РОБОЧА ПОЇЗДКА

На Черкащині означено шляхи подальшої інтенсифікації галузі
 

Під час робочої поїздки на Черкащину міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк ознайомився з роботою кількох сільгосппідприємств Золотоніського та Чорнобаївського районів, узяв участь у розширеній нараді з агроактивом області.

Альтернатива дотаціям

У ТОВ «Золотоніські сади», яке спеціалізується на розвитку садівництва з застосуванням передового зарубіжного досвіду та інтенсивних технологій виробництва і зберігання продукції, Микола Присяжнюк ознайомився з практикою вирощування яблук. У холодильному приміщенні, яке працює з регульованим газовим середовищем, міністр цікавився технологією зберігання фруктів. У СТОВ «Домантівське» його директор Володимир Дриженко розповів про особливості технології збирання ранніх зернових в умовах екстремальної засухи. На полі СФГ «Ромашка» гостя зацікавила практика вирощування «борщового набору», що постачається оздоровницям, дитзакладам, населенню. Директор господарства Надія Кім попросила держпідтримки у зведенні овочесховища. У відповідь Микола Володимирович запропонував альтернативу: зведення кооперативного овочесховища одразу для кількох господарств, адже лише за цієї умови воно може бути рентабельним.

На прикладі роботи СТОВ «АгроКо» Чорнобаївського району міністру  продемонстрували можливості інтенсивного вирощування великої рогатої худоби (ВРХ). Микола Володимирович зазначив, що інноваційна для України черкаська ідея компенсації за нетелі для особистих селянських господарст

в (ОСГ) є надзвичайно цікавою і після апробації можливо впроваджуватиметься на теренах усієї країни. За участю М. Присяжнюка у рамках виконання обласної програми розвитку молочного скотарства селянам вручено десять сертифікатів на нетелі.

Низьковагове теля не піде на забій. Фото з сайту zoo-farm.ru

Забій ВРХ призупинено

Міністр позитивно оцінив роботу місцевих аграріїв, зазначивши, зокрема, що Черкащина завжди серед лідерів галузі. Ось і цього року вона стала однією з перших за обсягами збору зерна. Такі результати аграріям регіону вдалося досягти, врахувавши рекомендації вчених. І хоч врожай буде меншим порівняно з минулим роком, аграрії зможуть отримати достойні прибутки за свою працю, переконаний міністр.

На нараді з питань особливостей розвитку агросектору та стратегії розвитку українського села намічено шляхи подальшої інтенсифікації галузі. Як наголошувалося, вагомою підтримкою тваринництва стало прийняття постанови Кабміну щодо виплати тисячі гривень спеціальної бюджетної дотації на теля, яке народилося та утримується в селянському подвір’ї до 15-місячного віку. Це дає змогу призупинити реалізацію на забій низьковагового молодняку та компенсувати затрати селянина на його вирощування. Сьогодні заявки на отримання дотацій уже подали понад 3 тис. сільських мешканців області. Хорошою підмогою у виробництві населенням молока є також програма  відшкодування вартості закуплених доїльних апаратів у 2011—2012 роках у сумі до 5 тис. гривень. 

Разом з тим учасники наради зосередили увагу й на кількох проблемах, розв’язання яких можливе лише на рівні Мінагропроду, про що говорив голова облдержадміністрації Сергій Тулуб. Треба насамперед відновити бюджетну дотацію за вирощування та реалізацію суб’єктами господарювання молодняку ВРХ, кондиційних свиней. Це дасть змогу не допустити спаду поголів’я. Кошти, які спрямовуються на будівництво нових молочнотоварних ферм, на переконання черкасців, не мають обкладатися податком на прибуток підприємства.