Перебування глави держави у Національному антикорупційному бюро не обмежилося самою церемонією участі у складанні присяги загону спецпризначення НАБУ. Основною метою Петра Порошенка стало проведення наради з керівним складом, детективами і співробітниками управління спеціальних операцій цього відомства, де обговорено заходи задля забезпечення ефективної роботи НАБУ, зокрема деякі законодавчі ініціативи.

Одним із головних пріоритетів названо боротьбу з корупцією в суддівському корпусі. Тому першочергово слід унеможливити політичний тиск на суддів, скасувати суддівську недоторканність та виключити можливість застави. Усе це передбачено конституційною реформою щодо суддівської гілки влади, яку Президент вніс до Верховної Ради.

«Дуже важливо, що пред’являють підозри. На жаль, суд випускає під заставу. Це пряма заборгованість парламенту перед вами. Коли ми за гучними багатомільйонними корупційними справами за кілька десятків або сотень тисяч гривень застави випускаємо корупціонерів — дуже важливо, щоб у вас після цього не опускалися руки. Щоб ви цю справу довели до кінця, і щоб вони не думали, що якщо вони вислизнуть на етапі слідства, а деякі навіть будуть перешкоджати зібранню доказів, ви маєте пам’ятати, що держава саме на вас покладає велику надію», — заявив Петро Порошенко.

Президент погодився з думкою про важливість боротьби з корупцією шляхом позбавлення недоторканності народних депутатів. Запропонований ним відповідний законопроект дістав схвальний висновок Конституційного суду, і його можуть розглянути вже на поточній сесії. «М’яч на полі Верховної Ради, і сьогодні потрібен суспільний запит, громадський тиск. Депутатам не потрібна недоторканність. Вони мають бути захищеними лише за свою політичну позицію — що в парламенті не кажи, жодного переслідування за це не буде. Це нормальний європейський інструмент недоторканності», — цитує слова Петра Порошенка його прес-служба.

Сили спецоперацій НАБУ покликані посилити боротьбу з корупцією. Фото Михайла МAРКIВA

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник відзначив необхідність внесення змін до закону про відомство в частині посилення відповідальності осіб, які звертаються до бюро, за інформацію, яку вони подають, ініціюючи розслідування. Це потрібно для запобігання зловживанню фактом подання заяви до НАБУ, особливо політиками. Президент підтримав таку позицію: «Ви маєте сконцентруватися на справді резонансних справах, а не політичних розбірках».

Глава держави висловився на підтримку певних ініціатив, зокрема щодо заохочення співпраці зі слідством. Інакше справи можуть розслідувати місяцями або роками. Петро Порошенко висловився проти можливості проведення негласних слідчих (розшукових) дій про зняття інформації з каналів зв’язку.

Особливо наголошено на тому, що ніхто не зможе уникнути покарання за корупційні дії, якщо участь у них буде доведено. Сприятиме цьому й незалежність НАБУ від інших органів. «Ніхто в країні не застрахований від того, щоб опинитися в полі зору прискіпливої уваги детективів бюро, і жодні зв’язки не дадуть ані індульгенції, ані захисту корупціонерам», — наголосив Петро Порошенко.

Адже нині в одній структурі зібрано оперативних працівників, аналітиків, силові підрозділи й детективів, які об’єднують усі необхідні функції для того, щоб рішуче продемонструвати й українському народові, й усьому світові ефективність української програми боротьби з корупцією. «Уже за перші дні, перші тижні роботи вони довели, що для НАБУ не існує ні закритих сфер, ні недоторканних осіб, ні широких зв’язків», — з гордістю зазначив глава держави.

Він сподівається, що невдовзі спільно з урядом за участю Мін’юсту та МЗС буде доопрацьовано позиції щодо спецконфіскату. «Майно переписали на третіх осіб, а потім де і як його шукати, ніхто не знає, — зауважив Президент і нагадав, що це стандартна норма Європейського Союзу. — Хоч би як хто ховав майно, набуте злочинним шляхом, якщо не можеш пояснити джерел його походження, його може конфіскувати держава».

Президент наголосив, що подібна ситуація і з електронними деклараціями, з Національним агентством запобігання корупції. Щодо останнього він зазначив, що його створення, на жаль, блокується: «Обрали трьох членів, які ніяк не можуть зібратися і започаткувати роботу агентства, на яку чекають 43 мільйони українців», —  сказав Президент і наголосив, що він не збирається з цим миритися.

Акцентовано й на необхідності вдосконалення процедури призначення антикорупційного прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Зміст цих змін погоджено з МВФ і ЄС.

Внесення на цьому тижні й голосування на наступному цих чотирьох законів, які належать до безвізового пакета між Україною та ЄС, буде остаточним виконанням усіх вимог, поставлених перед Україною в цьому питанні.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»