Пограбування осель — тема не нова. Не втрачає вона актуальності й нині. Кількість крадіжок торік зросла на понад 20%. Експерти пов’язують це зі складною економічною ситуацією в країні. Тож правоохоронці радять бути обачними — кажуть, що на початку нинішнього року кількість квартирних пограбувань, зокрема в Києві, неабияк зросла. На недавній прес-конференції вони нагадали, як захистити своє житло від небажаний гостей.

Непотріб як показник

Професійні крадії вивчають графік працюючого населення, стежать за нами в соціальних мережах і не тільки. Чи доводилось вам бачити наліпки на поштових скриньках або сірники, палички чи якийсь непотріб над дверима? Значить, злодій пильнує саме за вашою квартирою. Якщо ви відчините двері, ці дрібнички впадуть, і зловмисник обов’язково помітить це, коли навідається наступного разу.

 Від злодіїв захистять сигналізація і надійні замки. Фото Володимира ЗАЇКИ

Сергій Будник, начальник департаменту Державної служби охорони при МВС України, генерал-майор поліції, наголошує: «Щоб не стати жертвою, настійно рекомендую не залишати житло без нагляду. Їдете у відпустку — попросіть, щоб хтось із близьких пожив у вашій квартирі. В такому помешканні періодично потрібно вмикати світло, телевізор; домовитися із сусідами, щоб ті доглядали за під’їздом і дверима. Не залишайте відчиненими кватирку або вікна. Якщо це можливо, поставте кілька вхідних дверей, щоб злодієві довелося довше вовтузитися із замками. До речі, їх також краще мати кілька. На перших і останніх поверхах розсудливо поставте грати».

Головне, наполягає генерал-майор, — поставити квартиру на сигналізацію. За його словами, рівень безпеки становить 99,9%. Правоохоронці навіть заявляють, що готові знизити вартість встановлення такого обладнання.

«Поставити однокімнатну квартиру на сигналізацію коштує від 800 до 2800 гривень. Ціна залежить від кількості задіяного обладнання. Трикімнатна квартира обійдеться у 5500—10 000 гривень. Потім господарям необхідно лише оплачувати щомісячну абонентську плату 75—180 гривень.

А якщо поліція запізниться?

За словами заступника начальника управління технічної служби Департаменту державної служби охорони при МВС України Сергія Кифорука, така система охорони майже ніколи не підводить. Зазвичай патруль після надходження сигналу на пульт охорони приїжджає на місце злочину за три-чотири, максимум п’ять хвилин. Коли поліція спізнюється, МВС бере на себе матеріальну компенсацію за вкрадене, якщо злодія таки не вдається знайти. «На жаль, з’явилися такі умільці, які можуть «обчистити» житло або банкомат за одну хвилину. Щоправда, це за умови, якщо злодій точно знає, навіщо й куди він іде і що де лежить», — підкреслює Сергій Кифорук.

Залізти до вашого помешкання злодії можуть і з горішніх поверхів чи даху. Скажімо, так звані псевдоальпіністи приходять нібито помити вікна, а потім спускаються через вікно чи балкон і залазять у вашу квартиру. Правоохоронці зауважують, що звичайні євровікна можна відчинити за 20 секунд елементарною викруткою. Тож експерти радять встановлювати захисні решітки або внутрішні накладки, які блокують втручання ззовні.

На довготривалі вихідні або на час відпустки квартиру можна і застрахувати. Для цього не потрібно робити огляд приміщення чи будинку або складати список важливих речей: необхідно лише вказати суму, на яку страхуватимете майно. Процедура потребує усього кілька хвилин.

Окрім цього, правоохоронці застерігають громадян від легковажності. Якщо плануєте придбати якусь коштовну річ, не розповідайте про це нікому сторонньому. І пам’ятайте, що серед домушників «професіоналів» небагато: більшість із них — дилетанти або наркомани. Їх зазвичай цікавлять гроші або побутова техніка, вони не вибагливі у виборі квартир.

Поради фахівців:

♦  встановіть сигналізацію та замки з броньованою накладкою;

♦ йдучи з квартири, не залишайте вікна в режимі провітрювання, а краще — встановіть накладку з блокуванням або поставте грати;

♦ будьте пильними в соцмережах: не публікуйте на загал фото своїх квартир та машин, не вказуйте, коли плануєте виїхати з міста і скільки днів відпочиватимете;

♦  не зберігайте гроші в невеличких сейфах, а краще взагалі не встановлюйте їх: зловмисник не витрачатиме час на те, щоб відкрити схованку — він просто візьме її з собою.

Вікторія ГРЕБІНЬ
для «Урядового кур’єра»