Колишній президент Леонід Кучма повертається до Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. Про це чинний президент Володимир Зеленський повідомив на брифінгу після зустрічі з членами української делегації Тристоронньої контактної групи, де представив нового очільника групи. Учасники зустрічі обговорили перспективи активізації переговорного процесу й необхідні кроки для цього. «Ми обмінялися думками, що потрібно робити насамперед. Проблема безпеки одна з головних. Напрацьовано пропозиції, які можуть допомогти активізувати мінський процес. Є питання, що потребують законодавчого врегулювання України. Ініціюватимуть припинення бойових дій на час жнив», — цитує слова Леоніда Кучми департамент прес-служби АП.

Досвід і мудрість Леоніда Кучми ще стануть у пригоді нашій країні. Фото з сайту president.gov.ua

Володимир Зеленський під час брифінгу зазначив, що засідання Три­сторонньої контактної групи на чолі з Леонідом Кучмою відбудеться в Мінську 5 червня. «Наша група справді має конкретні пропозиції та нові рішення щодо переговорів Тристоронньої контактної групи, і 5 червня їх буде озвучено. Але я б дуже хотів, щоб ці конкретні пропозиції, а у нас немає багато років на припинення війни і на продовження Мінська, були об’єднані зі зрозумілими термінами виконання того чи іншого пункту. Головне — територією і суверенітетом України ніхто торгувати не збирається», — підкреслив глава держави.

Леонід Кучма пояснив, чому повертається до Тристоронньої контактної групи, так: «У цей час не міг не погодитися з такою пропозицією, бо країна переживає не найлегші часи в історії. Тим більше, я звик приймати рішення, виконувати їх і відповідати. Нинішня зустріч у президента країни засвідчує, що в мене є така змога і в тій групі, яку створено, і в нормандському форматі, зробити свій внесок. Я працюватиму заради розв’язання нагальних проблем в Україні».

Леонід Кучма був офіційним представником України у Тристоронній контактній групі з 2 лютого 2015 року. На початку жовтня 2018-го він пішов із цієї посади, востаннє взявши участь у засіданні групи в Мінську 2 жовтня. Він заявив, що через критичний вік полишає цю волонтерську роботу. З 22 листопада Леоніда Кучму на цій посаді змінив колишній прем’єр-міністр Євген Марчук. За час головування у групі Леоніда Кучми в Донецькій і Луганській областях вдалося зупинити повномасштабні бойові дії, повернути з полону понад 3 тисячі українських військових і цивільних, почати відновлення зруйнованої інфраструктури.

У тому, що президент України має якнайшвидше розпочати консультації щодо ситуації на Донбасі з партнерами з нормандського формату і зі США, переконаний експерт-історик німецької ради зовнішньої політики (DGAP) Вільфрід Їльге. «Партнерам треба дуже швидко узгодити позиції та обмінятися думками, як діяти в питанні досягнення миру на Донбасі», — цитує слова Вільфріда Їльге Укрінформ.

Експерт-історик, який щойно повернувся з Донбасу, де проводив польові спостереження, характеризує ситуацію як дуже складну. Він підкреслює, що час вимагає надати новий імпульс і стимул мінським домовленостям, щоб досягти принаймні тиші.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»