Приємною новиною став той факт, що 214 місцевих бюджетів у звітному періоді досягли перевиконання за доходами на 33 мільйони гривень. Станом на початок цього місяця в області немає заборгованості із зарплати бюджетникам. Повністю профінансовані і всі соціальні видатки.

Як пояснили волинські податківці, в основі таких позитивних новин — підвищення в регіоні рівня податкової культури, залучення до скарбниці платежів, які раніше сплачували не повністю або не сплачувалися взагалі, та активна виховна робота із платниками податків. Останню волинські податківці ведуть усе активніше. І як через «листи щастя», так і під час зустрічей особисто часто апелюють до свідомості та патріотизму тих, хто організував свій бізнес, але ще не працює повністю набіло. 

— Наші взаємини з бізнесменами мають бути найперше партнерськими. До того ж уряд пропонує економічно стимулювати сумлінних працедавців, — каже виконуючий обов’язки керівника волинських податківців Віталій Чуй. — Урядова модель реформування єдиного соціального внеску передбачає, наприклад, зменшення фіскального тиску на тих працедавців, які виплачуватимуть офіційну високу заробітну плату. Зокрема уряд пропонує застосування зниженої ставки у 15 відсотків працедавцями, які виплачуватимуть зарплату розміром більш як два мінімально визначені. Тобто понад 2436 гривень на місяць. Це правильно за будь-яких умов, але особливо — в нинішніх реаліях. Проте податкова реформа має не лише працювати на бюджет держави з позицій сили, а й активно стимулювати бізнес, свідомо чесно платити всі податки та підвищувати офіційну зарплату найманим працівникам.

Уряд пропонує економічно стимулювати сумлінних працедавців, які офіційно платитимуть високу зарплату. Фото Володимира ЗAЇКИ

Підтвердженням реальності спроби докорінно змінити ставлення до бізнесменів з боку податківців став той факт, що нинішнього року зафіксовано значно менше корупційних кримінальних скандалів, до яких були причетні волинські митарі.

А загалом за десять місяців цього року бюджети області виконали всі передбачені платежі. Крім того, до обласного бюджету, як повідомили в облдержадміністрації, понадпланово надійшло 10,4 мільйона гривень.

— Надходження основного бюджетоутворюючого платежу — податку на доходи фізичних осіб — становить 103,7%. Зокрема зростання платежів податку на доходи фізичних осіб забезпечили ПАТ «Луцьксантехмонтаж — 536», ДП «Мотор», ВАТ «Укртелеком», ТзОВ «Житлобуд — 2», «Луцькоавтосервіс», СНУ імені Лесі Українки, ТзОВ «Кромберг енд Шуберт Україна», СП ТОВ «Модерн-Експо», — розповів директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк. — Майже на сім відсотків зросла і плата за землю. Аби вчасно і в повному обсязі зібрати цей податок, найкраще попрацювали у Ковелі, Горохівському, Турійському та Маневицькому районах. У жовтні місцеві бюджети отримали на 5,4 мільйона гривень доходів більше, ніж у вересні. Отже, обласний бюджет волиняни виконали на 105%.

Загалом до бюджетів усіх рівнів на Волині за січень — жовтень цього року зібрано 1 740,8 мільйона гривень, доповнило його інформацію координаційно-моніторингове управління ГУ ДФС у Волинській області. Лише у жовтні волинські платники податків перерахували до бюджетів 195,8 мільйона гривень податків і зборів. Таким чином, збір податкових платежів у жовтні перевищив надходження податків у жовтні торік на 18,9 мільйона гривень, або на 10,7 відсотка.

Розмір сплаченого страхувальниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування в регіоні стабільно зростає. За згаданий вже період його надійшло у скарбницю 2 мільярди 282 мільйони, що на 109,2 мільйона гривень більше, ніж у минулому році.