Координувати дії в межах Ради безпеки ООН, Світової організації торгівлі та інших міжнародних організацій — про це домовилися під час переговорів у Країні вранішнього сонця Президент Петро Порошенко й прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе. Вже у заяві для представників ЗМІ глава Української держави нагадав, що 11 березня Японія вшановувала пам’ять жертв трагічних подій на атомній електростанції «Фукусіма-1», яка сталася п’ять років тому, а 26 квітня в нас вшановуватимуть 30-ті роковини аварії на Чорнобильській АЕС.

У цьому контексті Петро Порошенко подякував Японії за те, що вона простягнула руку допомоги Україні в подоланні наслідків чорнобильської катастрофи. А прем’єр-міністр Японії нагадав, що в 2016 році Україна та Японія стали непостійними членами Ради безпеки ООН. Слова Сіндзо Абе цитує департамент прес-служби АП: «Маємо нести велику відповідальність для вирішення завдань. Сьогодні ми підтвердили, що координуватимемо наші позиції для підтримання безпеки на міжнародній арені».

Порозуміння керівників країн — добрий знак для обох народів.Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Взаєморозуміння на всіх рівнях

Сіндзо Абе заявив, що Японія хоче розвивати відносини з Україною — надійним партнером Японії. Країни мають такі спільні основні цінності, як свобода, демократія, права людини, верховенство права. Високопосадовець запевнив Петра Порошенка, що Японія й надалі підтримуватиме заходи з подолання наслідків аварії на ЧАЕС та додатково надасть Україні 3,5 мільйона євро на будівництво сховища ядерного палива.

«Японія надзвичайно важливий та надійний партнер України. Ще ніколи відносини між Україною та Японією не відзначалися такою високою динамікою співробітництва та рівнем довіри», — такими словами реагував на позицію прем’єра Японії Президент України. Він наголосив, що держави мають спільну позицію щодо неприпустимості змін із застосуванням сили міжнародно визнаних кордонів з порушенням загальноприйнятих принципів міжнародного права. А ще наша країна високо цінує рішучу позицію японської сторони щодо невизнання російської окупації Криму, готовність РФ всебічно сприяти консолідації зусиль міжнародної спільноти для забезпечення повної імплементації мінських домовленостей. Дякував Петро Порошенко й за тверду та незмінну підтримку територіальної цілісності, суверенітету і незалежності нашої держави як на двосторонньому рівні, так і в багатосторонньому форматі.

Глава держави наголосив, що порядок денний наших двосторонніх відносин дуже розлогий: «Хочу подякувати уряду Японії та пану прем’єр-міністру за надання Україні фінансової, технічної та гуманітарної допомоги. Зокрема ми вдячні за рішення японської сторони надати новий транш гуманітарної допомоги для відновлення східних районів Україні обсягом 13,6 мільйона доларів».

«Велика сімка» говоритиме про нас

Представники ЗМІ зрозуміли зі слів Президента, що високопосадовці обговорили питання розширення торговельно-економічної співпраці, збільшення обсягу японських інвестицій в економіку України. Зокрема японські інвестори позитивно висловилися щодо змін, які відбуваються в Україні.

Сторони домовилися й у подальшому реалізовувати спільні проекти, пов’язані з енергетикою, інфраструктурою та екологією. Чимало уваги приділяли аграрному сектору і розвитку співпраці в цьому напрямі. Досягнуто домовленостей про подальший діалог щодо поступового спрощення візового режиму між Україною та Японією. Також Японія зголосилася порушити українське питання під час переговорів у форматі саміту «Великої сімки».

Петро Порошенко резюмував, що Україна та Японія сповнені рішучості й надалі разом рухатися вперед для наповнення партнерства принципово новим змістом. А Сіндзо Абе зазначив, що нині відносини між країнами інтенсивно розвиваються в таких питаннях, як міжлюдські контакти, співпраця в економіці та в сфері ліквідації аварій на АЕС.

Потім прем’єр Японії розповів, що під час зустрічей, які відбулися в межах офіційного візиту Президента України до Японії, обговорювали питання, пов’язані з врегулюванням ситуації в нашій країні. «Це залишається однією з найважливіших тем для міжнародної спільноти. Японія приділяє увагу цьому питанню, і я планую його порушити  під час саміту «Великої сімки», — запевнив він, наголошуючи на необхідності повного виконання мінських домовленостей для врегулювання ситуації на Донбасі та прискорення внутрішніх реформ.

Бізнес готується до деофшоризації

До речі, цими днями подружжя Порошенків зустрічалося з Їх Величностями Імператором Японії Акіхіто та Імператрицею Мітко, під час якої глава держави висловив вдячність Японії за політичну підтримку та солідарність з Україною в протидії зовнішній агресії, а також за масштабну фінансову допомогу для здійснення важливих реформ. Він запросив Імператора Акіхіто відвідати Україну з офіційним візитом у зручний для нього час.

Петро Порошенко відповів також на запитання журналістів у Національному прес-клубі Японії. Він пояснив їм, яким чином відбувається процес передачі управління його бізнесу довіреній компанії. «Після того, як став Президентом, я одразу заявив, що довіряю свій бізнес найбільшому інвестиційному банку Rothschild Group», — заявив глава держави.

Тож аби відкрити можливість передачі українських активів цій компанії, було підготовлено спеціальну структуру, в яку й трансформували всі активи. «І вони погодилися ними управляти, — продовжив тему глава держави. — Таким чином, ми змогли відділити їх на час, коли я перебуватиму на посаді Президента. То був дуже прозорий процес, це нормальна практика. Усе було повністю публічно. Я зробив це не для мінімізації податків. Це була прозора процедура відділення бізнесу від українського Президента, аби уникнути політичного впливу. Я думаю, що це основна відмінність від інших політичних діячів «панамського списку».

Президент планує найближчим часом провести реформу в Україні з деофшоризації бізнесу. Її названо важливою складовою майбутніх перетворень. Головні складові таких видозмін: прозорість, відкритість і зрозумілість кроків.

У Національному музеї сучасних наукових досягнень та інновацій Японії «Мірайкан» Президенту продемонстрували останні досягнення японської науки і техніки. А під час відвідин теплової електростанції Isogo в Йокогамі (найефективніша та найекологічніша ТЕС у світі) Петро Порошенко запросив японських фахівців приїхати в Україну для обміну досвідом і впровадження таких технологій.