ГАРЯЧА ТЕМА

Японія бореться з наслідками катастрофи і шукає відповідь на запитання "За що?"

Після потужного землетрусу 11 березня, який, безперечно, назавжди змінив найрозвиненішу в світі імперію, зареєстровано вже понад 250 повторних поштовхів, близько тридцяти з них магнітудою понад шість балів. І спаду сейсмічної активності фахівці не обіцяють. Водночас, за оперативними даними, які оприлюднює японська поліція, число жертв стихійного лиха перевищило чотири тисячі. Ще майже вісім тисяч людей вважаються зниклими безвісти.

До подій в регіоні сьогодні прикута увага не лише ЗМІ, науковців, світового співтовариства, а й містиків, езотериків, представників різних нетрадиційних шкіл. Вже проведено паралелі між американським одинадцятим вересня і датою початку нинішнього японського жаху, аваріями на острівних АЕС і Чорнобильською катастрофою, двадцять п'яту річницю якої відзначатимемо у квітні (навіть номери проблемних енергоблоків збігаються). Все частіше у коментарях чуємо, що нинішніми подіями матінка Природа мстить людині за надмірне втручання у її царину, а головне - за зверхнє ставлення і людську гординю.

Атоме, давай миритися

Словосполучення "мирний атом" швидко, не без допомоги засобів масової інформації, вкоренилося у нашому побуті. Але події останнього часу дають підстави сумніватися у його цілковитій правильності. Як зазначив в одному з інтерв'ю відомий письменник і громадський діяч Юрій Щербак, історія в Японії доводить, що атомна енергетика є дуже небезпечним шляхом розвитку людської технологічної цивілізації.

З моменту руйнівного землетрусу в минулу п'ятницю на АЕС "Фукусіма-1" прогриміли вже чотири вибухи. Зокрема, у ніч на середу, 16 березня, нова пожежа почалася на четвертому енергоблоці АЕС "Фукусіма-1" через те, що не було повністю погашено попередню. Зафіксоване у зв'язку з цим підвищення рівня радіації змусило її працівників призупинити будь-яку діяльність.

За словами, генерального секретаря Кабінету міністрів Японії Юкіо Едано, на станції нині фіксується радіоактивне випромінювання на рівні 1 тис. мілізівертів на годину. Ризик радіаційного зараження, на жаль, не спадає, а навколо Фукусіми вже існує своя зона відчуження.

До речі, з огляду на події в Японії, у багатьох європейських державах взялися переглянути безпеку власних АЕС. Зокрема німецький уряд вирішив тимчасово закрити сім атомних електростанцій, збудованих до 1980 року, аби перевірити їхню відповідність сучасним технічним вимогам і викликам.

А Земля крутиться...

Потужний землетрус в Японії призвів до зміщення власної осі Землі, навколо якої планета збалансована за масою, на 17 сантиметрів, що призвело до скорочення земної доби на 1,8 мікросекунди. Такі уточнені дані навів днями американець Річард Гросс з лабораторії реактивного руху НАСА, розташованої в штаті Каліфорнія. Ці розрахунки вдалося скорегувати на основі даних орбітальних супутників США, адже двома днями раніше вважалося, що зміщення становить 15 сантиметрів. Учений вважає, що вірогідність подальшого корегування висока, оскільки сейсмічна активність у регіоні навколо Японії не спадає, однак зміни будуть незначними.

Щоправда, тут варто наголосити: не треба плутати власну вісь Землі, яка постійно зміщується під дією будь-яких подій, що призводять до зміни розподілу маси великих об'єктів на поверхні, з віссю обертання планети.

Скажімо, голова Кримської експертної ради з сейсмічної небезпеки Белла Пустовітенко в розмові з кореспондентом "Урядового кур'єра" зазначила: факт відхилення землі від осі існує, але прямо на життєдіяльність людини це не впливає. На її думку, тут ЗМІ дещо перебільшують. І певна річ, те, що сталося в Японії, на сейсмічному житті України і зокрема однієї з сейсмічно активних її зон -Криму - не позначиться.

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

Олександр ВОЛЬВАЧ,
заступник директора
з наукової роботи НДІ
"Кримська астрофізична
обсерваторія":

- Поверхня нашої планети являє собою понад десяток великих тектонічних плит, що рухаються, зіштовхуються і створюють тим самим такі геологічні явища як землетруси і вулкани. Моніторинг та вивчення таких геодинамічних явищ і процесів як рух полюсів Землі та нерівномірність її обертання, тектоніка літосферних плит та перенос енергії в системі ядро-мантія-атмосфера Землі тощо зумовлюють потребу створення спеціальних мереж станцій та центрів збору і аналізу результатів спостережень.

Спостереження, що проводяться за допомогою станцій Міжнародної служби, показали: географічна вісь Землі відхиляється від осі її обертання зі швидкістю близько 10 см/рік.

На даний момент зміщення на 17 см - це теоретичний прогноз для зсуву осі інерції Землі. Землетрус приводить до зсуву осі інерції, але відгук в положенні полюса тривалий - кілька місяців.

Дотепер людству ще не зовсім чітко зрозумілий вплив цих подій на активність Землі, на погодні явища. Сподіватимемось, що нічого страшного не станеться. Земна вісь щорічно зміщується на величину до шести метрів і реагує не тільки на процеси в надрах. Існують сезонні і добові варіації обертання планети, пов'язані з пересуванням повітряних мас і морських течій. Тож нинішній зсув особливого впливу на Землю не зробить.

Одержати потрібні для перевірки теоретичних розрахунків відповіді людство зможе після проведення ретельних вимірів за допомогою радіотелескопів, лазерно-локаційних станцій і спостережень супутників глобальних навігаційних систем. Наступний міжнародний сеанс за участю радіотелескопа РТ-22 в Симеїзі заплановано тривалістю 48 годин з 22 по 24 березня 2011 року.

Теоретичні зсуви осі Землі до 10 сантиметрів прогнозувались для багатьох великих землетрусів, однак вони не були підтверджені спостереженнями. Якщо зсуви після землетрусу в Японії вдасться зареєструвати - це буде великий прогрес.

ЧУЖOЇ БІДИ НЕ БУВAЄ

Українське Товариство Червоного Хреста звернулося до всіх небайдужих із закликом допомогти жертвам стихійного лиха в Японії. Зібрані пожертви буде передано Товариству Червоного Хреста Японії. Кошти можна перераховувати на розрахунковий рахунок:

Код 00016797

Одержувач : Національний комітет Товариства Червоного Хреста України

Рахунок N 26005000041577 (у гривнях)

Рахунок N 26003000041579 (у євро)

Рахунок N 26004000041578 (у доларах) в ПАТ "Укрсоцбанк" МФО 300023.