ДИТЯЧЕ ЗДОРОВ'Я

Ось і завершилися літні канікули й почалися шкільні будні. Однак не в усіх школярів залишилися приємні спогади про відпочинок. Хтось із жахом пригадує ті сонячні дні, коли з дитячого табору довелося переїхати до лікарні. Адже цього року жертвами важкого харчового отруєння стали більше ста дітей. Чому такі випадки трапляються щороку і хто повинен нести за це відповідальність?

Спершу пригадаємо повідомлення, які ми почули в середині липня про отруєння 86 дітей від 8 до 15 років у популярному таборі «Альбатрос», що в Севастополі. До речі, щоб відправити туди на відпочинок дитину, батькам слід викласти до 4 тис. грн. Задоволення не з дешевих. Однак таку ціну складає не лише вдале місцезнаходження табору, пристойні умови проживання, а й високопрофесійний обслуговуючий персонал – педагоги, лікарі-педіатри, кухарі. Крім того, тут кожний відпочивальник застрахований на випадок захворювання. Тож зовсім не зрозуміло, як за таких умов чотири з шістьох співробітників їдальні хворіли на сріблястий стафілокок, який і став причиною масового отруєння підопічних літнього табору «Альбатрос».

Навіть повноцінне харчування не є запорукою безпеки для здоров'я. Фото Володимира Заїки

Головна причина — недбалість

Відповідь проста: недбале ставлення до виконання своїх обов’язків контролюючих органів, зокрема санітарно-епідеміологічної служби. Як наслідок, випадки масового отруєння сталися не лише в Криму. Спалахи таких захворювань реєструвалися в дитячому таборі «Колос» Чернігівської області та «Салют» Запорізької області. Відтак можна собі лише уявити, які жахи довелося пережити дітям, госпіталізованим з кишковою інфекцією.

Так, юний відпочивальник табору «Альбатрос» Матвій Парустков розповів журналістам, що коли прийшов до тями, злякався, побачивши над собою крапельниці. «Загалом мені «викапали» 6 пляшок по 200 міліграмів, потім ще «сидів» на протекторі, доки не полегшало. Лише після цього мене виписали з лікарні», – згадує він. Тим часом документи свідчать, що всі літні табори напередодні заїзду дітей перевірялися підрозділами СЕС, але жодних порушень вони не виявили. «За даними фактами прокурорами порушено кримінальні справи, винні службові особи притягнуті до дисциплінарної відповідальності», – звітують у Генпрокуратурі. Однак жоден штраф чи звільнення з роботи не порівняти з тим болем, який через недбальство обслуговуючого персоналу табору й контролюючих служб перенесли діти. В розпачі були й батьки, тому не цуралися різких слів. Мама одного з постраждалих дітей кинула: нехай би винні у скоєнні цього злочину люди пройшли через усе те, що витерпів її син.

Та не в нашій компетенції зачитувати звинувачувальні вироки, зазначимо лише, що Генпрокуратурою після проведення відповідної перевірки були виявлені численні порушення підрозділів СЕС, які не забезпечили належного санітарного нагляду за дитячими літніми таборами. Адже умови перебування дітей, порушення режиму зберігання й приготування продуктів харчування часто залишаються поза увагою цієї служби. «У більшості регіонів виявлено факти безпідставного надання органами СЕС дозволів на відкриття оздоровчих закладів без попереднього обстеження, за відсутності відповідної матеріально-технічної бази», – зазначає перший заступник начальника головного управління Генпрокуратури Олексій Денисюк.

Більше того, навіть за наявності порушень, які загрожували здоров’ю дітей, санітарні лікарі не застосовували передбачені законодавством заходи щодо їх усунення. «Так, спеціалісти Міжгірської райСЕС Закарпатської області в оздоровчому комплексі «Карпати» виявили невідповідність питної води санітарним нормам, проте обмежилися лише притягненням керівника до адміністративної відповідальності. І тільки після втручання районної прокуратури діяльність оздоровниці було припинено, 5 посадових осіб СЕС притягнуто до дисциплінарної відповідальності», – розповідає Олексій Денисюк.

Рішення є — контролю нема

Далася взнаки і відсутність належного контролю з боку СЕС за додержанням постачальниками продуктів харчування санітарних норм їх зберігання й транспортування до оздоровчих таборів. Також практично не відбувалося вилучення з обігу недоброякісної продукції. У Генпрокуратурі наводять ситуацію щодо використання харчових продуктів зі складу ТОВ «Лондон-Крим» – саме звідси здійснювалися поставки до табору «Альбатрос». Спершу СЕС Ленінського району м. Севастополя заборонила їхню експлуатацію та оборот. Однак головний санітарний лікар без усунення порушень дозволив діяльність цього підприємства. Севастопольська прокуратура опротестувала незаконне рішення, а головного лікаря СЕС притягнула до дисциплінарної відповідальності.

Однією з причин такої безвідповідальності санітарних служб на місцях представник Генпрокуратури називає небажання СЕС Міністерства охорони здоров’я забезпечувати контроль за виконанням прийнятих ними рішень. Адже упродовж двох років її працівники жодного разу не виїжджали у регіони. Зрозуміло, що така бездіяльність призводить до виникнення чималої кількості порушень. Щоправда, міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко – після того, як стало відомо про масові отруєння у таборі «Альбатрос», – намагався виправити такий суттєвий недолік у роботі свого підрозділу. Він публічно повідомив про надання вказівок співробітникам СЕС про терміновий виїзд із жорсткими перевірками до місць відпочинку дітей. Однак ці заходи дещо запізнилися, оскільки вчасно попередити масові отруєння дітей підлеглим міністра, на жаль, так і не вдалося.

Усього, за даними Генпрокуратури, під час перевірок прокурорами порушено 11 кримінальних справ, опротестовано 70 незаконних актів, внесено близько 4 тисяч документів реагування, до відповідальності притягнуто 270 посадовців, у тому числі і 240 службових осіб органів СЕС. Та чи вплинуть такі методи покарання на організацію оздоровлення та відпочинку дітей наступного року? Спрогнозувати важко, особливо з огляду на розміщену на сайті Державної служби молоді та спорту інформацію про «свіжі» результати атестації державних дитячих закладів відпочинку та оздоровлення, за підсумками якої найвищі категорії було присвоєно значній кількості таборів.