ГОСТРА ТЕМА

У школах заборонили збирати гроші на подарунки вчителям та святкування останнього дзвоника

У різних областях України взялися активно боротися з поборами в навчальних закладах. Ні для кого не секрет, що більшості вітчизняних шкіл на сьогодні залишається тільки мріяти про стовідсоткове фінансування. А відтак у державних закладів освіти далеко не завжди вистачає коштів навіть на елементарні речі: канцтовари, крейду, миючі засоби, спортивний інвентар тощо. Додайте до цього ще й косметичний ремонт шкільних приміщень, заміну вікон і дверей чи охорону. Тому такі витрати часто лягають на плечі батьків учнів.

Недитяче здирництво

Та одна справа, коли батьків коректно просять надати школі посильну матеріальну допомогу, і зовсім інша, - коли керівництво закладу (часто через учителів та батьківські комітети) щомісяця буквально змушує тат і мам сплачувати внески в добровільно-примусовому порядку.

Причому батьки не приховують: регулярне здирництво більше норма, ніж виняток.

Шкільний прейскурант інколи справді вражає. Батьків змушують не тільки купувати "необхідні" і не дуже тематичні зошити й посібники з різних предметів (від 15 до 120 грн), платити 90-100 грн у місяць за те, що їхні діти навчаються за новими експериментальними програмами, а й відривати від сімейного бюджету вагоміші суми на телевізори і музичні центри, шкіряні дивани й вишукані меблі в кабінет директора.

"За кілька років навчання моєї дитини саме батьки учнів зробили капітальний ремонт у кабінеті директора, встановили євровікна і придбали меблі, - ділиться мама учениці гімназії м. Севастополя. - Коли школа стала гімназією (хоч її суть так і не змінилася), внесок у фонд закладу зі 150 грн раптом зріс до 285 грн. Нам передали записку, підкріплену телефонним дзвінком з проханням пришвидшити процес здачі коштів. Коли я відмовилася здавати таку суму, мені запропонували прийти до школи і письмово пояснити причину!"

Подібна ситуація і на Донеччині. Батьки однієї зі шкіл області розповідають, що ще при наборі дітей до першого класу довелося здати по 2 тис. грн. А якщо врахувати, що в класі 28 учнів, вийшла кругленька сума - аж 56 тис. грн. За ці кошти в приміщенні замінили вікна, зробили ремонт, купили нові парти, шкільну дошку, сучасний телевізор та DVD. "Вчителька запевняла - до п'ятого класу у фонд школи не будемо нічого платити, але вже в другому отримали записки з рекомендацією щомісяця здавати по 80 грн. Найцікавіше, що в паралельному класі чомусь збирають по 25 грн", -розмірковує тато другокласника Анатолій Павлович.

"Педагогічний" кримінал

До того ж, номінал купюр в деяких школах росте разом із учнями: чим старший клас, тим більшу суму доводиться витягати батькам із гаманців. Але не лише у фонд школи - в Інтернеті на форумах різних навчальних закладів батьки діляться, що змушені оплачувати недешеві подарунки вчителям (від кавових сервізів до золотих прикрас), власноруч робити ремонт... у них вдома, своїм коштом накривати шикарні фуршети у школах до святкових дат.

У Міносвіти неодноразово наголошують, що згідно з українським законодавством ніхто не має права змушувати батьків учнів здавати гроші - всі внески є добровільними. Батьки при бажанні можуть перерахувати благодійний внесок на рахунок школи і потім навіть вимагати документальний звіт, куди саме витрачено їхні кошти.

Одначе деякі заклади досі не зважають на численні попередження. "Щоб не порушувати закон, педагоги просто контролюють збір коштів через батьківські комітети. Якщо мами і тата платять не регулярно, вчителі застосовують свої методи - психологічний тиск на їхніх дітей, - пояснює мама десятикласника Ірина Валентинівна з Харкова. - Нас трясуть, як буратін! На що тільки не доводиться здавати кошти! Давайте хоча б вибирати, за що платити".

Але інколи вчителі самі стають заручниками певної схеми, коли розмір шкільних поборів встановлює керівництво школи або вища інстанція - районний відділ освіти. "Якщо ми вчасно не здаємо певну суму, директор викликає нашого класного керівника і вичитує по повній, інколи доводить до сліз: мовляв, якщо батьки відмовляться платити, то і в директора, і в неї особисто будуть великі неприємності, - ділиться кримчанин Анатолій Петренко. - Ми готові допомагати школі, але якщо за поборами стоїть райвно, де гарантія, що за наші кошти не будують чийсь заміський будинок?"

За словами батьків, пальму першості в "грошовому" рейтингу тримає випускний бал - на його святкування, залежно від регіону, доводиться витрачати захмарні для середньостатистичного сімейного бюджету українця суми: від 800 до 3000 грн.

"Нам сказали здати 2 400 грн на останній дзвоник. Це тільки на подарунки вчителям і банкет. Високі бали в шкільному атестаті - а його середній бал зараз враховується при вступі до вишу - за окремим прейскурантом", - розповідає киянка Марина Ткаченко, мама випускниці.

Війну поборам уже оголосили в Чернівецькій області - заборонили збирати кошти на святкування останнього дзвоника, інші урочистості, подарунки вчителям і школам. За словами начальника Головного управління освіти і науки області Михайла Бауера, до відомства надходили відповідні звернення громадян. Тож очільник своїм наказом заборонив педагогам збір будь-яких коштів та пообіцяв притягати до дисциплінарної та адміністративної відповідальності. Якщо на ваші звернення не реагує ані директор школи, ані міський чи районний відділи освіти, у профільному міністерстві пропонують телефонувати до Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН за номером 486-10-38.

Причому міністерство ще в квітні направило лист керівникам управлінь освіти, яким доручило систематично проводити звітування перед батьками та педагогами про використання благодійних і спонсорських внесків. Відтепер така інформація оприлюднюватиметься на сайтах навчальних закладів та у місцевих ЗМІ. Також у відомстві нагадали очільникам управлінь та навчальних закладів про персональну відповідальність за дотримання вимог законодавства щодо збору благодійних і спонсорських внесків, прозорості їх використання. Окрім того, керівники мають проводити роз'яснювальну роботу серед громадськості щодо заборони примусового стягнення коштів з батьків у вигляді благодійних внесків.