Потенціал співпраці України та Болгарії досить високий, але реальний товарообіг далеко не відповідає цьому потенціалу, наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з міністром закордонних справ Республіки Болгарія Крістіаном Вігеніним.

«Ми повинні докласти серйозних зусиль, щоб, як мінімум, удвічі-втричі  збільшити наш товарооборот. Це буде тільки на користь як Болгарії, так і Україні», — заявив глава уряду.

За прийнятними цінами

Він, зокрема, зазначив, що Україна зацікавлена в болгарському ринку збуту для своїх товарів. «Україна може постачати до вашої країни майже весь асортимент товарів. Наприклад, у нас є все для розвитку і гідро-, і теплових, і атомних електростанцій — весь комплекс обладнання. Можемо постачати продукцію для розвитку транспортної інфраструктури — від рейок до локомотивів і вагонів, автобусів, тролейбусів і літаків. Також Україна має серйозні можливості експортувати електроенергію: останнім часом ми ввели в експлуатацію два нових блоки та дуже потужний гідроенергетичний вузол, і тепер можемо експортувати електричну енергію і до країн ЄС, і до Росії, що ми й робимо. Одне слово, Україна може постачати конкурентну продукцію за дуже прийнятними цінами», — заявив Микола Азаров.

У цьому контексті сторони домовилися активізувати роботу українсько-болгарської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва. Прем’єр підкреслив, що комісія є тим інструментом, який забезпечить вирішення низки важливих для обох сторін питань, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

У свою чергу, міністр закордонних справ Болгарії підтримав позицію Миколи Азарова. «Я повністю погоджуюся з вами, що більшість актуальних поточних питань може бути вирішено під час засідання міжурядової комісії. І ми підтверджуємо нашу готовність провести засідання такої комісії вже до кінця нинішнього року. Ефективна робота комісії може істотно зміцнити наші відносини вже у стислі строки», — заявив Крістіан Вігенін.

Зі свого боку, Микола Азаров повідомив, що дасть доручення віце-прем’єр-міністрові Юрію Бойку, який є співголовою комісії, здійснити відповідну підготовчу роботу, щоб уже в середині грудня 2013 року провести відповідне засідання.

Дунай є провідником багатьох спільних проектів. Фото з сайту peopleandcountries.com

Поглибити Дунай

Також Прем’єр запропонував Болгарії допомогу українських спеціалістів у питанні поглиблення русла на болгарсько-румунській ділянці Дунаю. Реалізація цього проекту сприятиме активізації вантажних перевезень між країнами.

«Ми свого часу провели роботи з поглиблення русла своєї ділянки Дунаю. І якщо Болгарія має бажання скористатися нашим досвідом та послугами, то ми готові до співпраці. Я готовий направити міністра інфраструктури для того, щоб він міг ознайомити болгарських колег з нашими можливостями», — заявив глава уряду.

В цілому Микола Азаров відзначив відновлення міждержавних контактів на найвищому рівні, давши високу оцінку результатам зустрічі президентів України та Болгарії у червні поточного року. При цьому глава уряду передав подяку своєму болгарському колезі за запрошення відвідати з офіційним візитом Болгарію. Водночас він передав офіційний лист-запрошення відвідати Україну главі уряду Болгарії.

У свою чергу, Крістіан Вігенін висловив готовність поглибити двостороннє співробітництво на всіх рівнях та запевнив, що Болгарія активно підтримує Україну в її євроінтеграційних прагненнях.

Про розвиток двосторонніх відносин йшлося й під час зустрічі болгарського міністра з його українським колегою Леонідом Кожарою. Сторони відзначили активізацію співпраці між зовнішньополітичними відомствами двох країн. У цьому контексті міністри підписали План консультацій між Міністерством закордонних справ України та Міністерством закордонних справ Республіки Болгарія на 2014 рік, повідомляє прес-служба МЗС.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»