Цими днями в центрі Києва відбуваються події, які активно коментують зарубіжні політики і засоби масової інформації. Вони дорікають українському урядові  в неправомірних діях щодо мирних демонстрантів та в небажанні вести діалог. Заяви деяких високопоставлених дипломатів про порушення основоположних принципів демократії в Україні змушують, щонайменше, засумніватися в їх об’єктивності і щирості. Зауважте, приїжджі політики охоче спілкуються з Євромайданом, не намагаючись вислухати й іншу частину суспільства на інших мітингах, які проходять не лише в столиці. А вона — інша точка зору — насправді є. Однак  її чомусь не хочуть почути на Заході.

Причини підвищеної активності зрозумілі будь-кому, хто хоча б трохи цікавиться внутрішньополітичною ситуацією в самому Європейському Союзі. Наступного року там відбудуться вибори до  Європарламенту і буде призначено новий склад Єврокомісії — уряду ЄС. І нинішні події використовуються вітчизняними та зарубіжними політиками як привід для своєї передвиборної кампанії.

Але в такому разі українці не повинні ставати заручниками чиїхось кар’єрних інтересів. І не треба змушувати українців спілкуватися одне з одним через барикади і з камінням у  руках.

Події в Києві, які у США і в Європі сьогодні називають «насильницькими діями», безумовно, повинні бути розслідувані, а винні  покарані. І про це публічно заявило керівництво України. Однак,  коли звучить докір, що «жоден уряд, який декларує вибір європейського шляху, не може діяти таким чином ...», давайте згадаємо, якою була владна реакція на мирні демонстрації,  які проходили в західних країнах.

Лондон, грудень-2010

Близько 30 тисяч студентів і викладачів вийшли на вулиці британської столиці на знак протесту проти планів уряду підвищити вартість освіти в Англії майже втричі.

Частина демонстрантів оточила штаб-квартиру Консервативної партії. Молоді люди розпалили поряд з будівлею багаття з плакатів, закидали поліцію держаками від транспарантів тощо.

Профспілкові лідери, які виступали організаторами акції, засудили дії хуліганів, які влаштували заворушення, а потім прорвалися всередину і влаштували там погром, а поліцейських почали закидати яйцями, камінням та пляшками.

32 людини були заарештовані. Близько 14 осіб, серед яких семеро поліцейських, отримали легкі травми. У повідомленні Скотланд-Ярду наголошувалося: більшість  протестувальників поводилася мирно, і лише невелика група молодих людей взяла участь в погромі у штабі Консервативної партії. Кілька найактивніших  учасників заворушень були заарештовані.

Як заявили організатори масових маніфестацій, невідомі, можливо, анархісти, зірвали їхній мирний протест. Причому правоохоронці не були готові до такого розвитку подій, оскільки організатори обіцяли мирну акцію.

Афіни, грудень-2010

Протести  проти  «доброго» життя в Євросоюзі, яке вилилось в  урізання зарплат та пенсій та скорочення робочих місць, уже кілька років поспіль з перемінним успіхом тривають у Греції.

Під час одного з них, що став частиною національного страйку на заклик профспілок, грецька поліція та демонстранти зіткнулися не на жарт: демонстранти кидали пляшки із запальною сумішшю, а поліція відповіла сльозогінним газом.

Колишній міністр уряду Кості Хазідакіс, вийшовши з будівлі парламенту, потрапив під руку натовпу і зазнав поранення. Натовп кричав до закривавленого колишнього урядовця: «Злодій!» і «Ганьба!»

Протягом кількох останніх років у відповідь на застосування демонстрантами каміння і запальних сумішей поліція використовує сльозогінний газ і кийки. У соцмережах все частіше викладають відео жорстких дій правоохоронців.

Мадрид, вересень-2012

Принаймні 60 людей були поранені і 26 заарештовані внаслідок  застосування  іспанськими правоохоронцями кийків і гумових куль для розгону натовпу  на  Плаза де Нептуна. Спецпідрозділ розганяв протестувальників, тягнучи за руки і за ноги тих, хто намагався прорватися через міліцейські кордони.

Тисячі активістів зібралися в Мадриді в 100 метрах від будівлі Конгресу, на знак протесту проти  заходів жорсткої економії. Вони обіцяли марш навколо будівлі і закликали  до нових виборів.  Металеві бар’єри були розміщені навколо будівлі, щоб заблокувати доступ в усіх можливих напрямках.

Те, що протестувальниця жінка, не зупинило американську поліцію під час розгону акції «Окупуй Волл-Стрит». Фото з сайту ibtimes.com

Стамбул, червень-2013

Поліція застосувала сльозогінний газ, водомети та гумові кулі, намагаючись розігнати протестувальників з площі Таксім у Стамбулі. Люди внаслідок наступу поліції рушили до прилеглого парку ¢езі. Деякі протестувальники почали кидати в поліцейських камінням та петардами.

Поліцейські у шоломах та зі щитами за підтримки бронетехніки та водометів перейшли через барикади, встановлені протестувальниками.

Поліція зняла плакати, розвішані протестувальниками на будинках, які виходять на площу. Їх замінили національними прапорами та портретами батька турецької держави — Кемаля Ататюрка.

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підтримав дії поліції, а маніфестанти  звинуватили уряд Ердогана в авторитаризмі та спробах насаджувати ісламські цінності у світській державі.

У виступі в парламенті, який часто переривався оплесками, Реджеп Таїп Ердоган запитав: «Чого очікували протестувальники? Що ми впадемо на коліна перед ними?»

Німеччина, листопад-2010

Протести екологів проти ввезення в країну перероблених ядерних відходів переросли в зіткнення з поліцією. На шляху проходження складу з небезпечними речовинами постали тисячі людей. Вони прикували  себе наручниками до рейок, блокували залізничне  полотно тракторами, а подекуди навіть  намагалися розібрати.

Демонстрантам протистояв спецназ, але вони й не думали  здаватися. У Нижній Саксонії маніфестанти облили один з поліцейських броньовиків смолою і підпалили. В зіткненнях з поліцією обурені активісти виливали на офіцерів фарбу і використовували феєрверки. Поліція ж, у свою чергу, застосувала проти натовпу водомети.

Франція, листопад-2012

Місцева  поліція здійснила масштабну операцію з ліквідації таборів протестуючих проти будівництва міжнародного аеропорту в районі міста Нант на заході Франції: у розгоні демонстрантів були задіяні сотні співробітників жандармерії.

Як повідомлялося, близько 40 тисяч людей, за даними організаторів, провели демонстрацію в околицях Нотр-Дам-Де-Ланда, де на ділянці площею 1,3 тисячі  гектарів місцева влада планувала  найближчим часом почати будівництво міжнародного аеропорту. В мітингу взяли участь аграрії, які були не готові змиритися з втратою родючої землі, захисники навколишнього середовища, обурені порушенням мальовничого ландшафту регіону, і жителі навколишніх населених пунктів, які не бажали поступатися забудовнику своїми будинками. Протестну акцію підтримали представники різних політичних сил — Партія «зелених», Лівий фронт, а також центристи з Демократичного руху.

Демонстранти перегороджували шлях будівельній техніці, забиралися на дерева, лягали на землю, а також закидали вартових правопорядку фаєрами, камінням і пляшками із запалювальною сумішшю. У результаті поліцейські були змушені застосувати сльозогінний газ. Однак це тільки розлютило натовп: багато протестуючих, надівши протигази або закривши обличчя хустками, продовжили брати участь у зіткненнях.  У ході безладів було затримано вісім осіб. Невеликі травми отримали двоє телевізійних журналістів і один поліцейський. Пізніше уряд Франції заявив про готовність вступити в діалог з протестувальниками.

США, жовтень-2011

Приблизно о 5:00 ранку 26 жовтня сотні поліцейських і представників інших державних органів прийшли до наметового табору акції «Окупуй Волл-стрит», розбитого перед будівлею муніципалітету в каліфорнійському місті Окленді.

На заклик поліції покинути площу добровільно відгукнулися тільки 30 осіб, хоча  перебувало там 350. Для розгону інших поліція пустила в хід сльозогінний газ, пластикові та м’які травматичні кулі (мішечки з дрібним дробом). Також американські ЗМІ повідомляли про те, що були використані світлозвукові гранати. Поліція заперечувала  це, кажучи, що журналісти прийняли за гранати петарди, які кидали самі  протестувальники.

Ніхто з присутніх не постраждав, проте 97 осіб було затримано за підозрою в незаконному кемпінгу. Пізніше протягом дня сталося ще кілька сутичок між поліцією і протестувальниками, було проведено низку додаткових арештів. Місто патрулювали вертольотами, і групи поліцейських  було перекрито кілька вулиць.

Після цього поліція Окленда випустила офіційну заяву, в якій стверджувалося, що «місто, як і раніше, прихильне до принципів свободи слова, а також свого обов’язку з охорони громадського здоров’я та безпеки». За словами міської влади: протягом тижня  вони отримали численні скарги на порушення громадського порядку в таборі, нібито надійшли дані про згвалтування, побиття, а також погіршення санітарних умов на площі через появу пацюків. Жителі міста також побоювалися, що польова кухня протестувальників може викликати пожежу. При цьому вони не допускали в свій табір поліцію, медиків і пожежників.

Підготовлено за матеріалами
з відкритих джерел

ЗВОРОТНІЙ БІК

ПОЛЬЩА, червень-2012. Суд у Кракові засудив до різних термінів тюремного ув’язнення умовно чотирьох колишніх міліціонерів, які 25 років тому побили учасників мирної демонстрації протесту.

Колишні співробітники спеціальних сил міліції, які в комуністичній Польщі називалися ZОМО, 3 травня 1987 року жорстоко побили 12 учасників мирної маніфестації біля краківського замку Вавель, організованої опозиційною Конфедерацією незалежної Польщі.

«Будучи на службі у комуністичної держави, діючи спільно з іншими співробітниками народної міліції, вони скоїли злочин, що полягав у побитті учасників патріотичної маніфестації», — так об∂рунтувала вирок суддя Барбара Сікора.

«Цей вирок певною мірою  повертає віру в справедливість, — заявив один з учасників розігнаної 25 років тому демонстрації. — Проте шкода, що на лаві підсудних лише кілька людей, немає інших, які здійснювали цей і подібні злочини. Передовсім тих, хто віддавав накази», — повідомляє польське TVN24.

Сторінку підготувала Ганна РОМАШКО,  «Урядовий кур’єр»