ПОКАЗ

«Дикий простір» прикрасили «Барвами осені»

Уже втретє провели Тернопільські дні моди. Засновником та організатором мистецького дійства стала завідувачка відділення дизайну Тернопільського коледжу ім. В. Чорновола Марія Гудима. Перше таке видовище присвятили студентським колекціям. Нині студенти, викладачі і випускники коледжу теж представили палітру власних фешн-розробок і зачісок спільно з дизайнерами Києва, Львова, Івано-Франківська і, звісно ж, Тернополя.

Робота львівського дизайнера Мальви-Флореа. Фото автора

Загалом 16 дизайнерів підготували для тернополян власні модні колекції. Так, Марія Діденко свою модну колекцію одягу назвала «Барви осені». На її сукнях рясно запалахкотіли червоні грона калини, зацвіли чорнобривці, хризантеми і навіть соняхи й люпин. А от киянка Олеся Теліженко, творячи колекцію «Дикий простір», вирішила використати елементи багатоколірної вишивки східного Поділля, що вирізняється колоритом і орнаментикою, рельєфністю візерунків. І попрацювала вона передовсім для чоловіків. Штани незвичного покрою, комбінезони, просторі куртки з капюшонами та етнічним обрамленням виготовила з натуральної вовни, льону й бавовни.

Етнічний стиль запанував і в розробках Ганни Панченко. Цікаво, що її роботи на подіумі демонстрували відомі в Тернополі жінки, які зайняті в різних царинах громадської, педагогічної і бізнесової діяльності.

Підбили також підсумки фотоконкурсу на кращу українську народну модель. Світлини виставляв один із тернопільських сайтів.

Зачіскa та макіяж від Анастасії Тампей (м. Тернопіль). Фото автора

Тернополянки тепер мають змогу купити одяг від кількох дизайнерів, які брали участь у Тернопільських днях моди. З’явився зокрема бутик із виробами від львівського дизайнера Мальви-Флореа. Нині вона готує власні колекції для показу в США. У Тернополі моделі також демонстрували жіночі вбрання від цього дизайнера. Її краянка Ольга Романова тим часом попрацювала над розробкою колекції «весна — літо», де за основу взяла «хлопчачий» стиль, що переважав у першій половині минулого століття, й уміло поєднала геометричність силуетів із графічністю.

Важливо, що організатори Тернопільських днів моди не забули про дітей. Колекцію для них створив Ярослав Гродський, подбавши про естетику і зручність. Здебільшого наголос поставив на трикотажних сукенках чи костюмах, джинсових спідничках, а холодної пори запропонував одягати ще хутряні навушники й теплі муфточки.

Статусу особливого гостя днів моди у Тернополі удостоїли відомого українського дизайнера Оксану Караванську. Тутешнім модницям вона показала своєрідний мікс із власних речей, які складали її давніші колекції, та ті, що ввійшли до нового зібрання. Кажучи інакше: те, що можна, на її погляд, носити впродовж багатьох років і навіть залишити у спадок.