Якість і вартість житлово-комунальних послуг — з цього приводу у споживачів завжди чимало питань до надавачів цих послуг. Особливо ж нині, коли змінюються тарифи і відносини у сфері управління будинками, коли наближається новий опалювальний сезон, до надавачів послуг кількість запитань, звернень по роз’яснення зростає в рази. «Гарячі» телефони стають справді гарячими, фахівці не встигають відповідати на всі запитання, що звичайно ж, не може не викликати справедливих нарікань людей, які не можуть додзвонитися чи достоятися в черзі. Отже, надавачі послуг мають шукати інші шляхи спілкування зі споживачами. Однак це роблять далеко не всі. Одні не можуть придумати нічого нового, а інші не хочуть: менше запитань і нарікань від людей — то нібито й проблем у них менше… Утім, деякі підприємства намагаються поліпшувати комунікацію споживачів і надавачів послуг, йти назустріч споживачам. Певні новації у цьому запровадив Київводоканал.

Зокрема, налагоджується співпраця з ОСББ. При Київводоканалі  створюється Форум об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та інших житлових організацій різних форм власності. «Основні завдання форуму — налагодження постійного діалогу з усіма ОСББ та іншими житловими організаціями для допомоги у вирішенні нагальних питань прийняття від колишніх ЖЕО мереж та іншого майна, оформлення договірних відносин з Київводоканалом, проведення розрахунків, користування послугами водопостачання та водовідведення тощо», — зазначив Дмитро Новицький, генеральний директор Київводоканалу.

Незабаром «Київводоканал» спілкуватиметься з абонентами через районні сервісні центри. Фото Володимира ЗAЇКИ

Також роблять кроки й назустріч індивідуальним споживачам. Нині налагоджено співпрацю з нещодавно створеним комунальним концерном «Центр комунального сервісу» (ЦКС), у структурі якого в районах міста відкрито 77 сервісних центрів для обслуговування споживачів з усіх питань надання житлово-комунальних послуг. Як зазначив заступник гендиректора Центру комунального сервісу Костянтин Лопатін, лише з питань водопостачання та водовідведення фахівці ЦКС надали понад 23 тисячі консультацій. За його словами, найбільше споживачів цікавлять нарахування за холодну воду та водовідведення і тарифи. Також упродовж останніх двох місяців тривала спільна з Київводоканалом робота з виявлення системних неплатників за холодну воду.

«Із червня реалізовуємо спільно з Київводоканалом пілотний проект, який дає можливість киянам отримати додаткову консультацію, надати необхідні документи, залишити заяву на перерахунок, укладання договору, опломбування чи повірку лічильника, надати показання лічильника у найближчій точці прийому споживачів ЦКС. Наші співробітники працюють за єдиним графіком, тож мешканець може самостійно обрати час і найближчу із 77 точку прийому або зателефонувати до відділу дистанційного обслуговування споживачів за номером 247-40-40», — поінформував Костянтин Лопатін.

Також аби спростити правила взаємодії між виконавцем послуги, сервісним центром як посередником та споживачами Київводоканалу, ЦКС та ГІОЦ створюють об’єднану систему управління роботою з абонентами. Коли її введуть у дію, кожен споживач зможе в інтернеті в онлайн-режимі через особистий кабінет управляти своїми розрахунками.

Нині розроблено проект регламенту взаємодії підприємств під час надання послуг водопостачання та водовідведення. Він передбачає делегування від Київводоканалу певних функцій обслуговування споживачів сервісним центрам. Отже, для вирішення питань перерахунку чи коригування даних в особовому рахунку людям не потрібно буде їхати через усе місто на вулицю Електротехнічну, 16, а можна звернутися у сервісний центр свого району.