Епопея з підписанням тристоронньої угоди про постачання блакитного палива з Росії до України та транзит до ЄС закінчилася підписанням пакета документів у Брюсселі. Його завізували: міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, з російського боку — міністр енергетики Олександр Новак та віце-президент Єврокомісії — Гюнтер Еттінгер. Додатки підписували керівники «Нафтогазу» і «Газпрому».

Згідно з домовленостями, Росія знижує ціну на блакитне паливо для України. До кінця цього року ми платитимемо 378 доларів за тисячу кубометрів, а до березня 2015-го — 365. Звісно, за умови сплати попередніх наших боргів. Фінансовим гарантом у цьому питанні виступили Євросоюз та Міжнародний валютний фонд.

Першу частину боргу — майже 1,5 мільярда доларів — НАК «Нафтогаз України» виплатить «Газпрому» вже найближчим часом, другу — 1,65 мільярда доларів — до кінця року.

Безперечно, тимчасова угода вигідна усім сторонам: Україна отримує потрібний у опалювальний сезон обсяг газу; Європа має гарантії безперебійного його постачання через українську територію; Росія отримує заборгованість за попередньо поставлений газ і продає нашій державі нові обсяги.

Як відомо, Україна заборгувала за поставки російського вуглеводня, використані у попередні періоди (кінець 2013 — перша половина 2014 рр.). У ході переговорів наша сторона змогла домовитися, що вартість цього боргу обраховують на основі пільгової ціни — 268 доларів за тисячу кубометрів. Це вигідна для нас домовленість, бо завдяки їй сума боргу скорочується із 5,3 до приблизно 3,5 мільярда доларів.

Завершення старого етапу на початку нового

Російський міністр енергетики Олександр Новак підписання угоди назвав завершенням великого етапу, який було розпочато ще в квітні 2014 року.

Своєю чергою, його український колега Юрій Продан за підсумками результативних газових переговорів повідомив, що НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» у підписаній додатковій угоді погодили щоденні обсяги поставок газу в рамках передоплати.

«Всі технічні питання, пов’язані з нашими взаєминами в період з листопада по березень, врегульовано у так званій технічній угоді між обома компаніями. Дуже чітко прописано механізм, яким чином здійснюватимуться платежі, щодобові обсяги споживання газу. Ми сподіваємося, що, підписавши таку угоду, «Нафтогаз України» і «Газпром» дуже чітко співпрацюватимуть і забезпечуватимуть газом споживачів України і надійний транзит газу до країн Європейського Союзу»,— зазначив український міністр.

Він також висловив сподівання, що підпис представника Європейської комісії під тристороннім протоколом щодо газу буде гарантією його виконання сторонами.

Домовленості досягнуто. Чекаємо результатів (знакове рукостискання Олександра Новака та Юрія Продана — на знімку праворуч). Фото з сайту wordpress.com

Європа може спати спокійно

За словами пана Продана, досягнуті домовленості забезпечать як енергетичну безпеку України, так і надійний транзит газу до країн ЄС. Водночас остаточно суперечку між обома компаніями буде вирішено у Стокгольмському арбітражі.

«Мешканці Європи не мерзнутимуть цієї зими завдяки досягнутим угодам», — підсумував домовленості для Євросоюзу голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

«Частка «Газпрому» в імпорті європейського газу становить 60%, і його половина поставляється через українську територію. Угода дасть можливість забезпечити стабільні поставки блакитного палива в Україну і в Європу», — висловився Юрій Продан. Також він вважає, що підпис представника Європейської комісії під тристороннім протоколом стане гарантією його виконання сторонами.

Натомість, як вважають енергетичні експерти, головний виграш — це справедлива «зимова» ціна, яка є нижчою від тієї, яку була готова платити Україна, і відвернення енергетичного колапсу взимку 2014—2015 років, який, без сумніву, призвів би до вкрай важких економічних та політичних наслідків.

Від редакції. З повним текстом Зобов’язуючого Протоколу щодо умов постачання газу з Російської Федерації в Україну на період з листопада 2014 року по 31 березня 2015 року можна ознайомитися на сайті «УК».

КОМПЕТЕНТНО

Крихкий газовий мир

Юрій КОРОЛЬЧУК, 
член спостережної ради  Інституту енергетичних стратегій:

— Укладення угоди між Україною та Росією за посередництва ЄС розв’язує кілька проблем, але не дає остаточної відповіді. Насамперед, ми взимку 2014—2015 рр. отримуємо гарантовані поставки газу. Європейська спільнота може не хвилюватися стосовно зриву транзиту російського блакитного палива нашою територією, що гарантує його поставки до країн Євросоюзу. До речі, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу підкреслив, що європейські споживачі блакитного палива не замерзнуть взимку.

Однак треба зазначити, що ЄС на цих переговорах захищав сам себе, а не Україну. А для Росії важливо, що «Газпром» отримує можливість продати нам як мінімум додатково від 5 до 8 мільярдів кубічних метрів газу залежно від погодних умов.

Проте перебільшувати значення цього документа не варто. Для України ця мирна газова угода може закінчитися уже в травні наступного року. Адже коли сторони поставили під нею свої підписи, вони розв’язали проблеми газової кризи 2014 року та автоматично дали можливий старт газовій кризі 2015-го.