ПІДСУМОК

Завдяки національній програмі хворих на гіпертонію стало менше
 
Та, на жаль, поки ще ситуація залишається досить складною. Сьогодні в Україні - понад 20 млн хворих на серцево-судинні захворювання. Щорічно реєструється близько 50 тис. нових випадків інфарктів міокарда та більше 100 тис. мозкових інсультів. Це один з найбільших показників у Європі.
 
Про наявність у себе підвищеного тиску знають від 60 до 80% жителів міст та майже 60% селян. Але, за словами керівника відділу симптоматичної гіпертензії Національного наукового центру "Інститут кардіології імені М. Стражеска" професора Юрія Сіренка, правильно лікуються, тобто здійснюють ефективний контроль артеріального тиску лише приблизно 16-20% городян та 8-9% селян. Українці не люблять лікуватися: хворі приймають гіпертензивні препарати місяць-два, а коли їхнє самопочуття покращується, припиняють, що призводить до загострень та великих ускладнень.
 
За словами вченого, кількість хворих, які правильно лікують артеріальну гіпертензію, дуже мала, але 10 років тому, коли стартувала національна програма лікування артеріальних гіпертензій в Україні, їх було лише 3%, тож динаміка позитивна.
 
- Ця програма була першою профілактичною програмою в галузі серцево-судинної медицини в нашій країні. Попри майже цілковиту відсутність фінансування - держава виділяла кошти лише на наукові дослідження, - її виконання показало, що ми можемо виявити більшість таких пацієнтів, тобто обстежити і лікувати, - наголосив Юрій Сіренко.
 
На його думку, 10 років - це невеликий термін, але навіть за цей час вдалося зменшити кількість інсультів, особливо в людей працездатного віку, та на 2,5 року збільшити тривалість життя хворих, які помирали від артеріальної гіпертензії. На думку вченого, це - найбільше досягнення програми.
 
Цей рік є завершальним у виконанні державних програм із запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових ускладнень, а також профілактики і лікування артеріальної гіпертензії. "Останнім часом показники захворюваності, смертності та інвалідності від серцево-судинних захворювань стабілізувалися, але все ще залишаються високими", - розповідає керівник відділу реанімації та інтенсивної терапії Інституту кардіології професор Олександр Пархоменко.
 
Отже, проблема потребує подальшого обговорення і розв'язання. Асоціація кардіологів України плідно співпрацює з Європейським товариством кардіологів та іншими міжнародними медичними і науковими організаціями. Проводиться подальша активізація й розробка нових заходів, спрямованих на забезпечення сучасної діагностики та лікування гострого інфаркту міокарда, артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, порушень ритму серця, серцевої недостатності, некоронарогенних захворювань серця тощо.
 
За словами директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова академіка Геннадія Книшова, зараз існують сучасні методики діагностування хвороб серця на ранніх стадіях. Медики навіть можуть "зайти" всередину коронарних судин і побачити патологічні зміни. Проте лікарі попереджають: передусім важлива профілактика і здоровий спосіб життя. Директор Інституту кардіології імені М. Стражеска Володимир Коваленко зазначає, що відмова від паління, правильне харчування - не менш важлива робота, ніж втілення найсучасніших методик лікування. "Це треба робити паралельно, збалансовано, тоді буде ефект", - переконаний науковець.