Роботі безпосередньо Генеральної Асамблеї ООН передує чимало підготовчих зустрічей і кулуарних переговорів задля узгодження позицій країн-учасників. У багатьох цих заходах бере участь і Президент Петро Порошенко, який заздалегідь прибув у Нью-Йорк. Так, під час засідання високого рівня Генасамблеї ООН він приділив багато уваги безпрецедентній міграційній кризі, що охопила багато країн світу, й захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Адже понад 250 мільйонів людей з різних причин змушені були покинути свої домівки.

«Ця глобальна криза потребує від нас спільної відповідальності й скоординованих зусиль», — зазначив глава нашої держави, для якої всі ці проблеми стали актуальними впродовж останніх 2,5 років.

Політичний пульс майбутнього слід відчути вже сьогодні. Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

Агресія проти цивілізації

Зовнішня агресія та спонсорований деякими державами тероризм є ворогами людства в багатьох куточках нашого світу. «Російська збройна агресія змусила близько 1,8 мільйона українців шукати нового дому в межах своєї країни. Тому Україна опинилася серед першого десятка країн з найбільшою кількістю переміщеного населення», — констатував Петро Порошенко.

І всі зусилля світового співтовариства будуть марними, якщо не усунути першопричини проблеми, а саме — зовнішню агресію та порушення міжнародного права. «Ми не маємо права закривати очі на бомбардування Росією цивільних об’єктів у сирійському Алеппо чи на українському Донбасі. Йдеться не лише про дотримання гуманітарних принципів», — наголосив Петро Порошенко, акцентувавши на необхідності покладення відповідальності на державу, яка порушує міжнародне право та фундаментальні свободи, внаслідок чого цивільне населення гине, а також змушене залишати свої домівки.

Зі свого боку українська влада послідовно демонструє відданість забезпеченню належного захисту переміщених осіб, розробила й запровадила відповідні заходи з гарантування соціального захисту, щоб забезпечити доступ до системи охорони здоров’я, освіти, працевлаштування. «Наша самовіддана робота запобігла виникненню ще однієї значної хвилі біженців до Європи», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

Всім урядам і гуманітарним партнерам він подякував за підтримку України в цей складний для неї час, водночас зауваживши, що не можна постійно перебувати в режимі реагування. Країні потрібне остаточне розв’язання проблеми, а саме — припинення російської агресії. Важливою у цьому контексті є ухвалена під час зібрання політична декларація, яка пропонує інклюзивні рамки для розвитку подальшого співробітництва та координації зусиль світового співтовариства. Документ приділяє належну увагу ключовим аспектам людської міграції, включаючи необхідність боротьби із ксенофобією, дискримінацією, торгівлею людьми.

Петро Порошенко закликав забезпечити належне фінансування програм ООН задля ліквідації розриву між наданням коштів і реальними гуманітарними потребами, привітавши той факт, що декларація закладає підвалини реагування на потреби внутрішньо переміщених осіб. Для розв’язання їхніх проблем Петро Порошенко пропонує відновити посаду Спеціального представника Генсека ООН.

Заручившись підтримкою…

Мав Петро Порошенко й особисті зустрічі, серед яких варто виокремити розмову з кандидатом у Президенти США Гілларі Клінтон. Він поінформував її про ситуацію на Донбасі, наголосивши, що Україна нині бореться за свободу й демократичні цінності, які об’єднують увесь цивілізований світ.

Співрозмовники погодилися, що в протистоянні російській агресії важливим є зміцнення трансатлантичної єдності і солідарності з Україною. Відзначено й дієвість санкційної політики проти Росії.

Гілларі Клінтон почула слова вдячності за постійну й тверду підтримку позиції України й відзначила прогрес нашої країни у проведенні внутрішніх реформ, підтримавши їх подальшу реалізацію.

А з Еміром Держави Катар Шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані Петро Порошенко докладно обговорив перспективи активізації двостороннього торговельно-економічного співробітництва, передусім в енергетичній сфері. Тут є взаємна зацікавленість. З одного боку, вітчизняні компанії могли б долучитися до масштабних інфраструктурних проектів, здійснюваних урядом Катару. А з другого боку — Президент запросив катарську сторону ефективно долучитися до діяльності новоутвореної Національної інвестиційної ради України, наголосивши на зацікавленості в участі катарських інвесторів у приватизації наших державних підприємств.

Обговорили сторони питання захисту фундаментальних прав кримських татар на тимчасово окупованій Росією території Криму та у Севастополі. Емір Катару підтримав територіальну цілісність України, заявивши, що його держава виступає проти будь-якої агресії щодо суверенної держави. Крім того, Держава Катар вважає кримських татар, які проживають у Криму, громадянами України.

Петро Порошенко подякував за послідовну підтримку територіальної цілісності та суверенітету нашої держави й запросив Еміра Держави Катар відвідати з візитом Київ. Емір Держави Катар прийняв це запрошення із вдячністю.

…пропонуємо вигідні умови

У Нью-Йорку відбулася також зустріч Президента з представниками американського бізнесу. «Моєю місією як Президента є боротьба з корупцією. Мій головний пріоритет — допомогти Україні позбутися корупційних схем і практик», — зазначив Петро Порошенко. Він нагадав, що в Україні започатковано систему електронних закупівель ProZorro, яка вже дала змогу заощадити сотні мільйонів бюджетних коштів та запобігти корупційним злочинам, триває реформа енергетичної системи. Стабілізовано макрофінансову ситуацію, очищено банківську систему. Окремо Президент звернув увагу на початок реформи судової гілки влади задля викорінення корупції із судів, яка перешкоджає роботі бізнесу. Заокеанським партнерам цікаво було почути про започаткування роботи Національної інвестиційної ради, завданням якої є напрацювання пропозицій задля подолання ключових перешкод для інвестування в Україну.

Нині інвестори відкривають для себе український ринок і користуються наявними можливостями для розвитку виробництв на наших теренах. Упровадження промислового вантажного комплексу американської компанії Bunge в Україні свідчить про реальність цих планів.

«Ми розпочинаємо реалізацію великої програми приватизації, — наголосив Петро Порошенко. — І нині правильний час і місце для інвестування в Україну».

Про бізнес, важливість міжнародної комунікації та солідарності говорив Президент і під час зустрічі з представниками єврейських організацій США. Представників цієї громади запрошено до участі в заходах до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру.