ДАТА 

9 жовтня – Всесвітній день пошти

Напевне, єдина професія, яка фактично не зазнала змін майже протягом століття, — це професія листоноші. Раніше люди цієї професії з важкими сумками, наповненими газетами, листами, незважаючи на негоду, обходили, а пізніше об’їжджали на велосипеді майже кожне селянське подвір’я, розповідали новини, спілкувалися з людьми. Нині після того, як весь світ опутала павутина Інтернету, а знайти гроші на передплату друкованих видань селянину не так просто, преси і листів у сумках листонош поменшало. Однак збільшилось кількість грошових переказів та пенсій, оскільки у сільській глибинці нині живуть переважно пенсіонери, яким надає допомогу держава та діти, які перебралися в міста. Тому Всесвітній день пошти, який святкують у всьому світі 9 жовтня, українські листоноші мають повне право називати і своїм святом. І не лише вони. Нині всесвітня поштова мережа є найбільшою мережею фізичної доставки в світі. П’ять мільйонів її працівників — листоноші, оператори, кур’єри та інші співробітники, понад 600 тис. відділень поштового зв’язку щодня обслуговують мільярди людей, обробляють понад 438 млрд листів та 6 млрд посилок на рік, а також пропонують споживачам безліч електронних, фінансових та логістичних послуг. І хоча професія працівника пошти нині не належить до найпрестижніших, проте без неї важко уявити наше життя. 

Сьогодні в Україні пошта залишається чи не єдиним доступним для всіх засобом зв’язку, несе на собі значне соціальне навантаження, адже її послугами користується переважна більшість населення України. Мережа українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» нараховує понад 14 тис. поштових відділень по всій території країни, з них понад 10 тис. — у сільській місцевості. «Укрпошта» сьогодні — це понад 98 тис. працівників (з них понад 41 тис. — листоноші), які щороку обробляють та доставляють споживачам майже 300 млн поштових відправлень, 17,5 млн посилок та відправлень з оголошеною цінністю, 22 млн переказів, доставляють понад 120 млн пенсій. Доставка пошти надходить до 15 млн абонентських поштових скриньок. Окрім того, розповсюджується за передплатою та вроздріб майже 10 тис. найменувань періодичних видань, або понад 1,083 млрд примірників у рік. В активі «Укрпошти» також перевезення до 40 тис. тонн періодики щороку, загальний пробіг автотранспорту при цьому становить понад 100 млн км. Щороку видаються мільйонними накладами стандартні поштові марки, понад 35 сюжетів художніх поштових марок і блоків, 60 сюжетів художніх маркованих конвертів та 70 сюжетів немаркованої продукції.

Нині всесвітня поштова мережа обробляє 438 млрд листів щороку. Фото Володимира ЗАЇКИ

Загалом «Укрпошта» надає споживачам майже 50 видів різноманітних послуг. Нині вона активно працює над запровадженням нових сервісів для створення додаткових зручностей для споживачів. Приміром, з 1 липня 2011 р. на корпоративному порталі підприємства запроваджено сервіс «Он-лайн замовлення послуги «Кур’єрська доставка» на рівні обласних центрів, а також розширено географію надання цієї послуги: нині вона доступна на території всієї України. Враховуючи значний попит споживачів на замовлення персоніфікованої поштової марки «Власна марка», на корпоративному порталі Укрпошти запроваджено он-лайн замовлення цього ексклюзивного продукту.

Надання фінансових послуг — один із пріоритетних напрямів діяльності підприємства. Оперативно реагуючи на потреби клієнтів, «Укрпошта» вдосконалює діючі та впроваджує нові технології пересилання грошових переказів, а також розширює співпрацю з поштовими службами інших країн. У рамках взаємодії з Міжнародною фінансовою системою Всесвітнього поштового союзу Укрпошта здійснює двосторонній обмін міжнародними електронними переказами з 10-ма країнами, міжнародними простими переказами — з 18-ма країнами світу. У 2011 році підприємство підключилося до системи компанії «Єврожиро» (Еurogiro), яка є постачальником електронної мережі для сприяння обміну поштовими переказами між 60 поштовими та іншими фінансовими організаціями 52 країн світу. Це відкрило нові перспективи для розвитку цього напряму діяльності — вже запроваджено двосторонній обмін електронними переказами «Єврожиро» з Іспанією, Польщею, Хорватією та Латвією.

 «Укрпошта» впродовж багатьох років виконує важливу соціальну функцію, покладену на нього державою, — виплачує та доставляє пенсії та державні грошові допомоги різним категоріям населення України. Ці послуги надаються в усіх поштових відділеннях, розгалужена мережа яких охоплює всю територію України, навіть у найвіддаленіших населених пунктах. Пенсіонери та отримувачі державної грошової допомоги мають низку переваг, головною з яких є безкоштовна доставка національним оператором поштового зв’язку належних їм коштів додому. Безперечно, це є найбільшим надбанням держави в цій сфері. А в умовах нинішньої демографічної ситуації та погіршення сільської інфраструктури поштарі зазвичай виконують функції й соціальних працівників. Від їхньої роботи, уваги, допомоги залежить ставлення людей до державних органів, зокрема і до влади.

 Як державне підприємство, «Укрпошта» є бюджетоутворювальною організацією, вчасно сплачує внески до Пенсійного фонду України, бюджетів усіх рівнів тощо. За підсумками 9 місяців цього року сплачено податків 952,6 млн грн, що на 6% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У рамках святкування Всесвітнього дня пошти 3—9 жовтня 2011 р. в Україні відбудеться низка заходів — у регіональних дирекціях підприємства для споживачів організовуватимуться дні відкритих дверей, відкриті уроки, відбуватимуться спецпогашення «Всесвітній день пошти» тощо. Щільність поштової мережі, зручне розміщення відділень, доступність послуг усім верствам населення, традиційна довіра клієнтів до «Укрпошти» як до державної інституції — це ті переваги, завдяки яким поштовий зв’язок користується попитом як у населення, так і у бізнес-структур.