«Не ту країну назвали Гондурасом», «Зустрічна ідея — об’єднати не дві, а три області (забравши й Харківську) із центром у селищі Фащівка. Вийде класна, а головне — дуже велика територіальна одиниця! І взагалі, щоб не засиджуватися на одному місці, «столицю» можна міняти кожні 10 років. Адже від безглуздої зміни місць столиць і адміністративних одиниць сума України не зміниться» — це висловлювання двох депутатів Луганської обласної ради Віктора Міхєєва та Вадима Данієляна щодо ідеї народного депутата Сергія Гриневецького про створення замість 24 областей 8 територіально-адміністративних утворень і, зокрема, об’єднання Луганської та Донецької областей із центром у Донецьку.

Як відомо, не лише Луганська, а й, скажімо, Житомирська область, якщо зважити на пропозицію народного обранця, могла б незабаром зникнути з карти України. Житомирщина разом із Рівненською та Волинською областями мали б утворити Поліський регіон, а Карпатський — Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська, тоді як Київщина «поглинула» б Кіровоградську, Черкаську та Чернігівську області, Подільський регіон склався б із Вінницької, Хмельницької та Тернопільської, Придніпровський — із Дніпропетровщини й Запоріжжя, Причорноморський — Одеська, Херсонська, Миколаївська області, і, нарешті, Слобожанський — Харківська, Сумська, Полтавська області.

Не помилюся, якщо скажу, що в цьому питанні луганські депутати продемонстрували повну одностайність: негативне ставлення до цієї ідеї й заявили, що готові протистояти спробам реалізувати такий територіально-адміністративний устрій України. Прес-служба обласної ради вже провела опитування серед обранців місцевої ради.

Депутати зазначили, що ідея «несе бюджетні витрати в період, коли коштів не вистачає» (Олександр Арапов), «за всією цією метушнею стоять інтереси тих, хто дуже хоче сформовану структуру підігнати «під себе» (Юрій Букрєєв), «у Луганській області більш як два мільйони осіб, у Донецькій — більш як чотири. Чи можна досягти керованості на величезній території з більш ніж 6-мільйонним населенням?» (Віктор Міхєєв). Нереальним назвав приєднання Луганської області до Донецької й народний депутат України Віктор Тихонов.

Поки народні обранці висловлюють побоювання і жартують над науковою розробкою свого київського колеги, місцеві журналісти з’ясували: у прес-службі нардепа вже пояснюють, що насправді ніякої реформи у вигляді законопроекту, депутатської ініціативи або будь-якого іншого документа Сергій Гриневецький не пропонував. Він лише виклав свої наукові міркування із приводу подальшого розвитку України. І все-таки заголовки в засобах масової інформації найчастіше містили припущення: чи не пробна це куля? Щоправда, луганська інтернет-спільнота в соціальних мережах навіть не визнала тему гідною окремого обговорення. Але чи варто пропускати такі «кулі» поза увагою?