ПЕРЕДДЕНЬ

Кореспондент «УК» з’ясовував, як ліпше поститися українцям, щоб на Великдень
не «прикрутити» собі шлунок

 

Країна готується до Великого посту, кінець якого увінчає Воскресіння Христове. Початок посту цьогоріч припадає на 27 лютого. Спитаєте: як люди починають його? Істинні віряни моляться, аби отримати під час служби у церкві Боже благословення на дотримання посту. Інша ж категорія людей, у якої з відвідуванням святих місць не складається, планує протягом семи тижнів очищати шлунок, печінку та інші життєво важливі органи. Щоправда, є і такі, хто має намір хоча б раз на тиждень заходити до храму Господнього та ставити свічки, промовляючи пошепки перед іконами молитву за злагоду в домі, мир у родині та міцне здоров’я.

Звісно ж, скільки людей у нашій країні, стільки й думок про доцільність дотримання посту. Кореспондент «УК» спробував узагальнити їх.

Скоромні харчі мають попит

Під час Великого посту не можна вживати яйця, молоко, сир, рибу та м’ясо, тому акцент я намагалася робити, курсуючи вздовж  рядів ринку, на цій категорії продуктів. Варто сказати, що ще за тиждень до початку посту городяни проявляли неабиякий інтерес до яєць: купували по два, а то й навіть по три десятки.

На запитання до продавчині Лук’янівського ринку, чим зумовлений такий ажіотаж, чую коротку фразу: «Ціни на яйця починають зростати сезонно. Ось народ і намагається ловити момент». У середньому цифра коливається від 7 до 8 грн проти майбутніх 9 грн і більше.

Вершкове масло як було в межах 60 грн за кілограм, так і лишилося. А от домашнє молоко падає в ціні. Однак сир бабусі здешевлювати, очевидно, не збираються: за кілограм цього жирненького продукту вони правлять від 30 до 40 грн.

У м’ясному павільйоні ситуація залишалася незмінною: свинина, яловичина, крільчатина — все тут у межах 45—70 грн. І продавці здивовано знизують плечима, реагуючи на запитання про можливість змін у цінах напередодні та під час посту.

До споживчого кошика українці намагаються нині покласти й рибу. Щоправда, не червону й жирну, а солону — оселедця. Ціна на цей чудовий взимку додаток до печеної картоплі варіюється від 22,8 до 25 грн. «Чому так дорого?» — питаю в продавця рибного відділу Оксани. За мить уже чую різке: «Ціни ставимо не ми, а наші постачальники. І всі побажання та зауваження кажіть їм особисто!»

За крок наліво намагаюся вже розібратись із шампіньйонами. Тут розумію, що ціна 22 грн за кілька днів до посту має добряче зрости.

Єдине, що до щему в серці радує, — 64 коп. за кілограм білокачанної капусти. Такої ціни не бачила навіть восени. З 22 до 15 грн зменшилася й вартість мандаринів. Та й яблука не такі дорогі, як на початку лютого, — в середньому 10 грн за кілограм. Однак продавці фруктів попереджають, що протягом посту ця цифра зросте на кілька гривень.

А в магазині помічаю майже спустошені вітрини з молочною продукцією. Хоча касир такої уваги українців до цього товару не підтримує, одказуючи, що сметана, молоко й сир дорожчати, скоріше за все, не будуть. Дешевшатиме, імовірно, на 5—10 копійок лише цукор.

Тож виходить парадокс: пісні продукти падають у ціні, натомість дорожчають «заборонені» постом харчі. І на останні українці звертають увагу більше. А продавці, звинувачуючи чужу совість, не соромляться правити за них ціни, які не вкладаються в голові.

На дотримання посту потрібне Боже благословення. Фото Володимира ЗАЇКИ

Духовне правило єдине для всіх

Фахівці сходяться у тому, що на жорстку дієту не потрібно сідати вагітним, стареньким немічним людям, а також школярам і студентам. Дієтологи тут бачать загрозу для фізичних можливостей організму та розвитку розумових здібностей, а церковні діячі говорять про дозвіл цим категоріям людей вживати скоромне.

Найголовніше правило церкви одне: утримуватися від спокус, відмовитися від шкідливих звичок та обмежити себе, за великим рахунком, в улюбленій їжі. Душа ж тягтиметься до світлого у храмі під час промовляння молитов та здійснення усіх церковних таїнств (причастя, сповіді). Мовляв, це й є істинний піст.

Протягом життя кожен має правильно харчуватися — така позиція лікарів. Результати залежать лише від якості з’їдених продуктів та їх кількості. Фахівці знають напевно, що без морської риби, яєць та молока повноцінний організм всихатиме, неминуче втрачатиме життєво важливі сили та може набути певних прогресуючих захворювань.

Поститися ж бо чи ні?

Відповісти на це запитання однозначно важко. Особисто мені здається, що слід керуватися внутрішніми відчуттями. Якщо організм волає від пересичення калоріями та холестерином, мабуть, слід сідати на дієту. Та це можна робити не лише під час посту. Не варто забувати і про те, що на Великдень шлунок страждатиме, якщо його наситити смачними та жирними наїдками зі святкового столу.

Постійно відвідувати храми? Навряд чи вийде це в пересічної людини, якій ще родину годувати чи по господарству поратися. Сучасний індивідуум звертається до Бога лише тоді, коли насправді захоче цього, коли відчуватиме спустошеність та невизначеність.

І те, що нині люд не поспішає купувати овочі, фрукти чи, скажімо, крупи, ще не означає, що вони запеклі безбожники. Навіть у тих, хто не зможе відмовитися від яєць та сала, на столі 15 квітня неодмінно з’явиться запашна пасочка та крашанки як символ Великодня — найрадіснішого свята православ’я.

ПІСНІ СТРАВИ

Запіканка з грибів та білокачанної капусти

Капусту подрібнити та протушкувати. Гриби й цибулю дрібно порізати і також протушкувати. Усі продукти викласти шарами у форму так, щоб знизу та зверху була капуста. Все залити сумішшю з борошна, води, солі, тертих горіхів, олії та запікати до появи рум’яної шкоринки.

Паштет з квасолі

Квасолю слід відварити, а цибулю подрібнити. Все протушкувати, приправити цукром, перцем, сіллю, соком лимона. А потім гарячу суміш подрібнити в блендері до стану пюре. У холодному вигляді мастити нею хліб.

Зелений салат із горіховим соусом

Капусту подрібнити, посолити, прим’яти руками. Додати солоні огірки, селеру. Окремо в блендері подрібнити горіхи, часник, додати олію. Цією сумішшю заправити овочі та добре настояти.

Салат із буряка

Варений буряк натерти, заправити подрібненими горіхами, часником, сіллю, перцем, чорносливом, олією. Вживати охолодженим.

ДУХОВНЕ

Піст без молитви — звичайна дієта

Протоієрей Володимир,
настоятель храму
Казанської ікони Божої Матері:

— Великий піст встановлений церквою в пам’ять про сорокаденний піст Господа нашого Ісуса Христа.

Істинний християнин слухає свою матір-церкву. А вона нам заповідає, що крім відвідування служб і здійснення вранішніх та вечірніх молитов, потрібно водночас обмежити себе у їжі. Цим ми стоншуємо нашу тілесну, плотську частину, яка приземлює людей, віддаляючи їх від Бога. Завдяки таким обмеженням світлішає і людська душа.

Справжній піст спрямований на зцілення як тіла людини, так і її душі. Якщо є обмеження тільки в їжі, але немає молитви, то це звичайна дієта. Найголовніше тут відбувати богослужіння, самовдосконалюватися.

Загалом на початку посту в церкві потрібно отримати Боже благословення на його дотримання. Так людині легше виконувати всі заповіді.

А обмежувати себе слід насамперед у їжі тваринного походження. Це м’ясо, молоко, яйця, сири. Перший і останній тижні є найбільш суворими, так само як і середина — Хрестопоклонний тиждень. У ці періоди не можна вживати навіть масло, єлей.

Однак піст полегшується для хворих, людей похилого віку, для жінок, які виношують чи вигодовують дитину, для тих, хто вчиться. Це загальні правила вживання їжі.

До слова, нині увійшло в моду обмежувати себе тільки в ній. Люди не розуміють, що дієта сприяє виключно оздоровленню організму. Безумовно, такий підхід корисний для всіх, однак без молитов, відвідувань богослужінь, сповідань та причащань духовний розвиток людини відстає від її фізичного стану. І тому церква не те що забороняє, а вказує вірянам: зверніть увагу на те, щоб піст був корисним у всій своїй силі.

Ми розговіємося вже на Великдень і маємо бути обережними з цим переходом. Увійти в піст набагато легше, ніж вийти з нього. Тож зважайте на особливості свого організму, аби це духовне свято не перетворилося на свято шлунка.

ТІЛЕСНЕ

Харчуватися потрібно збалансовано

Олег ШВЕЦЬ,
головний  позаштатний
дієтолог МОЗ:

— Безумовно, якщо людина починає себе обмежувати в деяких продуктах, то вона певний час відчуватиме дискомфорт. Це пов’язано з тим, що до організму з харчами не надходить достатньої кількості енергії.

Якщо ви обмежували себе в м’ясних, рибних та молочних продуктах тривалий період, то в перший день по завершенні посту не можна вживати багато їжі, особливо разом із алкоголем. Через істотне перенавантаження внутрішніх органів можуть загостритися хронічні хвороби, пов’язані з органами травлення. Це запалення підшлункової залози, шлунка, жовчовивідних шляхів.

Думаю, без м’яса можна протриматися довго, а от без молочних продуктів і риби наслідки будуть погані. Жирні кислоти, які містяться в рибі,  збільшують у крові кількість корисного холестерину, який захищає від розвитку атеросклерозу. Вони позитивно впливають на розумову діяльність, а нестача збільшує ризик виникнення злоякісних новоутворень. У разі вживання недостатньої кількості молочних продуктів ви обмежуєте себе у надходженні до організму кальцію.

Однак людина, яка вирішила дотримуватися  посту, може частково покрити потребу в тваринному білку за рахунок бобових і горіхів. До слова, цими видами продуктів можна замінити також яйця. Із рослинної їжі на зміну сирам та всьому молочному може прийти хіба що соєве молоко.

Інша ситуація з грибами, які практично не замінюють продуктів тваринного походження ні за білком, ні за мінералами, ні за жирними кислотами. Тому набагато корисніше вживати злакові, фрукти й овочі. Із рослинної їжі людина отримує дуже багато вітамінів — це факт. Та в ній немає мінералів. Лише в горіхах є трішки кальцію, а ось у бобових його практично немає.

Я все-таки не радив би повністю відмовлятися від риби та молочного. Слід харчуватися збалансовано, роблячи акцент на рослинну їжу.