Процес об’єднання  громад, створення нових спроможних  осередків суспільного життя, зорієнтованих на розвиток, —  важлива передумова децентралізації управління країною, ключове завдання вітчизняної реформи  місцевого самоврядування — набирає обертів. Нині їх уже 72, ще п’ять завершують установчі процедури і готуються до проміжних місцевих виборів, що відбудуться 17 липня цього року.

У цьому процесі вже є чимало здобутків та успіхів, однак  не все так легко, як хотілося б, адже є люди, які намагаються загальмувати децентралізацію. «Вважав раніше і зараз можу наголосити, що децентралізація — це одна із ключових реформ у нашій країні»,  — наголосив учора, відкриваючи урядове засідання, Володимир Гройсман. Протягом п’яти місяців 2016 року загальні фонди місцевих бюджетів зросли до 54 мільярдів  гривень, що на 17 мільярдів  гривень більше, ніж за аналогічний період 2015 року, навів відповідну статистику Прем’єр, зауваживши, що приріст фактично становить 50%. І додав, що ці кошти потрібно спрямовувати на поліпшення якості життя людей.

Отже, за словами Прем’єра, на дороги, клініки, стадіони, садочки кошти у нас є. Так само, як і бажання проводити децентралізацію й надалі.

Збільшилися фонди об’єднаних територіальних громад. Нині слід  змінювати підходи місцевих влад до використання цих ресурсів. А для тих, хто намагається гальмувати процес, існують механізми пришвидшення.

Як відомо, нині точиться дискусія, чи вдасться ухвалити проект змін до Конституції у частині децентралізації, аби реформа набула  логічного завершення. Каменем спотикання в  цьому питанні стала норма про особливий статус окремих районів Донбасу.

Під час урядового засідання цієї теми також не вдалося уникнути. Зокрема міністр внутрішніх справ Арсен Аваков після виступу віце-прем’єра Геннадія Зубка щодо розвою децентралізації зауважив, що лише виключення із проекту змін до Конституції зазначеної норми може сприяти позитивному голосуванню. «Пропоную внести децентралізацію окремими змінами до Конституції, як це ми зробили із судовою реформою», — зазначив Арсен Аваков, маючи на увазі, що з проекту слід вилучити положення про особливий статус Донбасу.

Аби припинити дискусію, Прем’єр-міністр  зазначив, що наразі тривають консультації з цього питання. І, на його переконання, правильне рішення знайдемо.

«Митна сотня» проти контрабанди

Для боротьби з контрабандою створять мобільні групи. До них увійдуть співробітники Державної фіскальної служби, прикордонники і поліцейські. Таке рішення уряд учора також ухвалив.

У межах удосконалення роботи Митної служби Кабінет Міністрів затвердив раніше озвучене рішення про створення кількох спеціальних міжвідомчих мобільних груп, завдання яких — боротьба з контрабандою на державному кордоні. Представляючи це рішення, Володимир Гройсман сказав: «Це буде «митна сотня». Ми це рішення опрацьовували не один день. Йдеться про мобільні групи, які координуватимуть з центру і перешкоджатимуть контрабанді, митним порушенням».

Також Кабінет Міністрів запровадив обов’язкову процедуру фото- і відеофіксації проходження митних формальностей на державному кордоні України. Відповідне рішення підготувало Міністерство фінансів України за розпорядженням Прем’єр-міністра Володимир Гройсмана.

Головна мета нововведення, за словами глави уряду, — унеможливити ситуації, коли митник оглядає вантаж одноосібно і одноосібно приймає рішення про контрабандні ризики проходження вантажу через кордон. «Ось уже зараз, за оперативною статистикою, мені доповідають, що сотні фур стоять на кордоні, сподіваються, що ми передумаємо боротися з контрабандою. Так-от, ми не змінимо своїх намірів. Годі стояти на кордоні, ввозьте «по-білому» свої товари. Ми проводитимемо реформи на митниці, встановлюватимемо сканери, запроваджуватимемо «єдине вікно», робитимемо  все, щоб система запрацювала по-новому», — сказав Прем’єр.

Переселенці отримуватимуть виплати вчасно

Кабінет Міністрів ухвалив учора  на своєму засіданні постанову «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам», завдяки якій переселенці зможуть вчасно отримувати свої пенсії та соціальні виплати.

«Коли вимушені переселенці терплять приниження, бігаючи по кабінетах, то я цього не розумію. Я був у Маріуполі та зустрічався з людьми. Вони мені розказували, як вони бігають, випрошують печатки та довідки. Ми зараз це питання врегулюємо», — наголосив на важливості рішення Володимир Гройсман.

Він звернувся до всіх чиновників на місцях з проханням зрозуміти, що цим людям дуже важко, бо вони змушені були покинути свої домівки, тому потрібно допомагати їм, а не ганяти по кабінетах.

Нагадаємо, що з прийняттям змін до Закону «Про захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» із 13 січня 2016 року виникла неузгодженість з чинним Положенням КМУ №509 від 1 жовтня 2014 року в частині реєстрації ВПО.

Через це у деяких вимушено переселених осіб виникли складнощі під час оформлення виплат в управлінні соціального захисту. Тепер завдяки змінам до положення будь-які перепони для швидкого оформлення виплат будуть зняті, а виплати здійснюватимуть вчасно та у повному обсязі.

Водночас Кабінет Міністрів учора  відклав затвердження Бюджетної резолюції на 2017 рік через недоробки документа. Як зазначалося на засіданні уряду, він потребує доопрацювання з народними депутатами, а також членами урядового комітету.

Допомогли матеріально

Уряд учора надав із резервного фонду державного бюджету 12,9 мільйона гривень на виплату одноразової грошової допомоги особам, які зазнали тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості під час Євромайдану в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року. У переліку зокрема й  158 осіб, яких додатково внесло Мінохорони за результатами судово-медичних експертиз. Про це повідомив перший віце-прем’єр — міністр економічного розвитку й торгівлі Степан Кубів.

Крім того, Кабінет Міністрів спрямував 1218 тисячі гривень на виплату одноразової матеріальної допомоги членам сімей двох волонтерів, які загинули в зоні проведення антитерористичної операції. Йдеться  про волонтерів Сергія та Вікторію Бочневичів, які загинули у серпні 2014 року в луганському аеропорту.