Аспекти поліпшення роботи митних органів та впорядкування їхньої діяльності відповідно до нових вимог були в центрі уваги наради з проблемних питань функціонування митниці. На пункті пропуску через українсько-польський кордон Краковець — Корчова її провів Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

«Найближчим часом буде створено міжвідомчий підрозділ, який додатково контролюватиме і митників, і усіх інших. Це буде сотня людей, яка матиме всі технічні засоби, щоб показати, як має працювати система. І можете мені повірити, що цю сотню я забезпечу якомога краще», — запевнив глава уряду.

Швидке та ефективне реформування митниці цілковито підтримує Президент Петро Порошенко, який визначив для цього конкретні терміни. «У вас є три місяці, щоб навести лад на українській митниці, — заявив Володимир Гройсман. — Із трьох місяців, відведених на те, щоб система змінилася, минуло вже два тижні».

На поточний рік, за даними Прем’єра, передбачено 237 мільярдів гривень надходжень до державного бюджету від митниці. Крім того, в цій галузі є резерви, які, за оцінками експертів, становлять від 20%. Ідеться про десятки мільярдів гривень, які має бути використано для наповнення бюджету. «Відповідь тут єдина: якщо виконувати сумлінно і чесно свою роботу, мінімум 50 мільярдів гривень державний бюджет отримуватиме прямими платежами від роботи митниці», — назвав цифри Володимир Гройсман.

Неефективна робота на митниці призводить до втрат у державному бюджеті. Зокрема існує значний дефіцит Пенсійного фонду. На переконання глави уряду, державний бюджет належить усім українцям, і ніхто не має права коригувати ці надходження, особливо коли йдеться про надходження митних платежів.

«Усі розуміють, що у країні, якій так важко живеться, коли на східному кордоні наші військові боронять наш суверенітет, відвойовують нашу територію, коли людям немає за що купити ліки, робити схеми сірої, чорної контрабанди за участі митної служби — це мародерство, це злочин», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

За таких умов будь-які митні зловживання, що призводять до втрат і корупції, неприпустимі. «Національна поліція, Служба безпеки, митна, прикордонна служби, прикордонна поліція — від вас залежатиме, як житимуть люди, як наші військові боронитимуть країну, як будуть розбудовувати дороги. Це все взаємопов’язано», — переконаний Володимир Гройсман.

У бік чесності й справедливості має змінитися й робота з бізнесом. «Бо одні їдуть і розмитнюють усе, як має бути, а інші тіньовими схемами перевозять товар. Це призводить до безпосередніх втрат бюджету і викривлення конкурентності українського бізнесу, — зазначає глава уряду. — Наше з вами завдання, завдання керівника ДФС, кожного керівника регіональної митниці — навести лад».

Володимир Гройсман закликав митників проявити волю до змін та відповідальності. Адже кожен з них має усвідомити свій історичний внесок у суверенність нашої держави. І не вдома перед телевізорами, не в дискусіях, хто як захищає країну, а саме в реальних рішеннях.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»