ПЛАНИ

У відомому Тернопільському селі збудують туристично-паломницький центр


Хоч у Зарваниці мешкає трохи більше 300 чоловік, це село добре знають у всьому християнському світі. Бо воно належить до 20 європейських Марійських духовних центрів. Сюди, до місця з'яви Пресвятої Богородиці, з'їжджаються щороку сотні тисяч прочан і туристів з різних країв.

Збираються прочан гурти

Упродовж століть ідуть сюди віряни, багато хто з них долає десятки, а то й сотні кілометрів пішки.

Загалом від травня і аж до 14 жовтня в Марійському духовному центрі відбуваються прощі і за віком, і за фахом. Відвідували останніми роками святиню працівники деяких державних установ, а також різних галузей. У певні визначені неділі сюди з'їжджалися аграрії краю, освітяни, податківці, військовослужбовці... Зорганізовували й прощі для хворих з церебральним паралічем і навіть для людей з вадами слуху. Звісна річ, відвідують Зарваницю тисячі туристів, незалежно від їхньої національності та віросповідання.

Сакральна розбудова

Відродження паломницького центру розпочалося одразу з державною незалежністю України.

За короткий час тут постав величний собор, а навпроти нього в центрі майдану звели архітектурну композицію іконі Зарваницької Матері Божої, яку увінчує корона з хрестом.

На березі Стрипи, неподалік Надбрамної церкви Благовіщення, відкрили купіль святої Анни, що призначена для оздоровчих купань улітку для хворих паломників. Розмаїті мистецько-духовні заходи проводять на Співочому полі. У Зарваниці є й інші релігійні споруди. Отже, кожен з приїжджих знайде тут не лише духовний спокій, можливість помолитися, посповідатися, а й оглянути зразки сакрального мистецтва.

Уже в 90-х роках у Зарваниці поряд з будівництвом сакральних споруд узялися до зведення різних, так би мовити, допоміжних об'єктів. А 2012 року тут має стати до ладу сучасний європейський туристично-паломницький центр. На робочій нараді, що пройшла днями, представили його проект, будівництво якого контролюватиме обласна влада. За словами голови Тернопільської облдержадміністрації Михайла Цимбалюка, до центру увійдуть чотиризірковий готель на 200 осіб і двозірковий - на 300. Подбають і про спортивно-оздоровчий комплекс. Зокрема, зведуть спортзал для ігрових видів спорту з глядацькими трибунами на 1500 місць, плавальний басейн на шість доріжок завдовжки 25 м та оздоровчо-реабілітаційні приміщення.

Площа забудови становить 7000 кв. м. Крім того, спорудять також майданчики під відкритим небом для гри у волейбол, баскетбол, великий теніс, міні-футбол. Утілення в життя цього проекту дасть змогу створити належні умови для перебування туристів-прочан, зорганізовувати різні заходи -від науково-практичних конференцій, семінарів, симпозіумів, асамблей до спортивних змагань, у тому числі й міжнародного рівня.