Під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу Президент Петро Порошенко повідомив про підписання законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо відновлення кредитування» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення функціонування фінансового сектору».

«Потребують змін механізми корпоративного управління державними банками — зробити це прозоріше, зрозуміліше, передбачуваніше», — сказав Президент. Цим законом визначено новий порядок формування складу наглядових рад, забезпечення прозорості діяльності державних банків, які на сьогодні становлять понад половину фінансово-банківського сектору.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Держава тримає слово

Він нагадав про зобов’язання підвищити ціну на газ: зрівняти вартість імпортного блакитного палива і газу українського видобутку перед МВФ взяли ще попередні уряди: «54 мільярди доларів. Ось загальна боргова спадщина, яку нагуляли сьогоднішні правдоборці у 2007—2013 роках, коли були владою. Але хай би хто це був, держава взяла зобов’язання — має виконувати», — цитує слова глави держави департамент прес-служби АП. Саме тому уряд ухвалив рішення підвищити тарифи, «щоб продовжити співпрацю з МВФ».

Президент укотре підкреслив, що поточний стан економіки вже дав би Україні змогу обійтися без запозичення. «Я на цьому наголошую: якби не пікові розрахунки за старими кредитами, які належать до виплати наступного, 2019 року», — підтвердив він, нагадавши, що в 2005—2013 роках держборг України зріс більш ніж на 50 мільярдів доларів.

«І все-таки спільними зусиллями вдалося вивести економіку країни із кризового стану й досягти стійкого відновлення економічного зростання. Маємо стриманий оптимізм — майже на 4%. Проте суспільству потрібні не цифри, а якісні зрушення у рівні життя людей», — наголосив глава держави.

Такі зрушення нерозривно пов’язані з якісними змінами бізнес-середовища, які слугують передумовою для створення нових робочих місць, зростання доходів, модернізації секторів економіки, збалансованості бюджету, валютної та цінової стабільності.

«Кроки з поліпшення інвестиційного клімату мають супроводжуватися продовженням політики легалізації зайнятості й зростання заробітних плат, що дасть змогу підвищувати пенсії. А загалом ринок праці в Україні має бути конкурентоспроможним з ЄС, — зазначив глава держави. — Бізнес загалом, принаймні експортоорієнтований, вже отримує вигоду від Угоди про асоціацію. Так само вигідною вона має стати і для найманих працівників на основі створення нових висококваліфікованих робочих місць».

Відповідальність замість гасел

Петро Порошенко повідомив, що підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».

«Закон з умовною назвою «маски-шоу стоп-2» полегшує механізм притягнення до відповідальності слідчого чи прокурора, правоохоронця за незаконне рішення під час розслідування кримінальної справи, яке згодом скасував суд. Отже, за неправомірне переслідування бізнесу винні нестимуть персональну відповідальність, зокрема й матеріальну», — потішив присутніх Президент.

Він наголосив, що Україна внаслідок жорстких і важких антикризових заходів вступає в період економічного зростання, однак позитивні прогнози мають політичні ризики через початок тривалого виборчого циклу. «Президентська посада цікавить багатьох, але привабливість органів місцевого самоврядування зросла завдяки децентралізації», — зауважив глава держави, додавши, що сотні мільярдів гривень з державного бюджету було перерозподілено суб’єктам місцевого самоврядування, які мають розв’язувати проблеми місцевих громад.

«Але маємо чітко розуміти: на нас насувається тайфун оскаженілого популізму. Економіка дуже погано реагує на гасла, а зберегти й прискорити зростання ВВП та рівня життя можна лише на основі відповідальної економічної політики», — зазначив Президент.

Петро Порошенко переконаний, що законопроект про податок на виведений капітал сприятиме зростанню економіки, і сподівається, що його буде ухвалено. «Цей закон стимулює, мотивує вкладати у виробництво, а не вилучати гроші з обігу й виводити їх за кордон. Хочеш вивести кошти на споживання — заплати. Хочеш вкладати в розвиток — держава стимулює вкладення у виробництво», — уточнив він.

Глава держави висловив упевненість у позитивних підсумках ухвалення цього законопроекту: «Я глибоко переконаний у його економічній ефективності та корисності. Не можу зараз назвати строки, але впевнений, що разом вийдемо на ухвалення цього закону як ключової реформи для прискорення економічного зростання».