«Урядовий кур’єр» продовжує досліджувати тему літнього відпочинку дітей. Сьогодні розповідаємо про можливості сумських і харківських школярів.

У подружжя сумчан Наталії та Романа Зимоглядів син Данилко вже кілька років поспіль відвідує заняття міського альпіністського клубу «Абалаковець». Попри те, що на Сумщині немає великих і справжніх гір, усе ж хлопчик зізнається: вони йому надзвичайно подобаються і приваблюють своєю красою, таємничістю, величчю.

Фото з сайту dumskaya.net

Кожного літа Данилко разом з іншими ровесниками, які відвідують клуб, традиційно вирушали до Криму, де на практиці удосконалювали свою альпіністську майстерність, а заодно набиралися сил та здоров’я. Та нинішнього літа такої поїздки однозначно не буде із зрозумілих причин. Але мама Наталія каже, що навіть якби й організовували подорож до Чорного моря, то вона нізащо б не відпустила сина в такий тривожний час. Тим паче — до Криму. То невже Данилко і тисячі інших сумських школярів приречені залишитися без відпочинку?

Жодна дитина не залишиться поза увагою

На щастя, це не так. Як повідомила начальник управління освіти і науки Сумської ОДА Інеса Пєсоцька, ще за кілька тижнів до початку оздоровчого сезону вони були переконані: літо для школярів області буде максимально насиченим, корисним і цікавим. Адже ще у квітні освітяни, медики, депутати, батьки, працівники різних профільних підрозділів і структур почали наполегливо готуватися до літнього сезону.

За даними Головного управління статистики, в Сумській області нині мешкає 105,5 тисячі школярів віком від 7 до 18 років. Передбачається різними видами і формами відпочинку охопити не менше 85 тисяч дітей, що становить 80% — це на рівні минулого року. З цією метою почали працювати 26 позаміських закладів оздоровлення, 655 пришкільних та профільних таборів, 55 таборів праці та відпочинку, 6 наметових містечок. Такої кількості цілком достатньо, аби всі бажаючі впродовж літа відпочили бодай одну зміну.

На організацію літньої кампанії передбачено понад 4,2 мільйона гривень, що майже на мільйон більше, ніж торік. Близько половини означеної суми розподілили між райдержадміністраціями та міськими радами для закупівлі путівок до заміських оздоровчих таборів області — пропорційно до кількості дітей, які проживають на відповідних територіях.

Понад 1,9 мільйона гривень передбачено на фінансування заходів, які розробило й організувало управління освіти і науки Сумської ОДА. За ці гроші почали оздоровлювати вихованців інтернатів — дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів професійно-технічних та студентів-сиріт вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації, талановитих й обдарованих хлопчиків і дівчаток — переможців та призерів олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань тощо. Ще 50 тисяч гривень передбачено для вихованців дитячих будинків-інтернатів.

Окрім обласного, залучено кошти бюджетів різних рівнів — міських, сільських, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкових, а також батьківських та інших, передбачених чинним законодавством.

Цю статистику наводили й аналізували під час загальних зборів депутатів Сумської обласної ради та засідань відповідних профільних комісій. Депутати розставили фінансові та інші акценти майбутнього літнього дозвілля і зробили реальний та оптимістичний висновок — жодна дитина не залишиться поза увагою і матиме можливість відпочити там, де захочуть її батьки.

Чи реальний відпочинок без моря?

У нинішній ситуації це питання цікавить багатьох. Відповідь цілком ствердна, бо не настільки «закрився» для сумських школярів південь, щоб з песимізмом дивитися на морський відпочинок. Як розповіла головний спеціаліст управління молоді і спорту Сумської ОДА Ольга Резніченко, в Одесі продовжує приймати гостей славнозвісний табір «Молода гвардія», де минулого року відпочили понад 260 юних представників Сумщини. Цього літа їхня кількість становитиме майже 400 — насамперед діти-сироти і позбавлені батьківського піклування. З початку нинішнього року морським одеським повітрям змогли насолодитися понад 50 школярів.

Не варто забувати й профспілкові комітети великих промислових підприємств, концернів та заводів. Як завжди, ретельно підготувалися до оздоровлення дітей своїх працівників у Сумському НВО імені М. Фрунзе, хоча там наголосили: дорослі не дуже переймаються морським відпочинком. У запасі залишилися бази та санаторії на Азовському морі, хоча заповнили й власні оздоровчі заклади. Таких у фрунзенців — чимало. Це насамперед «Сонячна галявина» та «Чайка» у мальовничій місцевості на березі Псла неподалік Сум. Ще одна «Чайка» — на узбережжі Азовського моря. В об’єднанні мають фінансові можливості організувати відпочинок у Карпатах, інших курортних місцях України.

Загалом у рамках проекту «Фрунзе здійснює мрії» тут розраховують оздоровити майже 900 дітлахів машинобудівників, серед яких будуть і переможці традиційного конкурсу дитячих творів «Моя чудова сім’я».

Інеса Пєсоцька переконана: Сумщина настільки неповторна у своїй природній красі, що по-доброму «приречена» на розмаїтий і корисний відпочинок школярів. А те, що залежить від дорослих, — і харчування, і дозвілля — забезпечене на високому рівні, щоб у кожної дитини залишилися яскраві згадки про літо-2014.