ІНТЕГРАЦІЯ

Україна пропонує підписати угоду про зону вільної торгівлі з ЄС у два етапи

Таку ідею висунув Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з діючим головою Організації з безпеки і співробітництва в Європі, міністром закордонних справ Литовської Республіки Аудронюсом Ажубалісом. Глава уряду запропонував підписати угоду про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом за тими позиціями, які вже повністю узгоджено, а ті позиції, щодо яких триває дискусія, внести до наступної угоди.

За словами Прем'єр-міністра, нині позиції документа узгоджено на 90%, а решта - потребують подальшого обговорення. Зокрема, доопрацювання та погодження з ЄС потребує питання, що стосується агропромислового сектору. "Нам хотілося б, щоб питання вирішувалися на принципах взаєморозуміння і рівності", - наголосив Микола Азаров, підкресливши: Україна має потужний агропромисловий потенціал, і це питання у переговорному процесі з ЄС є досить важливим. Разом з цим глава уряду зазначив, що ми плануємо збільшити обсяги виробництва продовольства, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Говорячи про головування України в ОБСЄ у 2013 році, Прем'єр-міністр висловив переконання, що нам у пригоді стане досвід Литви. Він повідомив, що вітчизняні міністерства та відомства вже розпочали підготовку до цієї міжнародної місії, підкресливши: ОБСЄ є дієвим механізмом для забезпечення безпеки в Європі та світі.

Крім того, сторони торкнулися питання реалізації спільних проектів України та Литви. Зокрема Микола Азаров заявив, що уряд значно спростить митні процедури для поїзда "Вікінг". "Нам вигідно, щоб цей маршрут запрацював на повну потужність", - наголосив Прем'єр-міністр, додавши, що для спрощення митних процедур необхідно ухвалити рішення про запровадження спільних українсько-литовських митних постів. За його словами, брати участь у проекті "Вікінг" також зацікавлені Сирія, Ліван та Туреччина.