Виконуючий обов'язки голови 
правління ВAТ "Черкасигаз"
Сергій БУЯН

Понад півроку не вщухають дебати навколо Податкового кодексу. Спочатку - навколо проектів, далі - щодо вже схваленого парламентом документа. Бурхливі громадські обговорення, емоційні висловлювання свідчать, що "податкова конституція", так би мовити, зачепила за живе і не залишила байдужими багатьох людей. Їхні думки інколи діаметрально протилежні. Істина ж міститься десь посередині. Про це ведемо мову з в. о. голови правління ВАТ "Черкасигаз" Сергієм БУЯНОМ.

- Вам як керівнику одного з найбільших в області підприємств, де працює майже 2800 фахівців, напевне, непросто дався перехід на нову систему оподаткування. Як ви вважаєте, вона є благом чи злом для підприємств?

- Деякі положення Податкового кодексу, на мою думку, потребують доопрацювань, а деякі і змін, але ж не було ще жодного документа, який би задовольнив усіх. Головне - кодекс прийнято і його потрібно виконувати.

- Однак через ЗМІ окремі політики закликають підприємців до нового, так званого податкового майдану.

- Майдан - не той спосіб, яким можна навести лад у країні. Тільки конструктивний діалог, а головне - бажання почути одне одного, допоможуть нам назавжди позбутись негараздів в економічній царині держави. За прикладами ходити далеко не буду. Приміром, наше підприємство - одне з 14 найбільших платників податків на Черкащині. Лише за 2010 рік ми сплатили їх до бюджету понад 33,2 млн. "Черкасигаз" виконує свої обов'язки перед державою, а натомість ми прагнемо лише одного - створення чіткого правового поля для нашої діяльності. І Податковий кодекс, незважаючи на неоднозначне його сприйняття громадськістю, це закон, за яким працює країна з 1 січня 2011 року. Його прийняття цілком природний крок для України як для європейської держави. Звичайно, перелаштовувати роботу за новими нормами на перших порах дещо складно, але ситуація цілком нормальна, якщо врахувати масштабність цього документа. Головне, що платники податків і податківці отримали закон, в якому чітко розписані їхні взаємовідносини. Нові правила не стали для нас потрясінням, тому що ми ретельно вивчали проекти кодексу, брали активну участь в їхньому обговоренні та вносили власні пропозиції.

- Що для вас є найбільш прийнятним у цьому документі?

- З одного боку, в Податковому кодексі розширено коло обов'язків платників, з другого - підвищено відповідальність податківців (приміром, вони не мають права не прийняти декларацію, не повинні перевіряти її при прийнятті та повертати назад платникові у разі, якщо якісь показники їх не влаштовують). Після отримання податкової консультації платник може оскаржити її в суді, а також може не боятися штрафів за період дії такої консультації. Не бачу ніяких проблем у тому, що великих і середніх платників зобов'язують подавати електронну звітність. Навпаки - цю норму можна вважати зрушенням і позитивом, оскільки відтепер ПДВ відшкодовуватиметься автоматично, а не за принципом "тому - дам, тому - дам, а цьому - не дам". А звітність в електронному вигляді наше підприємство подає вже тривалий час, і це не є для нас проблемою.

- Однак підприємці скаржаться на посилення фіскального тиску.

- Емоції навколо цього питання вирували ще на стадії обговорення проектів Податкового кодексу. Однак мені особисто не зрозумілі намагання через деякі спірні питання заперечувати прогресивність закону загалом. Вважаю, що нові норми викликали неприйняття передусім у тих, кому є що приховувати. Оскільки діяльність нашого підприємства прозора, ми сплачуємо всі податки, забезпечуємо гідною легальною заробітною платою своїх працівників з відповідними відрахуваннями у бюджет, то й перевірки, до речі, планові, нас не хвилюють.

У свою чергу, мене глибоко обурює прагнення платників податків мінімізувати власні податкові зобов'язання перед державою, особливо з ПДВ. Це дає змогу їм не лише "грабувати" державу, а й завдяки штучно заниженим цінам створювати умови для недобросовісної конкуренції на ринку. Тому, вважаю, жорсткі і чіткі бар'єри для тих, хто прагне обходити закон або шукає в ньому "дірки", будуть лише на користь і сприятимуть наповненню бюджету. Наше підприємство, наприклад, як великого платника податків податківці перевіряють щороку. Але кожна перевірка проходить у терміни, чітко визначені законом і лише відповідно до його норм. І якщо на 2011 рік керівництво ДПА в Черкаській області запропонувало нашому підприємству накласти мораторій на перевірки, то це не тому, що ми якісь особливі. Такий же мораторій наклали і щодо багатьох інших. Просто податківці, перевіряючи їх тривалий час, пересвідчилися, що підприємства працюють прозоро і не допускають порушень у своїй роботі. Тому в мене порада тим, кого обурюють дії податківців: "Не подобаються перевірки - працюй чесно". А якщо виникають спірні ситуації, то для їх унормування є суд та інші інстанції. Впевнений, що рівні умови для підприємництва будуть лише на благо держави і людей. У свою чергу, наші закордонні партнери, переконавшись, що правила гри для всіх єдині, більш охоче інвестуватимуть кошти в економіку України.

Юрій ВАСИЛЕНКО
для "Урядового кур'єра"

ДOСЬЄ "УК"

Сергій БУЯН. Народився 1966 року в м. Києві. Закінчив економічний факультет Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка. Працював заступником директора департаменту зовнішньоекономічної діяльності НАК "Нафтогаз України", головою правління ВАТ "Луганськгаз". Із 2010 року - в. о. голови правління ВАТ "Черкасигаз".