ПІСЛЯМОВА

Підземній трагедії, внаслідок якої загинуло троє шахтарів, передував і людський чинник

Комісія, яка з’ясовувала причини аварії на шахті «Комсомолець Донбасу» в Кіровському Донецької області, завершила роботу і підписала відповідний акт. Головною причиною раптового викиду вугілля і газу фахівці вважають  роботу комбайна в зоні геологічної нестабільності. А передували трагедії відразу кілька чинників, серед яких і людський, оскільки працівники шахти, насамперед інженерно-технічний персонал, причетні до порушень технології. Шістьох посадовців, серед яких і головний інженер шахти, вже звільнено з посад, ще 15 працівників підприємства притягують до дисциплінарної відповідальності.

З’ясувалося, що раптовий викид був не таким уже й раптовим, бо про ймовірність аварії здогадувалися і під землею, й на поверхні. Втім, навіть за наявності спеціальної сучасної апаратури,  чомусь точно не спрогнозували небезпечної зони, а через неправильну класифікацію загазування виробки не перейшли на проведення хитного підривання.

«Фактично ситуація почала розвиватися приблизно за тиждень до нового року, коли апаратура показувала, що вибій увійшов у зону підвищеного гірничого тиску, — розповідає директор із видобутку вугілля компанії ДТЕК Андрій Смирнов. — Потрібно було насторожитися і вдатися до хитного підривання, яке б вплинуло на небезпечний за раптовими викидами вугілля й метану пласт».

На шахті «Комсомолець Донбасу» ліквідують наслідки аварії. Фото з сайту tvi.ua

Чергове попередження, розповідають тепер фахівці, сталося  30 грудня. Причому саме наприкінці зміни, коли працювали гірники, які потім, 3 січня, загинули. Тоді було зафіксовано сигнал про те, що гірничий масив напружений і працювати з ним потрібно дуже обережно. Головний інженер зорієнтувався в цій ситуації — роботи тут заборонили. Далі настали вихідні, й лише через кілька днів — 2 січня в забій спустилися фахівці. І хоч бачили порушення у пласті, не заборонили роботу комбайна. А головний інженер, свідчить Андрій Смирнов, тоді таки розпорядився  готуватися до проведення хитного підривання. Але вже було запізно: його мали розпочати в наступну зміну, буквально через дві години, як стався фатальний викид майже 540 тонн вугілля та більш як 11 тисяч кубометрів метану. Ті самі гірники, які ще 30 грудня бачили під землею сигнал про небезпеку, тепер не мали жодного шансу на порятунок. Лише один із шахтарів, який перебував за 120 метрів від аварійного вибою, не розгубився, зумів скористатися саморятівником і вийти з небезпечної зони з концентрацією метану 45%.

У компанії ДТЕК, куди входить шахта «Комсомолець Донбасу», вже подбали не тільки про виплату матеріальної компенсації сім’ям загиблих гірників (кожна родина отримає близько мільйона гривень), а й запланували провести заходи, що дадуть змогу звести до мінімуму ризик таких підземних аварій.

ДОВІДКА «УК»

3 січня о 5.20 ранку на шахті «Комсомолець Донбасу» в районі конвеєрного штреку 2-ї західної лави на прохідницькій дільниці №6 стався спонтанний викид метану без спалаху. На аварійній дільниці працювали четверо гірників, троє з яких загинули під завалом, а одному вдалося самостійно вийти з небезпечної зони (нині він перебуває в лікарні).