СПІВРОБІТНИЦТВО

У Дніпропетровську відбулося засідання Міжнародного Трейд-клубу

Візити на Дніпропетровщину іноземних делегацій в останні роки не дивина. Закритий в радянські часи для закордонних гостей регіон (через секретні стратегічні ракетні та уранові виробництва) сьогодні регулярно приймає послів та представників бізнесу інших держав. Інтерес іноземних інвесторів до Придніпровського краю не випадковий. Адже тут виробляється 17% всієї промислової продукції України, тут і найпотужніша сировинна база — майже 50 % корисних копалин країни зосереджені саме на території Дніпропетровщини. 

«Наших зарубіжних партнерів приваблює відкритість області та новий для українського державного управління проектний підхід, який обласна влада реалізує на практиці. Регіон привабливий своїми потужними ресурсами. Передусім — високою кваліфікацією і рівнем освіти його жителів, науково-технічним потенціалом і розвиненою інфраструктурою. Ми залучаємо ефективні міжнародні структури для зміцнення іміджу регіону, розвитку бізнесу й вкладення інвестицій», — зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул, відкриваючи засідання Міжнародного Трейд-клубу, в якому взяли участь представники посольств та компаній 18 країн.

Дніпропетровщина є лідером серед областей України за обсягом залучених прямих іноземних інвестицій. На сьогодні цей показник становить майже $ 7,7 млрд. Презентуючи закордонним гостям область, її очільник наголосив, що дніпропетровська влада відкрита до економічної та культурної співпраці, до реалізації великих інвестиційних проектів. Для покращення інвестиційного клімату зокрема у кожному місті й районі створені дозвільні центри, які діють за принципом «єдиного вікна». Їхню роботу в режимі он-лайн контролює інформаційно-ресурсний центр «Відкрита влада», що працює при облдержадміністрації. Олександр Вілкул також ознайомив іноземних партнерів з головними напрямками та досягненнями соціально-економічного розвитку області. Зокрема завданнями Комплексної стратегії розвитку регіону до 2015 року, Регіональної екологічної програми зі зменшення викидів у довкілля та іншими.

Як повідомив учасникам засідання Міжнародного Трейд-клубу перший заступник голови обласної ради по виконавчому апарату — начальник управління з питань соціально-економічного розвитку регіону та інвестиційної політики Андрій Муксімов, Регіональне інвестиційне агентство наразі розробило інвестиційних проектів майже $ 1 млрд, з яких половина — вже на стадії супроводу, ведуться переговори з інвесторами щодо їх упровадження.

Протягом дводенного візиту на Дніпропетровщину члени Трейд-клубу також зустрілися з керівництвом Дніпропетровської торгово-промислової палати, з представниками ділових кіл області, ознайомилися з науковою та виробничою діяльністю КБ «Південне» ім. М. Янгеля, заводу «Південмаш» ім. О. Макарова, міжнародної науково-промислової корпорації «Веста» та ТОВ «Корпорація «Агросоюз».

Президент Міжнародного Трейд-клубу Анджей Грабовскі (міністр-радник Посольства Республіки Польща в Україні) запевнив керівників Дніпропетровщини, що члени клубу донесуть інформацію про Придніпров’я до своїх посольств для розширення  співпраці з цим регіоном.

ДОВІДКа «УК»

Міжнародний Трейд-клуб — громадська організація, зареєстрована Мін’юстом України. Вона об’єднує керівників та співробітників з торговельно-економічних питань майже 60 посольств іноземних держав, акредитованих в Україні. Головною метою організації є інформування іноземних дипломатів про економічний, експортний та науково-технічний потенціал України та її регіонів. Трейд-клуб сприяє центральним та місцевим органам державної влади в залученні інвестицій і встановленні ділових контактів між українськими та іноземними підприємцями.