Падіння цін на сировину на світових ринках у 2015 році було очікуваним. Підвищення облікової ставки Федеральної резервної системи США, відтік капіталів із ринків, що розвиваються, і екстремальні події на ринку нафти призвели до падіння валют багатьох країн, що розвиваються. Але наприкінці січня з’явилися перші надії на відновлення зростання сировинних ринків уже в 2016 році.

Американський експорт стане менш привабливим

Перші дані з результатами четвертого кварталу для економіки США надійшли 29 січня. Вони були гірші від тих, на які сподівалися аналітики. У четвертому кварталі ВВП США в річному обчисленні зріс усього на 0,7%, при цьому влада відзначає зниження темпів зростання споживчих витрат. Федеральна резервна система (ФРС) та деякі економісти очікують, що перший квартал цього року буде вдалішим через позитивні зрушення на ринку праці, проте впевненості в цьому немає.

Детальніші дослідження показали, що зниження темпів зростання у четвертому кварталі частково відбулося через накопичення підприємствами запасів наприкінці року. Якщо відкинути чинник запасів, то ВВП США у четвертому кварталі зріс на 1,6%, і це менше, ніж прогнозували. ФРС припускає, що у березні економіка може зіштовхнутися з додатковим зменшенням темпів зростання через кілька чинників.

Підняття облікової ставки ФРС у грудні 2015 року було рішенням, яке мало серйозні вади. По-перше, ймовірне зростання ставки відбулося після дуже тривалого обговорення, яке вплинуло на очікування учасників ринку: з вересня по грудень 2015 року ставку не змінювали, але ринок уже готувався до цього. Як наслідок, інформація про здорожчання кредитних ресурсів у майбутньому змусила підприємців сформувати товарні запаси на вищому рівні, ніж раніше, а інвесторів — підготуватися до поступового виводу капіталу з країн, що розвиваються. По-друге, ФРС вже визнала, що не врахувала «сюрприз» від Банку Японії, який перейшов до від’ємної облікової ставки, посиливши девальваційні очікування щодо курсу японської єни до долара США.

Не відомо, як підприємці США відреагують на збільшення кредитних ставок, оскільки накопичення запасів у четвертому кварталі відбувалося тільки на очікуваннях, а фактичне збільшення ставки ФРС не встигло вплинути на економічні показники четвертого кварталу. Але сприятлива статистика щодо американського ринку праці може вказувати на те, що перші два місяці цього року справді дадуть зростання на рівні прогнозованого, але в подальшому його темпи можуть значно знизитися.

Через зростання ставки ФРС відбулася девальвація до долара США валют основних торгових партнерів США — ЄС та КНР, а у 2016 році і Японії. Також необхідно враховувати девальвацію до долара США валют країн-експортерів газу та нафти. В сукупності послаблення більшості резервних валют глобального та місцевого значення до долара США роблять американський експорт менш привабливим, а це один із чинників зниження темпів економічного зростання у США. І хоч показник співвідношення експорту до ВВП у США коливається на рівні 12—14%, скорочення експорту може істотно уповільнити його ВВП, а збільшення імпорту дешевших товарів з ЄС та КНР до США може зменшити продаж та споживання американських товарів.

Сигнали ймовірного руху економік

Девальвація вже негативно позначилася на провідних експортерах США. Наприклад, попередні дані за четвертий квартал компанії Boeing розчарували інвесторів: виручка впала на 4%, операційні доходи — на 46%, показник доходу на одну акцію — на 31%. Попри те що замовлення на окремі моделі літаків зросли, загалом корпорація відчула падіння інтересу покупців до готової продукції. Сама Boeing пояснює такий спад зменшенням ціни пального, що дає змогу авіакомпаніям і надалі більш-менш ефективно експлуатувати старі літаки.

Але слід пам’ятати, що анонсоване підвищення ставок ФРС може негативно позначитися й на умовах лізингових контрактів Boeing для авіакомпаній. На тлі девальвації євро до долара США немає нічого дивного, що великий контракт із купівлі Іраном приблизно 100 літаків на початку 2016 року відійшов до Airbus. І хоч насправді були й політичні причини цієї угоди, як показує звітність, для Boeing останній квартал виявився провальним навіть без урахування іранського замовлення.

Якщо у першому кварталі 2016 року темпи зростання ВВП США у річному обчисленні становитимуть менш ніж 2%, то ймовірність чергового підвищення річної ставки ФРС буде значно зменшена. Також можливий сценарій, за якого економіка США у першому кварталі досягне задовільних результатів за темпами зростання ВВП, але ринок праці подасть ФРС негативний сигнал, через що чергове підвищення ставки буде відкладено.

Обидва сценарії — ковток свіжого повітря для ринків, що розвиваються, і ринків сировини. Якщо ФРС не зможе до початку широкої виборчої кампанії у США підняти облікову ставку, то ставка, ймовірно, буде незмінною протягом 2016 року, що стабілізує сировинні ринки і зменшить відтік капіталу із країн, що розвиваються.

Імовірна зміна трендів уже відчувається й на ринку нафти. Більшість аналітиків, опитаних Bloomberg на початку лютого, вважають, що ціна нафти до кінця 2016 року зросте до 48—50 доларів за барель. Це вигідно і для України, оскільки вірогідно, що у світі зростатимуть  ціни на метали, зерно та продовольчі товари — це може поліпшити наш торговельний баланс і повернути до позитивного значення сальдо руху капіталу у вітчизняному платіжному балансі. 

Віталій ШАПРАН,
голова комісії з банківського аналізу Українського товариства
фінансових аналітиків, для «Урядового кур’єра»