«Ми віримо, що повага та право націй на безпеку й самостійний вибір своєї долі мають бути універсальними принципами», — наголосив Президент України  Володимир Зеленський, виступаючи на відкритті  саміту «Україна — Південно-Східна Європа», який відбувся учора у столиці Албанії Тирані.

«Кожен розуміє: зараз час, коли визначається шлях Європи щонайменше на кілька поколінь, — сказав Президент. — Ми хочемо, щоб Європа була простором, де кожен народ сам визначає власну долю. Ми бачили в минулому, як хтось намагався визначити долю інших націй. Це було й на Балканах, і на сході Європи, і в усіх інших її частинах. Зараз путін хоче робити точно те саме. Уся його войовничість, усе, що він робить, і все, до чого хоче змусити інші народи, — це намагання зробити новим «нормально» старий диктат: як народам існувати й на що погоджуватися чи не погоджуватися.

Тому для всіх вільних націй, всіх нас важливо, щоб путін та його режим програли. Бо всі його програші — це наша з вами спільна безпека.

Наше бачення Європи та життя в усіх її регіонах базується на принципі гідності. Однакової гідності кожної країни. Не може бути «Європи різних гідностей», коли хтось заслуговує на безпеку й мир, а чиюсь боротьбу за мир ігнорують, коли хтось заслуговує на інтеграцію в союзи та альянси, а хтось нібито повинен залишитися за бортом і чогось чекати», — звернувся Володимир Зеленський до учасників саміту.

Володимир Зеленський і Еді Рама підписюали документ, який  сприятиме розвитку співпраці з Албанією та зміцненню позицій України в Балканському регіонію Фото з сайту president.gov.ua

Ми можемо це забезпечити

Президент України наголосив,  що повага до кожної нації, однакове право на безпеку та самостійний вибір власної  долі мають бути універсальними принципами. Українці вважають, що кожна нація в Європі, яка дотримується принципів європейської та євроатлантичної спільнот і бажає бути членом цих спільнот, заслуговує на повноправну інтеграцію.

Володимир Зеленський подякував усім лідерам і державам, які вже підтримали формулу миру та приєдналися до глобальної роботи заради її реалізації. Він запросив присутніх узяти участь у першому Глобальному саміті миру на рівні лідерів, який відбудеться у Швейцарії.

Глава Української держави закликав співпрацювати заради зміцнення безпеки.  «Ми пишаємося тим, що в Україні працює близько 500 оборонних компаній у різних напрямах. І кожна додає сили. Але цього недостатньо, щоб перемогти путіна. Ми бачимо проблеми з постачанням боєприпасів, які впливають на ситуацію на полі бою. Ми зацікавлені в копродукції з вами та всіма партнерами. Деталі представить наша урядова команда. Ми пропонуємо провести спеціальний форум оборонних індустрій у форматі Україна — Балкани в Києві або в одній з ваших столиць», — сказав він.

Володимир Зеленський подякував учасникам зустрічі за спільну роботу їхніх країн на дорогах і в портах, на залізниці й на морі: «Разом з оборонними пакетами, макрофінансовою та політичною підтримкою взаємодія між нами, сусідами, сусідніми регіонами, всіма партнерами стала чинником, що в поєднанні зі стійкістю наших людей в Україні не дає путіну змоги взяти гору. Відзначу окремо спільну роботу в Чорному морі та Дунайському регіоні заради продовольчої безпеки. Це те, що допомагає всьому світу».

Він закликав і надалі розвивати добросусідство в логістиці та інфраструктурі, торговельних та енергетичних відносинах, політиці, протидії російській дезінформації та російським намаганням дестабілізувати наші політичні системи.

Договір про дружбу та співпрацю

У межах візиту до Республіки Албанія Президент Володимир Зеленський зустрівся із Прем’єр-міністром Албанії Еді Рамою. Глава нашої держави подякував уряду та народу Албанії за міцну підтримку України в боротьбі з російським агресором.

«З перших днів повномасштабного вторгнення Албанія підтримувала Україну, нашу боротьбу за свободу й територіальну цілісність. Ми ніколи не забудемо теплого ставлення вашого суспільства до українців, які були змушені залишити домівки через війну», — сказав Володимир Зеленський.

Він відзначив оборонну допомогу, яку Албанія надала Україні, а також подякував за ухвалення албанським урядом рішення про надання нового траншу військової підтримки, зокрема техніки та боєприпасів.

Президент і Прем’єр обговорили нагальні оборонні потреби України та подальшу співпрацю в цій галузі, зокрема спільне виробництво озброєнь.

Глава держави висловив сподівання, що Албанія й надалі прийматиме на оздоровлення українських дітей і допомагатиме в реабілітації поранених захисників України.

Володимир Зеленський відзначив активну роботу Албанської Республіки щодо реалізації української формули миру та готовність Еді Рами взяти участь у майбутньому Глобальному саміті миру у Швейцарії.

Під час зустрічі сторони обговорили роботу над двосторонньою безпековою угодою в межах Спільної декларації «Групи семи» про підтримку України, до якої приєдналася Албанія.

Президент подякував Албанській Республіці за долучення до санкцій ЄС проти агресора та підтримку 13-го санкційного пакета.

Володимир Зеленський та Еді Рама підписали Договір про дружбу та співробітництво між Україною та Республікою Албанія. Документ сприятиме розвитку співпраці з Албанією та зміцненню позицій України в Балканському регіоні. Згідно з договором, Україна та Албанія розвиватимуть взаємовигідну співпрацю в галузях торгівлі, економіки, науки й технологій, культури, освіти, охорони здоров’я, засобів масової інформації, туризму та спорту. Передбачено встановлення комерційних контактів між державними і приватними підприємствами та організаціями двох держав. Крім того, сторони співпрацюватимуть у галузі охорони довкілля, застосування екологічно чистих технологій та раціонального використання природних ресурсів.

Україна й Албанія забезпечуватимуть розширення контактів між громадянами та державними й недержавними організаціями, профспілками, навчальними та культурними закладами, молодіжними і спортивними організаціями двох держав. Також співпрацюватимуть у питаннях боротьби з організованою злочинністю, тероризмом, наркоторгівлею, торгівлею людьми, контрабандою всіх видів, зокрема й культурних та історичнихцінностей.

Лідерство важливе

Під час робочого візиту до Королівства Саудівська Аравія напередодні Президент України провів зустріч зі спадкоємним принцом, Прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. Глава Української держави особливо відзначив прагнення Саудівської Аравії допомогти у відновленні справедливого миру в Україні.

Володимир Зеленський і Мухаммад бін Салман аль Сауд обмінялися думками про поточну ситуацію у світі та можливі шляхи завершення війни в нашій країні.Сторони обговорили реалізацію формули миру. Президент України подякував спадкоємному принцу за цінні поради для пришвидшення процесу імплементації її пунктів.

«Лідерство Саудівської Аравії може допомогти знайти справедливі рішення», — сказав Президент.

Глава держави поінформував спадкоємного принца про підготовку Україною спільно з партнерами першого Глобального саміту миру на рівні лідерів, який відбудеться у Швейцарії. Володимир Зеленський і Мухаммад бін Салман аль Сауд обговорили змістове наповнення саміту та можливі кроки заради реального відновлення безпеки для України, всієї Європи та всіх народів світу.

«Ми однаково зацікавлені в тому, щоб глобальну стабільність було забезпечено», — наголосив Президент.

Володимир Зеленський і Мухаммад бін Салман аль Сауд доручили командам двох держав працювати за відповідними напрямами, про які йшлося під час зустрічі.

Джерело: Офіс Президента України

текстівки

 

У Тирані (Албанія) лідери держав говорили про спільну європейську  безпеку

Фото з сайту president.gov.ua