ТЕХНОЛОГІЇ

В шахтоуправлінні «Покровське» почали виробляти з метану електричну  та теплову енергію

На вугільних шахтах Донеччини, прагнучи зменшення раптових газових викидів, уже навчилися використовувати підступний метан у мирних цілях. Адже свого часу найперша станція з переробки підземного газу на електроенергію запрацювала на донецькій шахті імені Засядька. А днями розпочалася промислова експлуатація когенераційної газопоршневої електростанції  і в  шахтоуправлінні «Покровське» у Красноармійську Донецької області.

Установка, яку ввели в дію в рамках комплексної регіональної програми енергоефективності Донецької області на 2010-2015 роки, дасть змогу знизити викиди метану в атмосферу і перероблятиме газ на електричну та теплову електроенергію. Втім, суто економічні переваги таки не найголовніші, оскільки когенераційна станція насамперед сприятиме підвищенню безпеки праці шахтарів.

«Серед головних завдань, поставлених Президентом України, — розв’язання проблем безпечної роботи вітчизняних шахт, — нагадав під час церемонії відкриття установки голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький. — І завдяки цьому багатофункціональному проекту ми розв’яжемо кілька проблем, серед яких найважливіша — безпека праці людей у шахті. А ще з’явиться можливість виробляти додаткову електроенергію для населення. За сприятливих умов окупність проекту становитиме рік, враховуючи здешевлення електроенергії для шахтоуправління та гроші за Кіотським протоколом, які вдасться отримати внаслідок скорочення викидів парникових газів».

Тут метан перетворюють на енергію. Фото автора

До першої черги електростанції входять шість когенераційних модулів загальною потужністю 18,2 МВт і теплової потужності 18 МВт. Основне паливо — шахтний газ від підземної дегазації та метан із пробурених свердловин. Реалізація в повному обсязі проекту «Енергетичні блоки на базі газопоршневих когенераційних модулів», який впроваджується на підприємстві з 2008 року, дасть можливість вилучати і переробляти щороку майже 53,1 мільйона кубометрів метану. Завдяки цьому вдасться істотно зменшити потенційну можливість викидів метану, поліпшити стан техніки безпеки та умови праці гірників, знизити собівартість видобутку вугілля за рахунок забезпечення до 75% потреб шахтоуправління власною дешевою електроенергією. Адже собівартість такої енергії в сім разів менша за державні тарифи. Також гірники забезпечать себе на 100% тепловою енергією із собівартістю, в 10 разів нижчою за комунальні тарифи.      

ДОВІДКА «УК»

Публічне акціонерне товариство «Шахтоуправління «Покровське» (раніше — шахта «Красноармійська-Західна №1») було введено в експлуатацію наприкінці 1990 року. За два десятиліття роботи тут підняли на-гора майже 75 млн тонн палива, і за обсягами видобутку вугілля підприємcтво стало лідером серед вітчизняних шахт.

Підземелля «Покровського» вважають надкатегорійним за метаном та небезпечним щодо вибухів вугільного пилу, вугілля та газу. Передбачена проектом технологія когенерації (виробництва електричної та теплової енергії) вважається однією з найкращих у світі щодо виробництва енергії за ефективністю використання палива та екологічними параметрами.