На міжнародному саміті мерів, що відбувся торік у Києві, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна має намір збільшити видобуток газу 2020-го до 27 мільярдів кубометрів. Це не лише дасть змогу повністю забезпечити потреби країни у блакитному паливі, а й створить можливості для експорту його за кордон. Міжнародні експерти (дослідження BP Statistical Review of World Energy 2018) погоджуються з прогнозами глави уряду й запевняють, що з нинішнім темпом газовидобутку власних ресурсів нам вистачить на 54 роки. Проблема полягає лише в тому, що Україна, володіючи розвіданими запасами газу обсягом понад 920 мільярдів кубометрів, використовує, за словами віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона, лише 2% на рік.

Для найбільшої за територією країни Європи, яка має в надрах 5% мінерально-сировинного запасу світу (у нас розвідано 20 тисяч родовищ і проявів 111 видів корисних копалин зі 120, що використовує людство), це занадто низький рівень.

Фото надані автором

Зламати негативний тренд

Представники вітчизняного газового бізнесу — члени Асоціації газовидобувних компаній України намагаються переломити цю негативну тенденцію.

— По-перше, ми домоглися створення найбільш сприятливих умов для розвитку газовидобувної галузі завдяки ефективному діалогу із владою, — каже голова правління асоціації, радник ради директорів, директор з міжнародного співробітництва та стратегічного розвитку Burisma Group Вадим Пожарський. — Спільно з урядом, профільним комітетом Верховної Ради було підготовлено кілька важливих законопроектів, які значно поліпшили роботу газовидобувників. Ідеться, по-перше, про зменшення дозвільної документації для розроблення газових родовищ, що сприяло пожвавленню інвестиційної діяльності газовидобувних компаній. Також було прийнято рішення про децентралізацію ренти, кошти якої (5%), сплаченої газовидобувними компаніями, спрямовують до місцевих бюджетів. Тож місцева влада отримала кошти для розвитку громад, можливості для інвестицій у соціальні проекти та мотивацію для співпраці з бізнесом.

До 2023 року знижуються ставки ренти на видобуток вуглеводнів: з 29% до 12% для свердловин глибиною до 5 тисяч метрів і з 14% до 6% — для свердловин понад  5 тисяч метрів. Тож уже до кінця 2018-го, який може увійти в історію країни як рік позитивного державного регулювання газовидобувної галузі, видобуток блакитного палива може зрости до майже 22 мільярдів кубометрів.

Компанія Burisma Group володіє найбільшим флотом для гідророзриву пласта й інтенсифікації газовидобутку, а також об’єднує найкращих професіоналів галузі

Асоціація однодумців

Цікава статистика: 95% блакитного палива в Україні видобувають підприємства державної та приватної форм власності, що входять до Асоціації газовидобувних компаній. Лідер за обсягами — державна компанія ПАТ «Укр­газвидобування». Але без приватного бізнесу, що разом із ним намагається забезпечити енергетичну незалежність України, державній компанії не обійтися. Найбільша приватна газовидобувна компанія України — Burisma Group — працює на ринку з 2002 року.

Незалежні газовидобувні компанії виробляють нині понад 20% українського блакитного палива. П’яту частину — підприємства Burisma Group.

— Нещодавно авторитетна міжнародна компанія ДеГольєр енд МакНотон (DeGolyer and MacNaughton Corp.) на наше прохання провела підрахунок запасів газу, що обліковуються нашими ліцензіями, — веде далі пан Пожарський. — З огляду на поточні обсяги та темпи виробництва газу (понад мільярд кубометрів на рік) роботою (такий висновок зробили іноземці) ми будемо забезпечені більш ніж на 100 років. Наступні роки плануємо подвоїти обсяги видобутку газу.

Нові технології — нові родовища

Газу в Україні достатньо. Його родовища є у трьох басейнах: Дніпровсько-Донецькому, Карпатському та Причорноморсько-Кримському. Burisma Group працює у Карпатському та Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносних басейнах. Підприємства групи розташовані в Харківській, Полтавській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях.

Але значних успіхів у видобутку газу компанія досягла не через якусь унікальність покладів (вони майже нічим не відрізняються від інших), а завдяки  організації так званого повного циклу виробництва: фахівці компанії проводять власну геологічну розвідку, сейсморозвідувальні роботи, буріння, видобуток та продаж вуглеводнів, ремонт свердловин, будівництво установок комплексної підготовки газу (УКПГ) та трубопроводів. Завдяки набутому досвіду спеціалісти Burisma Group надають послуги іншим підприємствам, зацікавленим у бурінні свердловин або проведенні сервісних робіт на об’єктах.

— До речі, Burisma Group — чи не єдина в Україні приватна компанія, яка відкриває нові родовища, — гордо каже Вадим Пожарський. — На фундаментальні дослідження, яких не здійснювали в Україні фактично з радянських часів, ми витрачаємо значні кошти, реінвестуємо наш прибуток.

Пан Пожарський наводить приклад: завдяки новим технологіям Burisma Group провела успішні розвідувально-бурові роботи на Журавлиному родовищі Деркачівсько-Войтенівської ділянки в Харківській області, відкривши тут продуктивний горизонт С-4, що має значний потенціал, але з яким раніше ніхто не працював через брак технологій. Сейсморозвідувальні роботи тут здійснювали за допомогою сучасного обладнання разом з провідними іноземними спеціалістами.

У пошуках обладнання

Іноземні фахівці не раз ставили панові Пожарському запитання, чи не впливає на діяльність Burisma Group внутрішня конкуренція.

— Завжди відповідаю, що в Україні немає газової конкуренції. До складу нашої асоціації входить вісім компаній, і кожен радіє успіхам колег, які відкривають нові поклади. Та нам усім доводиться змагатися зі складними геологічними умовами, оскільки поклади українського газу перебувають на значних глибинах і потребують технологічного іноземного обладнання для видобутку. Ми першими стали завозити в Україну американські верстати для буріння. Але й досі, на жаль, чи не єдині на вітчизняному ринку. Два такі верстати, найбільші не лише в Україні, а й у Центральній та Східній Європі (на фото вгорі), вже експлуатуємо. Вони коштують десятки мільйонів доларів, але їхня потужність дає змогу швидко і якісно бурити свердловини завглибшки до 10 000 метрів.

Тож технічно Burisma Group перебуває попереду всіх інших газовидобувних компаній: вона має в розпорядженні 20 бурових верстатів різних видів та потужностей, надає бурові послуги іншим підприємствам.

Найсучасніший та найбільший в Україні флот сейсморозвідувальної техніки та обладнання для гідравлічного розриву пластів також належить компанії. У Burisma Group працюють висококваліфіковані геологи, сейсмологи, інженери.  З кадрами тут проблем немає: студенти останніх курсів профільних українських вишів бажають проходити практику саме в цій компанії. Тут створено умови для всебічного розвитку молодих фахівців. Цікаво, що навіть завдяки рівню заробітної плати та соціальним умовам на підприємстві сім’ї фахівців не розпадаються. Бо спеціалістам Burisma Group не доводиться виїжджати на заробітки до Польщі чи Росії.

Усі працівники мають гарантоване медичне страхування. Навіть кухня на бурових об’єктах найкраща серед газовидобувних підприємств: американців, що працюють тут і навчають колег, не можна відтягнути за вуха від українських борщів, галушок, вареників.

Нове життя свердловин

За темпами видобутку газу Burisma Group перебуває серед лідерів галузі: якщо 2010-го компанія видобувала 100 мільйонів кубометрів блакитного палива на рік, то 2018-го цей показник становить уже понад мільярд кубометрів.

Але в Burisma Group на досягнутому не зупиняються: тут  планують пробурити до кінця наступного року понад 20 нових свердловин. Завдяки проведенню додаткових технологічних операцій у компанії переймаються питанням продовження життя старих свердловин, які виснажилися у процесі експлуатації. Burisma Group володіє унікальними технологіями та спеціалізованою технікою для інтенсифікації свердловин. Тож можна отримати додаткову продукцію із пластів, які раніше вважали виснаженими, або ж експлуатувати нові пласти, які були нерентабельними. Обладнання компаній Burisma Group призначене для роботи у складних геологічних умовах. Тут використовують інноваційні методи похило скерованого буріння на більшості свердловин.

— Ми перші в Україні, хто почав видобувати вуглеводні з двох продуктивних горизонтів, розташованих на різних глибинах, — Вадим Пожарський наголошує на складності технології, що має назву twin tubing. — Щороку компанія вкладає в діяльність понад 3 мільярди гривень. При цьому своєчасно, чесно і добросовісно сплачуємо податки та обов’язкові платежі до українського бюджету: торік за цим показником серед приватних українських компаній ми посіли третє місце. За три квартали 2018-го заплатили вже понад 3 мільярди гривень, або 1% державного бюджету. До кінця року обсяг сплачених податків Burisma Group становитиме понад 4 мільярди гривень.

Компанія будує за власний рахунок трубопроводи до центральної газової магістралі задля забезпечення подачі газу індустріальним споживачам.

Місця вистачить усім

У розмові ми не могли оминути питання інвестицій, яких конче потребує український газовидобувний сектор.

— На жаль, позитивних новин з України за кордон надходить дуже мало, — розповідає Вадим Пожарський. — Але європейські бізнесмени, які приїздять до Києва, бачать, що українська столиця нічим не поступається таким містам, як Прага чи Варшава. Постійно наголошую, що іноземцям потрібно більше говорити про успішні кейси компаній, які працюють в Україні. Ми повинні разом змінювати наше інформаційне поле на більш позитивне.

Такі компанії, як Burisma Group власним прикладом показують, що іноземцям не варто боятися інвестувати в Україну та співпрацювати з нашим бізнесом. Важлива перевага нашої компанії від інших вітчизняних у тому, що ми розвиваємося за рахунок власних коштів, інвестуючи їх в українську економіку, а не сподіваємося на кредити.

З 2017 року Burisma Group реалізує програму «Стратегія мільярдів», що передбачає мільярди щорічних капітальних інвестицій у видобуток газу, мільярди сплачених податків до бюджету України та мільярди видобутку природного газу для України.

Якби таких програм якнайбільше українському бізнесу.

ДОВІДКА «УК»

До складу Burisma Group входять такі компанії: Енерго-сервісна компанія «ЕСКО-ПІВНІЧ», «КУБ-ГАЗ», «ПАРІ», «Перша українська нафтогазова компанія», «Системойлінженерінг», «Надрагаз», «Алдеа-Україна», «Бурісма Сервіс», «Технокомсервіс», «Надрагазвидобування», «Газойлінвест» та «Нафтогазопромислова геологія». Це єдиний в Україні вертикально інтегрований холдинг, що здійснює розвідку, видобуток, сервіс та продаж вуглеводнів.

Група Burisma входить до трійки найбільших незалежних виробників газу,  один з найбільших платників податків в Україні.

Згідно з реєстром Державної служби геології та надр України, Burisma Group володіє та розробляє 35 ліцензій на видобуток вуглеводнів у двох основних нафтогазових басейнах України — Дніпровсько-Донецькому та Карпатському. Частка ринку операційних компаній Burisma Group серед виробників газу України становить понад 20%.

У березні 2018 року Асоціація благодійників України та оргкомітет національного конкурсу «Благодійна Україна-2017» визнали Burisma Group всеукраїнським переможцем у номінації «Благодійність великого бізнесу» та нагородили спеціальною відзнакою «Ангел добра».

ДОСЬЄ «УК» 

Вадим ПОЖАРСЬКИЙ. Народився 26 січня 1979 року. 1999-го закінчив Університет Східної Англії (м. Норвіч, Велика Британія) за спеціальністю «правознавство», а в 2000 році здобув ступінь магістра європейського права в Лейденському університеті (м. Лейден, Нідерланди).

Має значний досвід у державному та приватному секторах. Під час роботи в органах державної влади активно співпрацював з міжнародними організаціями, зокрема з агентствами ООН.

Із квітня 2014 року обіймає посаду директора з міжнародної співпраці та стратегічного розвитку, радника ради директорів Burisma Group. Опікується питаннями стратегії та взаємодії з міжнародними організаціями, зв’язками з державними установами та громадськістю.

У березні 2018 року його обрано головою правління Асоціації газовидобувних компаній України — найбільшого галузевого  об’єднання вітчизняних газовидобувних компаній.