СИЛА СТРУМУ

Але привід святкувати енергостабільність-2012 є не тільки у них,  а й у Білорусі, Молдови та деяких країн Східної Європи

Віктор ПЕТРОВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

В Україні — найдешевша електроенергія на континенті. Принаймні такий висновок зробили експерти Центру економічних досліджень «РІА-Аналітика» на підставі оцінки вартості електроенергії для населення за даними статистичних комітетів і регулюючих органів різних країн.

Чи зможе Україна здешевити електроенергію для Європи?

Автори дослідження застерегли, що невисокий рівень доходів населення робить вартість електричної енергії вкрай соціально значущим параметром, тому підвищення тарифів в 2011 році істотно відбилися на витратах українців. Але факт лишається фактом: для населення України рівень цін на електроенергію залишився найнижчим в Європі.

Друге і третє місце в кінці рейтингу посідають Білорусь зі своєю соціально орієнтованою економікою і Казахстан, де значна частина генерації працює на відносно дешевому власному вугіллі. Четверте місце за дешевизною — у Вірменія, а Росія в рейтингу — на п’ятому місці з кінця. Найдорожча електроенергія (перші місця у рейтингу) — в країнах «традиційної» Європи — Євросоюзу.

Стосовно політики демпінгування українським енергетичним комплексом на європейському ринку — не відомо, це питання, як то кажуть, під великим знаком запитання, а от щодо пропозиції збільшення постачання — безсумнівно. Україна зможе значно збільшити виробництво та експорт електроенергії в Європу, якщо задіє всі свої потужності, заявив днями генеральний директор холдингу ДТЕК Максим Тимченко, виступаючи на конференції в Лондоні.

— Сьогодні ми експортуємо 4 млрд кВт/год електроенергії, а якщо підключити всі наші потужності, то зможемо поставляти її до Європи більш ніж у шість разів, повідомив він і підкреслив, що Україна володіє величезними можливостями розвитку електроенергетики — адже 40% енергогенерації припадає на електростанції, які працюють на вугіллі, а це неабиякий потенціал.

В України є реальна можливість збільшити експорт електроенергії. Фото з сайту novokimov.blogspot.com

Реалізація потенціалу

Днями, але після заяви Тимченка, Державне підприємство «Національна енергетична компанія «Укренерго» провела аукціон щодо доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України для експорту електричної енергії в період з 01.01.2012 р. по 31.12.2012 р. включно. На торгах компаніям «Східенерго» та «Пауер Трейд» (обидві входять до холдингу ДТЕК) та Держпідприємству зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» продано доступ до пропускної спроможності міждержавних ліній електропередачі для експорту в 2012 році електроенергії загальною потужністю 2380 тис. МВт за 220 тис. грн.

Лоти на експорт до Росії були зняті з аукціону у зв’язку з відсутністю заявок.

«Укренерго» реалізувала ТОВ «Східенерго» доступ до перетину «Бурштинського енергоострова» загальною потужністю 545 МВт за 110 тис. грн, а також доступ до перетину «Добротвірська ТЕС —Замость (Польща)» загальною потужністю 235 МВт за 10 тис. грн. Ця компанія також придбала 5 з 8 лотів (за 25 тис. грн), що дають право експортувати електроенергію до Білорусі потужністю до 650 МВт. Решта три лоти «Білоруського перетину» придбало за 50 тис. грн «Укрінтеренерго». Вони дадуть змогу компанії експортувати в 2012 році в Білорусь електроенергію потужністю до 250 МВт.

«Укренерго» також продала на майбутній рік ТОВ «Пауер Трейд» доступ до «Українсько-Молдовського перетину» потужністю 700 МВт за 25 тис грн. До слова, цього року експортерами української електроенергії також були згадані компанії.

Аутсайдер

«Укренерго» не допустила до участі в аукціоні Білоцерківську ТЕЦ, контрольовану бізнесменом Костянтином Жеваго, посилаючись на те, що в компанії не узгоджені з нею зовнішньоекономічні контракти.

Як пояснила голова аукціонної комісії Тетяна Муравйова, ЗАТ «Білоцерківська ТЕЦ» не була допущена до торгів, оскільки системний оператор не узгодив її зовнішньоекономічний контракт у частині його відповідності технічному регламенту. «Зовнішньоекономічний контракт «БілТЕЦ» не був узгоджений «Укренерго» в частині технічного забезпечення», — зазначила вона і додала, що до компанії було висунуто низку зауважень, серед яких і відсутність ідентифікаційного коду EIC — обов’язкового для трейдерів, що реалізують електроенергію на європейському ринку.

Хто такі трейдери

За 11 місяців цього року Україна наростила експорт електроенергії майже на 57% порівняно з аналогічним періодом 2010 року — до понад 5,7 млрд кВт/год (дані Міністерства енергетики та вугільної промисловості). Постачання електроенергії з «Енергоострова Бурштинської ТЕС» у напрямку Угорщини, Словаччини і Румунії за цей період зросло в 2,8 раза — до майже 2,8 млрд кВт/год.

У листопаді нинішнього року загалом експорт української електроенергії становив 751,3 млн кВт/год, що на 49,2% більше, ніж у листопаді 2010 року. (Для зіставлення: тільки почавши втілювати з минулого року президентську програму реформ, Україна в 2010 році збільшила експорт електроенергії на 2,7% порівняно до 2009 року). Тобто традиційні, так би мовити, компанії встановили «планку ефективності». Держава їх підтримала. А про трудові колективи (тієї ж Бурштинської ТЕС), які на наступний рік повністю забезпечені роботою, годі й говорити.

Зрозуміло, в ейфорії не варто забувати про працівників і БілТЕЦ. Але тут всі питання до власників, яким краще було б зосередитися на підвищенні якості теплопостачання мешканцям саме Білої Церкви, аби ті не замерзли взимку.

В Європі є свої вимоги до зовнішніх і власних енерготрейдерів. Вони (вимоги) є геть не обтяжливими, але через них переступити — значить, дати нагоду засумніватись у реноме держави як гаранта виконання своїх зобов’язань в особі члена Енергетичного співтовариства.

Європейські споживачі зараз сприймають постачальників електроенергії насамперед з огляду на їхню репутацію, прозорість і фінансові можливості. Особливо, наскільки трейдер зможе виконувати умови контракту навіть за умови форс-мажорів, наприклад, таких, як аварійна зупинка Бурштинської ТЕС у розпал зимового енергоспоживання.

За інформацією «Укренерго», контракт, наданий Білоцерківською ТЕЦ, вимагав доопрацювання в частині визначення напрямків поставок електроенергії, а також його приведення до єдиного порядку планування графіків поставок та обліку електроенергії відповідно до центральноєвропейського часу. Наприклад, БілТЕЦ мала намір завантажувати Бурштинську ТЕС навіть взимку на 545 МВт, хоча взимку станція технічно не може видавати понад 500 МВт потужності.

Що таке EIC-код

Поміж іншого, БілТЕЦ не надала персональний код EIC (Energy Identification Code), який використовується в єдиній системі обміну електронними даними європейського енергооб’єднання при здійсненні транскордонних обмінів електроенергією. Без цього коду експорт електроенергії неможливий.

Енерготрейдери, що працюють на ринку Євросоюзу і запитують коди EIC при узгодженні денних графіків поставок, можуть вільно отримувати такі коди, говорить Юрій Кубрушко, директор Imepower Consulting. Умови аукціону «Укренерго» з експорту електроенергії (зокрема, наявність у претендентів коду EIC) відповідають вимогам Енергетичного співтовариства щодо правил енерготрейдингу, підтверджує аналітик Art Capital Станіслав Зеленецький, який припускає: компанії, що подали заявки на аукціон, але не надали EIC-код, або не знали «правил гри», або несерйозно поставилися до цієї вимоги. Оскільки «правила гри» «Укренерго» вивісила на своєму сайті задовго до аукціону, питання щодо «незнання» зависає у повітрі.

Наявність у енерготрейдера коду EIC є обов’язковою вимогою Євросоюзу до учасників енергоринку. «Це нормальна вимога Євросоюзу, будь-який учасник європейського енергоринку повинен мати такий код», — ставить крапку у заочній суперечці аналітик Troika Dialog Сергій Невмержицький.

Що таке  робота на європейському ринку?

До речі, компанію «Пауер Трейд», що відповідає в енергетичному холдингу за експорт та торгівлю електроенергією на цільових ринках Європи і СНД, прийняли як асоційованого члена в Європейську федерацію енергетичних трейдерів (EFET). Членство в ній дає змогу стати активним учасником Європейського ринку електроенергії і, відповідно, збільшити експорт електроенергії в ЄС, про що говорив у Лондоні Максим Тимченко.

Сьогодні ДТЕК уже експортує в Східну Європу (з Білоруссю включно) до 4 млрд кВт/год електроенергії в рік. Однак членство в EFET відкриває нові експортні можливості для компанії.

— Членство в EFET є свого роду входженням у клуб європейських енергетичних трейдерів і визнанням того, що «Пауер Трейд» будує свою роботу, грунтуючись на принципах і підходах, які відповідають загальноєвропейським вимогам, —підкреслює директор ТОВ «Пауер Трейд» Андрій Фаворов. — Безумовно, тепер у нас значно розширюються можливості безпосередньо взаємодіяти з найбільшими європейськими виробниками і споживачами електроенергії.

— Присутність у EFET — це можливість брати безпосередню участь у регуляторних процесах на енергоринку Європейського Союзу, що має поліпшити лобістські можливості компанії на ринку Європи, — зауважує старший аналітик компанії «Трійка Діалог Україна» Сергій Невмержицький.

Схожої думки дотримується і президент енергетичної асоціації України Василь Котко: «Членство в EFET сприятиме ДТЕК в освоєнні енергетичного ринку Європи».

Звісно, збільшити українську присутність на жорсткому енергетичному ринку Євросоюзу буде непросто, тим більше, що EFET не впливає на контрактні відносини між його учасниками. Проте відмова низки країн Європейського Союзу від атомної енергетики (Італія, Німеччина тощо) і прагнення зменшити російську газову залежність гратиме на руку українській енергетиці.

До речі, конкуренція на європейському ринку створюється не тільки за рахунок традиційних трейдерів. Так, скажімо, Грузія нарощує свій енергетичний потенціал і планує збільшити експорт електроенергії в Європу до 2015 року вдвічі, будуючи у себе нові ГЕС. У зв’язку з цим Грузія шукає нові шляхи поставок електроенергії до Європи і зацікавлена в експорті своєї електроенергії через територію Болгарії. Крім цього, Грузія вже експортує електроенергію на Балкани через Туреччину і зводить нові ЛЕП у напрямку Азербайджану та Туреччини.

Україні найближчими роками також необхідно будувати нові лінії електропередач, нові ТЕС та ГЕС. Але зараз достатньо навести лад у енергогосподарстві та стабільно виконувати контракти; довести Європі свою енергетичну спроможність і енергетичну відповідальність.