Досягти таких показників вдалося завдяки тому, що обласне управління Пенсійного фонду жодного дня не припиняло роботу. Щоправда, донедавна працювало дистанційно з Харкова, але відтепер його діяльність налагоджено на Луганщині.

«За рішенням голови облдержадміністрації наше управління днями передислоковано до Сєверодонецька. Це надало можливість організувати допомогу всім, хто бажає переоформити отримання пенсії, адже всі міста й райони області, підконтрольні Україні, отримують грошові виплати за графіком згідно із законодавством», — каже начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Євген Камчадалов.

Завдяки налагодженню вертикалі управління найважливішим для літніх людей фондом за короткий термін вдалося розв’язати проблеми деяких міст і районів, де літні люди вже по кілька місяців змушені були чекати виплати допомог від держави.

Коли люди за адміністративну реформу

Наприклад, труднощі виплат у Попаснянському районі, на більшій частині території якого українська влада, пояснювалися тим, що центр поштового зв’язку, працівники якого обслуговували бабусь і дідусів, розташований у Первомайську і не працює через бойові дії. Тож терміново було переукладено договори з обслуговування клієнтів району із сєверодонецькими поштовиками, де функціонують державні органи влади. За таким принципом розв’язали проблеми пенсіонерів Станично-Луганського району: відтепер право обслуговування клієнтів на цій території з Луганська передано поштовикам Біловодська.

А ось для розв’язання проблем одержувачів державних допомог з міста Щастя, яке досі входило до складу Луганська, знадобився проект закону про адміністративне перепідпорядкування цього населеного пункту Новоайдарському району. Проектом постанови Верховної Ради України передбачено також передачу в адміністративне підпорядкування сіл Трьохізбенка та Кримське Слов’яносербського району, а в адміністративне підпорядкування Попаснянського району пропонують передати міста Гірське і Золоте та кілька селищ, які нині адміністративно підпорядковані Первомайській міській раді.

Річ у тім, що ці населені пункти адміністративно підпорядковані міськрадам Луганська, Первомайська та Кіровська, які перебувають під контролем незаконних збройних формувань. Відповідно ці міськради не в змозі реалізовувати свої повноваження в повному обсязі, особливо в бюджетній сфері. Між тим тутешні пенсіонери витратили вже всі заощадження. Тож люди з надією чекають рішення народних обранців, вони впевнені, що після рішення Верховної Ради України щодо статусу території життя там повернеться у звичне русло і вони зможуть отримувати пенсії найзручнішим способом.

Організували систему талонів

А поки що змога перевести пенсію і так отримати стабільне джерело доходу змушує людей, які опинилися поблизу окупованої території, їхати до Сєверодонецька. Потік звернень із таким проханням до обласного управління зріс до 700 осіб на день. Тому довелося організувати систему талонів, щоб люди орієнтувалися за часом, налагодити роботу за принципом «єдиного вікна», вести прийом силами одразу кількох фахівців, щоб максимально скоротити очікування в черзі.

До початку АТО в області налічувалося 710 тисяч пенсіонерів. Лише п’ята частина з них живе на територіях, підконтрольних Україні, а більшість опинилися там, де не платять державних допомог. І ця ситуація змушує людей похилого віку ставати вимушеними переселенцями. На 1 жовтня вже понад 30 тисяч осіб в області звернулися з питання переоформлення пенсій. Єдиною проблемою, яку поки що не вдається розв’язати стосовно таких людей, — виплата пенсій за липень цього року.

«У зв'язку з тим, що фінансові установи, які здійснюють виплату пенсій, не зуміли відзвітувати про цільове витрачання коштів, нині під час переоформлення пенсійних справ не можемо розв’язати проблему виплати липневої пенсії тим людям, хто не встиг з певних причин вчасно отримати гроші», — каже Євген Камчадалов.

Він упевнений, що настане час, коли банки і пошта таки нададуть усі виплати людям, які заслужили право на соціальну допомогу від держави.

Реконструювати гуртожитки для переселенців допоможе ЄС?

Наталія БІЛОВИЦЬКА,
«Урядовий кур’єр»

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА. Якщо з початку анексії Криму і подій на сході України у Дніпропетровську чисельність переселенців звідти рахували десятками-сотнями, то нині рахунок іде на тисячі. За словами радника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Бориса Трейгермана, на сьогодні на території Дніпропетровської області офіційно зареєстровано 28 тисяч переселенців, а загальна кількість переміщених осіб становить близько 70 тисяч. «Усі вони потребують нормальних умов для проживання. Ми розуміємо, що з приходом зими кількість переселенців збільшиться в рази, і нам буде необхідно всіх їх розміщувати», — підкреслив Борис Трейгерман.

Днями відбулася зустріч представників Дніпропетровської облдержадміністрації з координаторами сектору регіонального розвитку представництва ЄС в Україні. На ній представники ЄС пообіцяли надати Дніпропетровщині 1,5 мільйона євро на реконструкцію гуртожитків для переселенців. Усього область подала на розгляд представництва 15 об’єктів, які потребують реконструкції й можуть після ремонту прийняти переселенців з Донбасу чи Криму.

Іноземні гості під час візиту оглянули ці гуртожитки. Наприклад, у гуртожитку Дніпропетровського центру профтехосвіти потрібно ремонтувати покрівлю, систему опалення, встановити вікна і двері. А потім тут можна буде розмістити 120 осіб. Гуртожиток обласного шкірно-венерологічного диспансеру потребує також ремонту тепло-, водо-, електропостачання. Після ремонту даху та відновлення опалення гуртожиток Дніпродзержинського індустріального коледжу Українського державного хіміко-технологічного університету зможе розселити 240 мешканців.

Представники ЄС висловили бажання допомогти регіону з реалізацією конкретних проектів, відзначивши системний підхід Дніпропетровщини у роботі з переселенцями. Координатор сектору регіонального розвитку представництва ЄС в Україні Домінік Папенхайм запропонував грантову угоду, яка має на меті фінансування проектів з допомоги переселенцям. А його колега Тетяна Шульга зазначила, що фінансування відбувається на конкурсній основі, гроші надають на вже оформлені проекти. На її переконання, стратегічний підхід Дніпропетровської облдержадміністрації щодо вирішення питань переселенців дасть змогу регіону напевно отримати кошти для реконструкції приміщень під житло переселенцям.

Жителі Донбасу повертаються додому

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

ГОСТИННІСТЬ. Крізь вікна автобуса, який прямував із Черкас до Костянтинівки на Донеччині, вони впізнавали рідні місця, які залишили кілька місяців тому. Все ніби так, як і колись, але чимало змін ятрили душі вчорашніх переселенців: то тут, то там впадали в очі похмурі ознаки війни. Зруйновані будинки, понівечені дороги та мости. Але хіба зрівняєш із чимось радість від повернення додому! Хоч неподалік рідної Костянтинівки ще лунають постріли, хоч не всі рідні та друзі вижили в тому жахливому збройному протистоянні, все одно хочеться додому.

Вони глибоко вдячні черкащанам, які надали їм притулок та можливість почуватися людьми. Комфортабельний автобус «Тойота», який надали їм для поїздки додому, охорона, щоб без пригод дісталися в рідні краї, харчі на дорогу, увага й теплі напутні слова — все свідчило про добрі серця цих щедрих людей. Усі 28 переселенців із вдячністю згадують гостинних жителів Шевченкового краю, зокрема й тих простих і добрих людей з Чорнобаївського району, які сприйняли біду переселенців як власну.

Тривожне повернення додому: чи вцілів хоча б дім?. Фото з сайту m.day.kiev.ua

Серед пасажирів «Тойоти» — шестеро дітей, вагітна, 76-річна бабуся, що пересувається на милицях. Вона дуже непокоїться про власну домівку. І справді, куди ж тоді, якщо житло зруйнували або пограбували? Психолог, військовий офіцер, якого попросили супроводжувати переселенців, як може заспокоює бабусю та інших пасажирів. Знаючи ситуацію в місті, він інформує переселенців про зміни, які сталися за час їхньої відсутності, зауважує, що особливо турбуватися немає про що, адже владні структури в місті працюють справно. Це трохи заспокоює людей. Однак звістки, одержані телефоном від рідних, сусідів та знайомих про загрозу розкрадання майна, змушують хвилюватися. Та й зима на носі. Слід перевірити теплі речі, потурбуватися про дітей та хворих…

Уже третій місяць Костянтинівка живе мирним життям. Проте тут, як і в кожному місті, чимало проблем, особливо напередодні зими. На щастя, районний центр визволили швидко. З житлом усе гаразд. Як розповідають телефоном учорашні переселенці, про перебування озброєних сепаратистів тут уже майже ніщо не нагадує, хіба написи на будинках проти НАТО та фашизму. Щоправда, кажуть, тепер у самій Костянтинівці чимало переселенців з інших міст Донеччини, де ще тривають бої. Їх також приймають гостинно, намагаються допомогти. Цими днями почали виплачувати пенсії за жовтень. Отож життя триває.

Спрощено механізм переведення виплат 

Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»

АКТУАЛЬНО. Люди, які тимчасово переселилися з охопленого боями Донбасу,  нарікають на те, що не можуть вчасно отримати пенсії й соціальні виплати. Втім, зрозуміло, що фінансове питання навіть у такій екстремальній ситуації потребує ретельності. А вона, як відомо, інколи виливається у надто забюрократизовану процедуру.

Однак нині, як повідомила міністр соціальної політики Людмила Денісова, уряд вжив заходів, щоб максимально спростити механізм переведення виплат та надання послуг переселенцям за новим місцем перебування.

Як повідомила прес-служба Мінсоцполітики, ідеться про зменшення кількості документів для продовження виплат або їх нового призначення, подання спрощеної заяви, організацію роботи органів соцсфери з прийому переселенців у позачерговому порядку. Проте є й об’єктивні причини затримки виплат. Це, зокрема, спосіб виплати. Якщо раніше особа отримувала свою пенсію чи допомогу через поштове відділення, то нині, не прив’язуючись до місця розташування пошти, більшість оформлює виплати через банківські установи. Людям потрібно роз’яснювати: це здійснюється насамперед в їхніх інтересах. Також необхідно проводити роботу з банківськими установами щодо прискорення відкриття рахунків у банках та оформлення карток.