємств, приватних підприємців, майстрів народних промислів, закладів громадського харчування та розваг. Дві третини підприємств беруть участь у торговищі вперше. Щоправда, я не побачив там декого з постійних учасників, та й без них 16-гектарна площа не пустує.

В очах рябіло і миготіло, свистіло, улюлюкало, кувікало, хрюкало, незважаючи на чутки про африканську чуму. Смажили соковиті шашлики, ковбаски, шинки і просто великі шматки ароматного м’яса. Варили плов з овочами й без них, шкварчала картопля. А пиво, вино, медовуха лилися рікою. Для тих, хто сюди приїхав не з порожніми кишенями, це — справжній рай. Та чимало є й таких, які тільки споглядали смакоту, ковтаючи слинку. Бо ціни не те що кусаються — лякають: приміром за сто грамів шашлику правлять від 30 гривень, мисочку плову — 40, вареники — від 8 гривень за штуку. Тому більшість ярмаркувальників, нагулявши апетит, дістають із торбинок домашній перекус. А заморивши черв’ячка, далі ходять і роздивляються сільськогосподарську та дорожню техніку, будматеріали, продукти харчування і напої. Міряють шкільний одяг, бо скоро перше вересня.

Глиняному Пацюкові також хочеться справжнього вареничка зі сметанкою. Фото автора

Прицінюються до лаків, фарб, ветпрепаратів, саджанців, баштанних, комбікормів, виробів з меду та іншої всячини. Відвідують майстер-класи: з українського гопака, приготування національних страв, виготовлення ляльки-мотанки, оберегів, жіночих прикрас, писанок, аквагриму, дерев’яного посуду, кераміки, виробів зі скла, ліплення свічок, виробів із глини, фігур із сіна, іграшок зі скла та повітряних кульок, лозоплетіння, виготовлення гончарних виробів, штучних квітів, українських віночків, вареників, солом’яних брилів, плетіння з газет тощо.

А надивившись, купують готові вироби у народних майстрів. Навіть присутній там народний депутат України Андрій Река спокусився, накупляв виробів з глини та дерева для своїх п’ятьох онуків. А голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко, який на правах господаря області відкривав ярмарок, оглянувши довжелезні торгові ряди та Містечко майстрів, купив дивня (обрядовий предмет) і планує придбати (а, може, вже й придбав) вишиванки для доньок.

Є на Сорочинському ярмарку і справжні, єдині в Україні, воли. Фото автора

Цьогоріч дуже насичена культурно-розважальна програма Національного Сорочинського ярмарку. Протягом тижня на його сценах демонстрували свою майстерність понад 3 тисячі представників творчих колективів, зокрема з Донбасу (кілька їхніх колективів були задіяні на відкритті ярмарку) і близько 350 дітей. У вечірніх концертах беруть участь відомі гурти. І як завжди, щодня об 11 годині гостей ярмарку вітає сам «Микола Гоголь» та герої його творів на справжніх, єдиних в Україні волах, а ввечері на садибі Хіврі можна переглянути шедеври українського кінематографа.