ЕКСПЕРТИЗА 

Чипси, випічка з листового тіста, соуси, напівфабрикати — всі ці продукти можуть містити трансжири
 

В українців ставлення до імпортних рослинних жирів усе ще неоднозначне. Адже цей продукт, не пристосований для нашого організму, який його «не розуміє», тобто відмовляється повністю розщеплювати. Тож до чого може призвести постійне споживання такої екзотики, дізнався «Урядовий кур’єр».

Витіснити кокос

Пальмову олію, яка прийшла до нас на початку 1990-х років як дешевий замінник рослинних жирів, зараз почали настільки широко використовувати, що, мабуть, легше сказати, де її немає. Приміром, споживаючи кондитерські вироби, людина з’їдає приблизно 27% трансжирів. Загалом найбільше їх у так званих «легких маслах», крекерах, картоплі фрі, пончиках, розсипчастому печиві, чипсах, сухариках, випічці (особливо в листовому тісті), напівфабрикатах, гамбургерах, у більшості соусів. Так, у невеликій упаковці чипсів 25% усіх жирів є трансжирами, хоч в ідеалі їх відсоток не повинен перевищувати одного.

Якщо говорити про те, де не повинно бути пальмової олії, то це в молочній продукції. Але виробники часто фальшують саме її. Адже підмінити молочний жир пальмовим, а, відповідно, здешевити продукт передусім вигідно виробникові. Споживач у цьому разі залишається в програші. Він, не підозрюючи про підміну, платить за дешеву пальмову олію стільки, скільки насправді коштує коров’яче молоко.

— Рослинні жири ми зустрічали у звичайному пастеризованому молоці. Були вони у невеликій кількості й у деяких твердих сирах, — нагадує президент центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — Проте найбільше проблем, які стосувалися фальшування оліями, у згущеного молока та морозива. Нормального морозива, виготовленого із молочних жирів, на ринку значно менше, ніж продукту з комбінованим складом, тобто до складу якого можуть входити олії. Проте законодавство це дозволяє. Головне, щоб виробник про комбінований склад чесно написав на етикетці.

Загалом пальмова та кокосова олії — доволі вдалий замінник нашої соняшникової, але лише в деяких сегментах, оскільки за консистенцією вони дуже різні.

Непередбачувані наслідки

Здавалося б, олії — це ж рослинний продукт, тоді чому він не те що некорисний, а подекуди небезпечний?

— Річ у тому, що пальмова олія буває двох видів: ядропальмова та із м’якоті, — пояснює  лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — Пальмову м’якоть використовують найчастіше, вона дуже насичена, ми її називаємо олією, хоч насправді це жир.

Але трансжири не є здоровим жиром, оскільки наша травна система не пристосована до нього. Велика кількість жиру порушує ліпідний обмін в організмі, насамперед діє на судини і викликає атеросклеротичні зміни, спричиняє серцево-судинні захворювання, діабет, навіть онкологічні недуги, хворобу Альцгеймера. 

Хоч рідка пальмова олія корисна. Її рекомендують для зниження рівня ліпідів у крові, так званого поганого холестерину. Але вона не так часто зустрічається, і її можна купити лише в аптеках. 

Дешева, тож вигідна

Водночас щороку для потреб українців імпортують приблизно 160 тис. тонн пальмової олії.

— Сьогодні динаміка така, що ми і споживаємо менше пальмової олії, і реекспортуємо до Росії також менше, — зазначає експерт аграрних ринків «Українського клубу аграрного бізнесу» Роман Сластьон. — Крім того, останніми роками ми також закріпилися в плані реекспорту, тобто імпортували в свої порти, з яких потім доставляли на російський ринок приблизно 100 тис. тонн пальмової олії. Але  через зменшення різниці в цінах між соняшниковою та пальмовою олією відбувається певне зменшення обсягів імпорту. Зараз вартість пальмової олії становить майже $1050—1100 за тонну, а соняшникової — приблизно на тому самому рівні.

Щороку кожен українець споживає більш як 3 кг пальмової олії. Якщо порівняти з іншими країнами, українці перебувають на непоганому рівні. Так, США імпортує 1 млн тонн, а це 3—3,5 кг на людину за рік. Така сама ситуація в Європейському Союзі та Китаї, які імпортують по 5 млн тонн і є найбільшими споживачами «пальми» у світі. Наші східні сусіди завозять 500—600 тис. тонн щороку. Якщо поділити на кількість людей, котрі проживають у Російській Федерації, отримаємо цифру 3,5—4 кг на людину.

Інші країни ЄС не пішли настільки далеко, єдиних стандартів там також немає. Тому вони використовують пальмову олію, вважаючи, що олії мають право на існування і споживання.