Ніби й не до свят у нинішні непевні часи, але оминути увагою День Збройних сил України, який відзначається сьогодні, і не привітати всіх, хто служив та служить у війську, було б щонайменше несправедливо. Адже незважаючи на досить коротку офіційну історію української армії, справжній її літопис сягає століть, а бойова звитяга формувалася ще з часів Київської Русі. І сьогодні Збройні сили є одним з головних елементів стабільного і впевненого розвитку Української держави, гарантом її суверенітету і незалежності. На превеликий жаль, не всіма  це сприймалося, інакше увага і турбота суспільства про військовиків були б набагато більшими. Принаймні самі собою зрозумілі труднощі військової служби не ускладнювалися б так відчутно численними соціальними проблемами.

Вже цього року бажаючих служити за контрактом помітно побільшало. Фото Володимира ЗAЇКИ

Тим більше, армія виконує свої завдання. Наприкінці листопада в частинах і з’єднаннях завершилися підсумкові бойові навчання, в яких брали участь понад 3,5 тисячі воїнів,  зазначив нещодавно заступник міністра оборони — керівник апарату Володимир Можаровський у ході відеоконференції в Комунікативному центрі Кабінету Міністрів. У цілому за 10 місяців на плановому рівні залишилися показники середнього нальоту авіації Сухопутних військ, Військових повітряних і Військово-морських сил, майже на 80% виконано план стрибків з парашутом особовим складом високомобільних десантних сил та інших частин спецпризначення. Порівняно з минулим роком значно зросла і середня наплавність кораблів та суден ВМС. Нещодавно успішно завершив патрулювання в Середземному морі в рамках антитерористичної операції НАТО корвет «Тернопіль», подібну місію в Аденській затоці продовжує виконувати фрегат «Гетьман Сагайдачний»…

Сподіваємося, оптимізму в тих, хто щодня вірою і правдою служить народу, побільшало — сьогодні в українській армії не на словах, а на ділі розпочалися масштабні реформи, покликані наблизити її до кращих світових зразків і стандартів. Одним з пріоритетних напрямів на цьому шляху є перехід на контрактну службу, у зв’язку з чим оборонне відомство намагається суттєво підвищити конкурентоздатність військової служби на ринку праці. В першу чергу це означає прискорені темпи забезпечення військовиків житлом, збільшення розмірів грошового утримання, можливість здобуття вищої освіти під час проходження служби за державний кошт, унормування робочого дня і взагалі зміни всього укладу військової служби.

За словами заступника міністра, в рамках затвердженої Міноборони програми переобладнання казарм для військово?службовців-контрактників та молодших офіцерів ЗСУ підрядним способом вже побудовано і здано в експлуатацію п’ять об’єктів у Києві, Севастополі Львові, Старокостянтинові і Озерному. До кінця року завершать ще кілька казарм у тому ж таки Старокостянтинові, селищах Гвардійському і Чорноморському. Паралельно триває переобладнання під житло ще 22 казарм на 3474 ліжкомісця. Звичайно, без стабільного забезпечення програми будівництва житла коштами загального фонду держбюджету кардинально покращити ситуацію важко, зауважив Володимир Можаровський. Він повідомив, що до 2017 року на розв’язання житлових проблем усього має бути спрямовано 1 мільярд 200 мільйонів гривень. Окрім того, протягом наступних 3 — 5 років військо сподівається отримати кошти від продажу нерухомого та іншого надлишкового майна, що в перспективі дасть змогу побудувати чи придбати понад 20 тисяч квартир. З наступного року безквартирні військовики матимуть змогу скористатися механізмом компенсацій за винаймання житла.

Зарплати військовиків теж не стоять на місці. У вересні завершився черговий етап підвищення розмірів місячного грошового утримання всіх категорій армійців на 40%, а загалом до 1 липня наступного року зарплати всіх військовослужбовців зростуть порівняно з початком 2012 року вдвічі. Нині також опрацьовується можливість підвищення окладів військових до рівня державних службовців, збільшення винагороди за військові звання тощо.

Навіть перші реформаторські заходи дають, так би мовити, віддачу — вже цього року бажаючих проходити службу за контрактом помітно побільшало. На сьогодні штатна чисельність контрактників в армії зросла до понад 50 тисяч осіб. Причому рівень укомплектування ними посад сержантського і старшинського складу вже становить приблизно 75%. Найбільше таких військовослужбовців на флоті, у Повітряних і Сухопутних військах.

Набирає обертів і організація служби у військовому резерві. У всякому разі, Державною програмою реформування і розвитку ЗСУ до 2017 року передбачається довести число резервістів до 15% від загальної чисельності Збройних сил. Сьогодні, коли затверджені нові військові стандарти щодо служби в резерві, в різних військових частинах проходять службу близько двох тисяч резервістів, проте незабаром їх може стати більше, оскільки завершується законодавче врегулювання можливого їх залучення до виконання завдань ЗСУ в мирний час. Скажімо, для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, поповнення поточного некомплекту військових частин тощо.

ПРИВІТАННЯ

Шановні військовослужбовці, працівники та ветерани Збройних Сил!

Вітаю Вас з 22-ю річницею утворення Збройних Сил України.

На українській землі здавна шанують ратний труд. Захист Батьківщини завжди був, є і буде священним обов’язком справжнього громадянина і патріота, а армія — справжньою гордістю народу.

Сьогодні ми віддаємо данину вдячності ветеранам Збройних Сил усіх поколінь та пишаємося героїчними сторінками вітчизняної історії, дбайливо зберігаємо пам’ять про ратні подвиги наших батьків і дідів.

Хочу висловити вдячність військовослужбовцям за сумлінне та самовіддане виконання конституційного обов’язку, значний внесок у зміцнення обороноздатності, захист національних інтересів держави.

Ми — мирні люди, і для нас немає більшої радості, ніж спокійно жити і трудитися на рідній землі, а Збройні Сили завжди будуть надійним гарантом її захисту.

Від щирого серця бажаю Вам і Вашим родинам здоров’я, злагоди, мирного неба, благополуччя, добра та сімейного затишку.

З повагою

Прем’єр-міністр України Микола АЗАРОВ