Годину запитань до уряду парламентарії розділили на, щонайменше, три блоки. 15 хвилин тривало заслуховування інформації про механізм надання субсидій на житлово-комунальні послуги, решту часу — відповідали міністри та керівник Кабміну. Сенсаційних заяв у сесійній залі Верховної Ради не пролунало, а ось привід для дискусій та розмірковувань назрів.

Арсеній Яценюк вважає, що спільна позиція є найкращою відповіддю агресії РФ. Фото УНІАН

Укрнафта поповнить скарбницю

Про те, що уряд до початку наступного опалювального сезону врахує всі проблемні питання щодо запровадження субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, розповів не міністр соціальної політики, а його заступник Віталій Мущинін. Він наголосив, що травневі комунальні платіжки не містять вартості послуг з опалення — фінансове навантаження відомство анонсує на жовтень цього року. А проблему збирається розв’язувати, проводячи повторну кампанію з інформування населення про програми житлових субсидій. «Нині на субсидії можуть розраховувати близько 3,5 — 4 мільйони сімей. Це майже 25 відсотків усієї країни», — сказав він.

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук зазначив, що за опалювальний сезон 2014—2015 років Україна скоротила споживання газу за трьома категоріями споживачів (бюджетні організації, теплогенеруючі підприємства, населення) на 20%, це майже 5 мільярдів кубометрів блакитного палива. За його даними, українці вже взяли кредитів на 50 мільйонів гривень, аби встановити твердопаливні котли. Держава їм на це спрямовує лише 20% суми.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин повідомив, що на акціонерних зборах Укрнафти 27 травня можливі зміни в керівництві компанії. Та напередодні НАК «Нафтогаз України» спільно з Міненерговугілля проведуть збори наглядової ради. За сценарієм уряду від Укрнафти Державний бюджет має отримати 1 мільярд 780 мільйонів гривень дивідендів.

Завершальним і найтривалішим був виступ Прем’єра. Арсеній Яценюк говорив про все наболіле потроху. Спочатку він заявив, що московський сценарій розвалу прозахідної парламентської коаліції та проведення дострокових виборів до Верховної Ради не спрацює: «Кожен відповідальний член коаліції усвідомлює, що сценарій, напрацьований у Москві і реалізований окремими політичними силами в Києві щодо дострокових парламентських виборів, розвалу коаліції і знищення прозахідного уряду та прозахідної коаліції, Президента, буде провалений завдяки нашій єдності».

ГТС запрошує, Європа розмірковує

Нещодавно Кабмін запропонував кредиторам у рамках проведення переговорів з реструктуризації частини державного боргу з розумінням поставитися до поточних подій в країні, прийняти нашу позицію та позитивно завершити переговори. «Настав час кредиторам допомогти Україні, — сказав Арсеній Яценюк. — Міжнародний валютний фонд чітко зазначив, що загальний обсяг коштів, необхідних Україні, становить щонайменше 40 мільярдів доларів на три роки. І саме ті 15 мільярдів доларів, яких не вистачає як прямі вливання в українську економіку, ми зобов’язані реструктуризувати».

Він резюмував, що не може виплачувати зовнішні кредити, «які набрали уряди за часів президентства Віктора Януковича» (72 мільярди доларів). Не може, бо інакше буде вимушений залишити народ без соцвиплат, пенсій, заробітних плат. «Уже немає що забирати», — сказав він.

Про конкурентну ціну на європейський природний газ Прем’єр говорив також. Подробиці переговорів з керівництвом Французької Республіки він відмовився виносити на широкий загал, єдине розповів, що нині Україна купує блакитне паливо в 5 європейських компаній. Цьогоріч планується провести кілька інвестиційних форумів, аби «в українську ГТС запустити європейських інвесторів». «Шановні європейські друзі, ми у вас не просимо грошей, ми вам кажемо: заходьте сюди, інвестуйте в українську газотранспортну систему, давайте разом робити прибутковий український і європейський бізнес. І це буде найкраща відповідь російській агресії», — окреслив позицію Арсеній Яценюк.

До слова, Україна планує купувати у Росії не більше 50% необхідного обсягу імпортного газу, незважаючи на зниження ціни на російський газ (нині вона менше 250 доларів за тисячу кубів). «Мінімум, який ми закуповуватимемо в Європейському Союзі, — це 50% газу» — акцентував Прем’єр.

Аби усунути розбіжності при формуванні тарифів на комунальні послуги, глава уряду запропонував провести їх міжнародний аудит. «Я провів нараду з НКРЕКП, «Нафтогазом», Укргазвидобуванням. Усі тарифи, які будуть встановлені незалежним органом, мають пройти аудит чотирьох найбільших міжнародних світових компаній. Треба було п’ять років тому боротися, коли підписували ціни на газ», — роз’яснив суть питання Арсеній Яценюк.

Іще він висловив думку, що Державна фіскальна служба в рамках реформування податкової служби має стати частиною Міністерства фінансів. Нині уряд опрацьовує остаточний варіант документа й обговорює його з кредиторами. Уже потім він висловив переконання, що податкову міліцію України треба ліквідувати, а її функції передати органам цивільного розслідування податкових злочинів.