ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ПАРК

На Запоріжжі застосовують ефективні інструменти розвитку малого підприємництва у промисловому виробництві

 Сьогодні переважна більшість підприємців воліють працювати у галузі примітивної торгівлі. Бо у цій царині найлегше прирощувати капітал. Що ж до інших галузей економіки, зокрема виробничо-промислових, то тут їх питома вага просто мізерна. І це тоді, коли саме промислове виробництво є рушійною силою економіки держави.

Причини «недорозвиненості» вітчизняного малого бізнесу у виробничому секторі полягають не тільки у відсутності дієвих програм з його підтримки, стимулювання окремих його напрямків, законодавчих умов для повноцінної роботи, і не стільки у відсутності придатних і доступних за ціною виробничих площ, а радше... у відсутності об’єднавчої ідеї. Здебільшого для забезпечення ефективного розвитку малого бізнесу у виробничому секторі є потреба в керуючій компанії з успішним досвідом організації продуктивної діяльності.

Свій варіант стимулювання ефективного розвитку малого і середнього бізнесу зокрема в українському машинобудуванні, запропонувала фінська компанія-інвестор Konecranes, створивши у Запоріжжі промисловий парк на базі ЗАТ «Запоріжкран» і залучаючи до промислової кооперації з потужним виробником важких вантажопідйомних механізмів і невеличкі промпідприємства. Інвестори скористалися накопиченим у Фінляндії великим досвідом  створення промислових парків — спеціальних територій, на яких об’єднані виробничі та інші підприємства загальною інфраструктурою та взаємною виробничою кооперацією.

Крім того, фінська компанія стала своєрідним мостом, що з’єднує українську індустрію з іноземними інвесторами, запропонувавши їм, з огляду на свій успішний досвід роботи, чудову можливість швидко і з незначним ризиком увійти на український ринок.

Виробники і транспортники надійні партнери. Фото автора

Сьогодні ЗАТ «Запоріжкран» є важливою ланкою в глобальному ланцюзі кооперації, яка активно розвивається в рамках інвестиційної програми іноземної компанії. Фіни ввели ефективний менеджмент, підвищили продуктивність за рахунок впровадження нових технологій. Нині тут успішно співпрацюють вже п’ять промислових підприємств малого бізнесу.

До речі, актуальність створення в Україні промислових парків президент Konecranes Пекка Лундмарк обговорив на зустрічі українського Прем’єр-міністра Миколи Азарова з фінськими промисловцями в ході офіційного урядового візиту українців до Фінляндії. Глава уряду тоді підтвердив, що Україна зацікавлена у запозиченні фінського досвіду.

Про результати 20-річної діяльності Konecranes в Україні та, зокрема, про ефективність промпарку «Запоріжкран» віце-президент групи Konecranes з розвитку бізнесу, голова наглядової ради ЗАТ «Запоріжкран» Антті Ванхатало поінформував особисто Президента України Віктора Януковича під час наради, яку глава держави провів в облдержадміністрації із представниками адміністративно-господарського активу краю в ході своєї нещодавньої робочої поїздки до Запоріжжя. Фінський бізнесмен висловив побажання щодо прискорення прийняття законопроекту про промислові зони та індустріальні парки.

— Іноземні інвестори з цікавістю поглядають на Україну. Закон про промислові зони та індустріальні парки стане потужним імпульсом для ефективного розвитку і піднесення економіки Української держави, — зауважив пан Ванхатало.

На високотехнологічному підприємстві приємно працювати. Фото автора

Президент Віктор Янукович подякував йому і керівництву компанії за плідну співпрацю, терпіння та віру в Україну.

— Той факт, що торік обсяги іноземних інвестицій зросли на 21%, підкріплює нашу впевненість, що ми на правильному шляху, — сказав глава держави. — Чекаю на пропозиції інвесторів, яка допомога влади їм потрібна, щоб ми зняли всі перепони для суттєвої активізації притоку іноземних інвестицій.

Тим часом у Запоріжжі вже сьогодні, при виконанні низки умов — надання парку особливого статусу, укладення договору соціально-економічного партнерства з місцевою владою — промпарк набуває значення одного з центрів розвитку території. Для регіону вигоди проекту очевидні: поліпшення інвестиційного клімату, розвиток сектору малих і середніх підприємств, створення нових робочих місць, підвищення експортного потенціалу регіону, імпорт інноваційних технологій і впровадження сучасної моделі управління

ДОВІДКА "УК"

Konecranes — світовий лідер кранобудування (на 578 підприємствах компанії, розміщених у 46 країнах світу, у тому числі, й в Україні, працюють понад 10 тисяч людей). Тільки в 2011 році загальний обсяг продажу продукції становив понад 1,896,3 млрд євро. Найбільший фінський інвестор в Україні. З 2005 року, з часу, як компанія стала акціонером ЗАТ «Запоріжкран», у розбудову підприємства нею вкладено понад 20 млн євро інвестиційних коштів.

ТІЛЬКИ ФАКТИ

♦ на підприємстві працюють понад 360 чоловік

♦ прибуток від реалізації виробленої продукції досяг рекордного рівня і склав 200,9 млн грн, що на 87 млн грн більше, ніж у 2010 р. (+76,4%)

♦ частка експорту становить понад 80% — компанія виробила і відвантажила 4 найбільших мостових крани в Індію — в Бушан. Тільки цей проект приніс близько 70 млн грн доходів від реалізації.

За результатами роботи ЗАТ «Запоріжкран» у 2011 році

                                  
Олександр ПЕКЛУШЕНКО, 
голова Запорізької обласної
державної адміністрації:

— Сьогодні без впровадження індустріальних парків неможливий ефективний рух у промисловому секторі. З огляду на інвестиційний потенціал нашої області, що посідає третє місце в Україні за інвестиційною привабливістю, успішну реалізацію таких проектів вважаю надзвичайно важливою. На жаль, мусимо брати до уваги, що нині репутація України як держави, що має доволі складну систему ведення економіки, у світі ще залишається. І саме для того, щоб мінімізувати ризики і гармонізувати вхід нового інвестора на територію нашої країни і, зокрема, до Запорізької області, створюємо індустріальні парки. За ними майбутнє. Це важлива векторна складова в інвестиціях. Позитивним прикладом її реалізації в нашій області є технопарк «Запоріжкран». Для запоріжців переваги очевидні — нові робочі місця, комплексний соціальний захист робітників і, разом з тим, розбудова підприємств малого бізнесу у промисловому секторі, зокрема у машинобудуванні. Фінансово-економічна діяльність цієї структури також прозора, отже, мова про ефективне наповнення бюджетів всіх рівнів, а відтак, реальне підгрунтя для реалізації регіональних, в тому числі соціальних програм. 

                                  
Антті ВАНХАТАЛО,
віце-президент Konecranes
з розвитку бізнесу, голова наглядової ради 
ЗАТ «Запоріжкран»:

— Для української індустрії створення індустріальних парків стало актуальним. Причому саме як концепція. Ми говоримо, перш за все, про профільну кооперацію учасників проекту. В нашому випадку це ще й багаторічний досвід роботи Konecranes на українському ринку, яким ми готові поділитися з тими, хто працюватиме на території нашого промпарку.

Іноземні компанії зі щирою зацікавленістю дивляться у бік України. Цілком можливий продуктивний діалог — Українська держава зацікавлена в інвестиціях. Індустріальні парки якраз і можуть стати тим самим інструментом, за допомогою якого можуть бути нівельовані недоліки інвестиційного середовища України та, в той же час, з максимальною ефективністю використані її переваги.

                                  
Сергій ТАРАСОВ,
перший заступник генерального
директора ЗАТ «Запоріжкран»:

— Ми просуваємо певну концепцію і пропагуємо певну ідеологію, суть якої в об’єднанні виробничих компаній під захисною «парасолькою» промпарку.

Всередині парку створюються стабільне і сприятливе бізнес-середовище та однакові правила для всіх учасників проекту. І ці правила не змінюються на догоду політичній або будь-якій іншій кон’юнктурі.

Ще один зиск від діяльності промпарку — спрощення бюрократичних процедур. Взявши до уваги спільну, а значить менш витратну інфраструктуру, наочно переконуємось, що для учасників проекту суттєво зменшується фінансовий і моральний бар’єр входу у бізнес.

                                   
Сергій ГУПАЛОВ,
директор ТОВ «Транс-Логістик»:

— Співпраця транспортного підприємства та технопарку, орієнтованого на виробництво, — дуже вигідний тандем і для нас, і для всіх його учасників. Ми здатні забезпечити всі технологічні перевезення, необхідні для виробництва, гарантуємо оперативність і злагодженість будь-яких перевезень — від пересилки товару кур’єрською поштою до відвантаження великогабаритних вантажів. Також надаємо спецтранспорт для проведення ремонту та обслуговування мереж і комунікацій заводу. Розташування нашого транспорту на території технопарку дозволяє скоротити фінансові витрати. Досвід роботи підприємства в рамках технопарку безсумнівно позитивний: будучи економічно та юридично самостійною одиницею, ми користуємося перевагами великого промислового комплексу.