Колегія Міністерства внутрішніх справ відбулася за участі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Про стан криміногенної ситуації та перспективи якісної роботи представників правоохоронної системи присутні подискутували у стінах Головного управління Національної поліції.

Першим тримав слово Володимир Гройсман. Він заявив, що оцінка стану злочинності потребує особливої уваги, а роботу підрозділів Нацполіції слід посилити. Уряд збільшив видатки на потреби карного розшуку. Потреба в його матеріально-технічному оновленні забезпечуватиметься повністю. «Маємо дати чітку відповідь на виклики, які постали, — продовжив тему Володимир Гройсман. — Пріоритет уряду в цьому розрізі — збільшення фінансування підрозділів, покликаних на боротьбу з такими явищами. Ми збільшили фінансування правоохоронної системи МВС у цьому році на два мільярди гривень. Відповідні пріоритети закладено і в Держбюджет-2017».

На думку глави уряду, працівники Національної поліції повинні мати все потрібне для ефективної роботи. Найбільше уваги керівництво МВС має приділяти роботі підрозділів облуправлінь. Для них пролунала коротка рекомендація: «Тих, хто скоїв злочини, слід покарати». При цьому важливо, щоб такі питання завершувалися не на користь злочинця в судових інстанціях.

Довіра суспільства до патрульної поліції підтвердила правильність змін у системі МВС. Фото з сайту police.gov.ua

Стан справ не дуже втішний

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков говорив про злочинність як про соціальне явище. Роботу правоохоронців, за його словами, істотно ускладнюють кризові явища в економіці, безробіття та зниження рівня життя людей. «Законослухняні громадяни почали шукати засобів до існування поза межами законодавчих процедур. Кожен відсоток падіння економіки збільшує відсоток зростання рівня злочинів», — резюмував урядовець.

Окрім цього, Арсен Аваков заявив, що через ситуацію на Донбасі кількість злочинів із використанням вогнепальної зброї зросла втричі. Впливає на збільшення рівня злочинності й еміграція зі східних областей і тимчасово окупованого Криму.

Не останню роль у негативних тенденціях відіграв і так званий закон Савченко. За даними Арсена Авакова, 50 тисяч злочинців уже вийшли на волю завдяки нормам цього документа. Цьогоріч із 8,5 тисячі звільнених кожен 10-й скоїв тяжкі злочини. Кабмін уже ухвалив проект закону, згідно з яким послаблень не передбачатиметься для тих, хто скоїв тяжкі та особливо тяжкі злочини. Його ще має ухвалити Верховна Рада.

Наступна проблема — «законодавча невизначеність щодо кримінальних проступків». Наприклад, 50% злочинів становлять незначний ступінь тяжкості. «Сотні справ на одного слідчого — це профанація, а не реальне розслідування злочину», — продовжив тему міністр. З його слів стало зрозумілим, що вже напрацьовано проект закону щодо кримінальних проступків. Нині його оцінюють експерти з ЄС.

До речі, у програмі реформування правоохоронної системи МВС передбачило таке: в пік реформування послаблятиметься ситуація контролю над загальною системою. «Атестація та перехідний період завершилися. Настав час результатів. Нацполіція запропонує всім облпідрозділам постійний штат», — перейшов уже до іншої теми Арсен Аваков.

Він додав, що уряд вважає пріоритетом безпеки громадян програму щодо кримінальної поліції, яка вестиме розшук, долатиме бандитизм та усуватиме злочинність на вулицях. До слова, оперативники отримують надбавку до заробітної плати і матимуть оснащення, потрібне для розкриття резонансних злочинів і «вуличних справ».

У МВС визначаються, якою має бути якість і кількість матеріального ресурсу для цієї категорії правоохоронців у 2017 році. Усе залежатиме від успіху повернення до держбюджету коштів, які підпадають під спецконфіскацію. Відповідний законопроект саме на порядку денному у Верховній Раді.

Реєструють усе, а розкривають…

Керівник Національної поліції Хатія Деканоідзе розповіла Прем’єру, що відкрито 900 проваджень щодо фактів неправомірних дій поліцейських. Цьогоріч показник злочинності зріс на 20%. Однак, за її словами, це аж ніяк не показник роботи поліцейських. Мовляв, є маніпуляції. «Від цих 20%  — 70% злочинів пов’язані із крадіжками, викраденням машин. На такі злочини впливає зокрема і внутрішня міграція. 85% злочинів скоюють безробітні. Організована злочинність почувається у нашій країні як у раю. Наприклад, арешту підлягають кожен другий крадій і кожен шостий викрадач авто вартістю 120 тисяч євро», — означила стан справ посадовець.

А позитив роботи Нацполіції — стовідсоткова реєстрація злочинів. Тож справи просто неможливо призупинити для неправомірних дій. Найболючіша тема для України — рейдерство.

Володимир Гройсман підбивав підсумок запитанням: «Хто є причиною корупції?» На нього сам і відповідав: «Митники, поліцейські, суди, органи влади, ті, хто відає дозвільними процедурами. Народ до корупції не має жодного стосунку. Слід дивитися на проблеми розплющеними очима. Наше завдання — саджати злочинців за грати».

Керівник департаменту карного розшуку Дмитро Головін поінформував присутніх, що в 2016 році зареєстровано 491 тисячу злочинів. Ідеться про збільшення кількості розбоїв, грабежів, шахрайств, убивств, тяжких тілесних ушкоджень. Уже розслідувано понад 137 тисяч злочинів. Зокрема підрозділами карного розшуку — 65 тисяч. Із них розкрито 12 убивств з ознаками замовних.