У новій програмі дій уряду, яку найближчим часом затвердять, тема децентралізації та місцевого самоврядування стане одним із чотирьох основних блоків. Про це на круглому столі «100 днів об’єднаних громад: Здобутки. Проблеми. Перспективи» повідомив    віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. 

Створення центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), які мають надавати максимально якісні послуги як центральних виконавчих, так і місцевих органів влади — одне з пріоритетних питань.  Їх фінансуватимуть за допомогою субвенції для підтримки об’єднаних територіальних громад (ОТГ). З-поміж основних послуг — реєстрація цивільного стану, видача паспортів, реєстрація нерухомого майна. Так, за словами Геннадія Зубка, разом з нашими міжнародними партнерами — швейцарсько-українським  проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та німецько-українським GIZ, які надали фінансування, функціонують 10 пілотних ЦНАП. Нині затверджено 28 об’єднаних територіальних громад, яких підтримуватимуть фінансовою та експертною допомогою.

«На фінансування об’єднаних територіальних громад та їхню підтримку уряд надав 1 мільярд гривень субвенції. Окрім цього, програми та проекти ОТГ фінансуватимуть із Державного фонду регіонального розвитку, — уточнив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман. За його словами, наприклад, Богданівська ОТГ (Дніпропетровська область), створена на базі трьох сільських рад, загальний бюджет яких становив 20 мільйонів гривень, тепер має у своїй скарбниці 57 мільйонів гривень.    

Тісно співпрацюють з урядом України та Мінрегіоном міжнародні донори. «Найближчими роками плануємо надавати вашій країні допомогу з таких напрямів, як підготовка міських голів, старост, а також гранти для співробітництва органів влади, методологічні розробки зі стратегічного та регіонального планування, стандартний пакет для підтримки діяльності ЦНАП, підтримка комунікацій під час децентралізації», — зазначив директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Хольгер Тауш.

Під час «круглого столу» було презентовано діяльність парламентського офіса реформ, який працює з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00. До нього представники ОТГ можуть звертатися з будь-якими питаннями. Нині на порядку денному представників місцевої влади — першопрохідників у самоврядуванні — узаконення діяльності та зарплата керівників новостворених в об’єднаних територіальних громадах відділів фінансів, освіти, культури, а також внутрішні перевезення (вони поки  що в компетенції обласних рад).

Представники ОТГ сподіваються на законодавче й нормотворче урегулювання їхньої діяльності. Натомість побоюються загрози «зарегулювання» об’єднаних територіальних громад. На їхній погляд, чим менше буде постанов для управління діяльністю ОТГ, тим для них краще. Сподіватимемося, що золоту середину таки вдасться знайти.