Наступного тижня з порту Іллічівськ вирушить демонстраційний рейс контейнерного потяга за маршрутом Україна — Грузія — Азербайджан — Казахстан — Китай (через Каспійське та Чорне моря). Цей маршрут — своєрідний Шовковий шлях, який дає змогу перенаправити вантажопотоки у східному напрямку в обхід території Росії. До нього входять поромні переправи Чорного та Каспійських морів (Іллічівськ — Батумі й Алят — Актау-Порт). Він має стати конкурентнішим порівняно із традиційним сухопутним маршрутом. Орієнтовний склад контейнерного потяга становитиме 20 вагонів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Незабаром вантажі доправлятимуть через Чорне і Каспійське моря. Фото з сайту mintrans.gov.ua

Щоб організувати таке курсування, Міністерство інфраструктури, ПАТ «Укрзалізниця» та Координаційний комітет Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту провели значну копітку роботу ще у 2015 році. Залучення України до Великого шовкового шляху було вперше зафіксовано в українсько-китайському міжвідомчому протоколі. Можливості проекту Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту було презентовано потенційним відправникам на міжнародному форумі «З’єднуючи Європу та Азію: новий погляд на формування системи трансконтинентальних маршрутів» в Одесі.

Оскільки Росія припинила транзит українських товарів своєю територією, Мінінфраструктури та Укрзалізниця шукають альтернативи для перенаправлення вантажів у східному напрямку.

До слова, тему транспортних шляхів Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк порушував під час телефонних розмов із главами урядів Казахстану й Азербайджану. У розмові із Прем’єр-міністром Казахстану Карімом Масімовим особливу увагу приділено саме здійсненню транзитних перевезень. Керівники українського та казахстанського урядів засвідчили спільну готовність до розв’язання проблем і дали доручення компетентним відомствам оперативно завершити переговори для забезпечення ефективного транзиту. Арсеній Яценюк поінформував казахстанського колегу про намір України невідкладно поінформувати членів СОТ про неправомірні дії Росії щодо транзиту українських товарів.

Тема транзиту української продукції була в центрі телефонної розмови і з Прем’єром Азербайджану Артуром Расізаде. Керівники українського та азербайджанського урядів досягли принципової згоди у розв’язанні проблем транзиту і домовилися про проведення з цього приводу зустрічі національних уповноважених представників.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»