ДЕРЕГУЛЯЦІЯ

У Запоріжжі ліквідовано бюрократичні перепони для започаткування власної справи

Урочисте відкриття офісу єдиного дозвільного центру, який має спростити процедури оформлення дозволів для підприємців, стало визначною подією для всього Запорізького краю.

— З огляду на те, що з нового року розпочинає діяти Закон «Про надання послуг дозвільного характеру в єдиному офісі», Президент України Віктор Янукович поставив завдання відкрити такі центри в кожній області, — відмітив тодішній голова облдержадміністрації Борис Петров на урочистостях з нагоди відкриття закладу. — Доручення Президента виконали: зробити все, щоб бізнес почувався впевнено та комфортно, а умови оформлення дозволів стали максимально прозорими.

Порозумілися, як двічі по два. Фото Дмитра КАПУСТІНА

Святковій події передувала величезна копітка підготовча робота. Керівники обласної та міської влади підписали з 24-ма організаціями Запорізької області, які надають послуги дозвільного характеру, Меморандум про співпрацю в подоланні адміністративних бар’єрів, скороченні терміну та витрат при видачі документів дозвільного характеру, удосконаленні координації дій місцевих дозвільних органів. Усі сторони продемонстрували, що налаштовані на подальше вдосконалення дозвільної системи і прагнуть зробити її сприятливою для підприємців — представників малого й середнього бізнесу. Готуючись до відкриття єдиного дозвільного центру, його засновники вивчили європейський досвід, провели безліч консультацій, зокрема і з представниками бізнесу.

Новий центр, створений на базі відділу роботи з документами дозвільного характеру управління розвитку підприємництва та дозвільних послуг міської ради, облаштували за найсучаснішими технологіями, досвід запозичили у харківських колег, які першими в Україні відкрили такий центр. Для зручності громадян тут впровадили систему «електронної черги», відкрили спеціальну юридичну «клініку», де підприємці зможуть отримувати необхідну консультацію. Щоб посилити ефект об’єктивності між консультантом та відвідувачем, у центрі встановили систему відеоспостереження. За інформацією начальника відділу по роботі з документами дозвільного характеру управління розвитку підприємництва та дозвільних послуг міської ради В’ячеслава Семенова, у центрі працюватимуть вісім державних адміністраторів і представники 19-ти дозвільних структур. Тут буде видаватися майже 50 документів, необхідних представникам малого та середнього бізнесу. З міського бюджету на відкриття центру виділено приблизно 700 тис. гривень.

— Я прийшов переконатись, що тут так, як розповідають у пресі, бо планую відкрити власну справу. Тут справді зручно, і працівники привітні. І що для мене найцінніше – можна отримати вичерпну інформацію фахівців і добру пораду юриста, —поділився із власкором «Урядового кур’єра» своїми враженнями майбутній підприємець Артем Чібов. — Маю намір працювати у галузі комп’ютерних технологій. Дотепер все зважував, як взятися до діла: як згадаю, скільки інстанцій потрібно пройти і всюди кланятися, бажання щось робити хутко зникає. Нині не баритимусь – беруся до роботи.

ДО РЕЧІ

 За дозволом — до облдержадміністрації

НОВОВВЕДЕННЯ

Верховна Рада схвалила законопроект щодо розширення мережі дозвільних центрів

Нещодавно парламент 260 голосами народних депутатів ухвалив розроблений Держкомпідприємництва законопроект про внесення змін до Закону «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності». Згідно з ним розширюється мережа дозвільних центрів. Їх можна буде створювати при обласних державних адміністраціях та уповноваженому Радою міністрів АР Крим центральному органі виконавчої влади. Щоправда, дозволи правомочні видавати й дозвільні центри міської ради в області за узгодженим рішенням міськради та облдержадміністрації або Ради міністрів АРК. Документ перебуває на підписанні у Президента.

На переконання виконувача обов’язків голови Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств В’ячеслава Биковця, відкриття установ в областях, у Криму та в містах Севастополь і Київ, які проводитимуть експертизу та обстеження об’єктів і видаватимуть дозволи в межах своєї адміністративно-територіальної одиниці, є позитивним явищем. Адже досі дозвільні центри у містах не могли видавати певні дозволи і погодження для підприємців, які функціонували на території області. Відтепер у міських центрах представники обласних дозвільних органів діятимуть за принципом організаційної єдності.

Впровадження в життя цього закону заощадить час і кошти, які раніше поглиналися процедурою одержання документів дозвільного характеру, і заразом знизить рівень корупції. А за видачу дозволів поза межами дозвільного центру штрафуватимуть. Держкомпідприємництва підготувало відповідний законопроект (реєстр. № 9182), який вже схвалив у першому читанні профільний комітет Верховної Ради.

Згідно з ним розширять перелік правопорушень у цій сфері, за які передбачається встановити адміністративну відповідальність (передбачається встановити стягнення від 510 до 1190 грн за низку адмінпорушень). Серед них: безпідставна відмова державного адміністратора у прийнятті заяви для отримання дозвільного документа; видача місцевими дозвільними органами документа поза його межами; видача дозволу, необхідність одержання якого не встановлена законом. Сюди зараховують і неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним адміністратором суб’єкта господарювання про відмову у видачі дозвільного документа.

Лариса ДАЦЮК,
«Урядовий кур’єр»